رضا نامجو - شهروند|سفر گنجینه موزه هنرهای معاصر به اروپا منتفی شد. این خبر را روز گذشته خبرگزاری ایسنا در گفتوگو با سیدرضا صالحیامیری اعلام کرد. به نظر میرسد مناقشههای صورتگرفته در ماههای اخیر آنقدر تأثیرگذار بوده که آقای صالحیامیری حتی خروجی جلسهای که ماهها قبل دربارهاش سخن گفته بود را هم به رسانهها ارایه نداده است. به عقبتر که بازگردیم روزهای پر سروصدایی را به یاد میآوریم که در آن وزیر ارشاد درست در نخستين نشست خبریاش با اهالی رسانه اعلام کرده بود: «برگزاری نمایشگاههای بینالمللی یک امر جاری و ساری در دستگاه ارشاد است.» او در همان نشست خبری درباره این رویه جاری در موزه هنرهای معاصر تهران هم سخن گفته بود: «موزه هنرهای معاصر ایران با موزههای معتبر جهان از طریق امضا و تبادل تفاهمنامه، برگزاری نمایشگاهها را به عهده دارد.»
آن روزها برگزاری این تور در حالی متوقف شد که پیش از آن قرار بود آثار گنجینه با اجرای یک پروژه در دوران حضور علی جنتی در وزارت ارشاد، برای نمایش به دو شهر برلین و رم فرستاده شوند؛ اما اجرای این پروژه با اعتراض هنرمندان و نهادهای صنفی و همچنین پس از تغییر وزیر ارشاد، تغییر کرد.
صالحیامیری در روزهای ابتدایی روی کارآمدنش که به 4 ماه قبل از برگزاری نخستین نشست خبری با اهالی رسانه برمیگشت، جلوی سفر گنجینه موزه هنرهای معاصر را به اروپا گرفت تا ابهامهای حقوقی در این مورد را رفع کند. در سفر موزه به اروپا بنا بود یک گالری در موزه هنرهای معاصر برلین این آثار را به نمایش بگذارد و تأمین آثاری که بنا بر نمایشدادن آنها بود به عهده موزه هنرهای معاصر گذاشته شده بود. وزیر ارشاد از مکاتبههایی خبر داد که میان او و دولت صورت گرفته بود. صالحیامیری در آن مکاتبهها به دلیل اهمیت موضوع از دولت خواسته بود مسأله سفر گنجینه در دولت بررسی و تصویب شود. آنطور که از سخنان آقای وزیر بر میآمد مسأله به کمیسیون فرهنگی دولت ارجاع شد و در دستور کار قرار گرفت.
اما توضیحات روز گذشته صالحیامیری نشان میدهد ظاهرا مسأله مورد بحث از دستورکار کمیسیون مورد نظر خارج شده است.
توضیح اینکه آقای وزیر روز گذشته اعلام کرد فرستادن آثار موزه هنرهای معاصر به گالریهای خارج از کشور در دستورکار نیست و در ادامه در توضیح انتشار اخباری که حکایت از سفر گنجينه در روزهای آتی داشت، افزود: خبر ارسال آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر به خارج از کشور صحت ندارد.
صالحیامیری در حالی گفته از ابتدای قبول مسئولیت در وزارتخانه ارشاد بر لزوم نفرستادن این آثار به گالریهای خارج از کشور تأکید داشته و دارد که سخنانش در نخستين نشست مطبوعاتی با اهالی رسانه رنگ و بوی دیگری داشتند؛ چرا که او پیشتر گفته بود: «هر وقت کمیسیون موضوع سفر را تصویب کرد و نهایتا به تصویب دولت هم رسید، ما نسبت به ارسال آثار اقدام میکنیم؛ در غیر این صورت از ارسال آثار
خودداری میکنیم.»
با وجود آنکه وزیر بارها و بارها اعلام کرد در این مسأله اعمال فشار و توصیه از هیچ کجایی صورت نگرفته و اساسا ارسال آثار در سطح وزارتخانه ارشاد قانونی است ولاغیر به نظر میرسد جای بحث در این مسیر
باز شده است.
آخر در مورد موضوعی نظیر سفر گنجينه موزه هنرهای معاصر تهران که اهل هنر درباره تأثیرگذاریاش شکی ندارند و بر اهمیتش صحه میگذارند، چطور میتوان بدون توضیح از کل ماجرا صرف نظر کرد؟ مگر نه اینکه پیشتر بارها به اهمیت این نوع رفتارهای فرهنگی تأکید شده بود و شخص وزیر و معاونانش به سبقه اینطور همکاریهای بینالمللی اشاره کرده بودند؟ اگر مسأله بر سر چالشهای حقوقی پیش رو است که میشود خیلی شفاف در اینباره صحبت کرد و افکار عمومی را از جزییات ماجرا مطلع کرد. اگر هم پای همان گروههای فشار -البته آقای وزیر وجودشان را تکذیب کرده بود- در میان است بهتر است درباره شیوه عملکردی آنها صحبت کرد و از دلایل توقف این سفر سخن گفت.
چند روزی است که برخی رسانهها از ارسال آثار موزه هنرهای معاصر به خارج از کشور توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر میدهند. سرانجام وزیر ارشاد در حاشیه اختتامیه نمایشگاه قرآن، فرستادن این آثار به آلمان و ایتالیا را کاملا منتفی دانست.