تهمینه انصاری - شهروند| پیتر مائورر، رئیس کمیته بینالمللی صلیبسرخ به منظور بازدید از کشور جنگزده سوریه و بررسی شرایط زندگی مردم، به این کشور سفر کرد. وی در آخرین روز از بازدید خود، بیانیهای به منظور رفع مشکلات مردم سوریه منتشر کرد. در این بیانیه مائورر ضمن بیان شواهد عینی و حقیقی خود از وضع معیشت مردم در کشور سوریه و دیدار حضوری با برخی از آوارگان و آسیبدیدگان سوری، به نیاز ضروری به امدادرسانیهای بشردوستانه و افزایش کمکها جهت پاسخ به نیازهای متأثر از جنگ اشاره کرد. همچنین در این بیانیه، بر افزایش دسترسیها به غیرنظامیان و بازداشتشدگان و اهمیت دسترسی سریع و آسان به منظور ارایه خدمات و انجام اقدامات بشردوستانه کمیته بینالمللی صلیبسرخ تأکید شد. وی در پایان به تقویت همکاریها و اقدامات هماهنگ با مقامات سوری جهت پاسخگویی به نیازهای خانوادههای مفقودان، کمک به بهبود روند درمانی بازداشتشدگان و دسترسی به غیرنظامیان گرفتار در مناطق درگیری نیز اشاره کرد. متن این بیانیه بدین شرح است:
این پنجمین سفر من به سوریه است و هر بار که به این کشور میآیم، شاهد درد و رنج بیشتر مردم هستم. تقریبا نیمی از جمعیت کشور آواره شدهاند و همگی از درگیری و جنگ به ستوه آمدهاند. نیازهای بشردوستانه مردم بیداد میکند و در بعضی مناطق این کشور که درحال حاضر نیز تحتتأثیر جنگ و درگیری است، این نیازها به سرعت درحال افزایش است.
نیازهای بیپایان تبعات جنگ
این موضوع خصوصا برای مناطقی که دسترسی به آنها دشوار است یا برای مردمی که تحت محاصره زندگی میکنند، بیشتر صادق است. بینظمیها در امدادرسانی مردم را در معرض خطرات متعددی ازجمله مشکلات ناشی از سوءتغذیه، آب غیر بهداشتی یا مراقبتهای درمانی نامناسب قرار میدهد. علاوه بر این، آنچه برای من بسیار روشن است، این است که حتی اگر تمام درگیریها و کینهتوزیها فردا به پایان برسد، نیاز به کمکهای بشردوستانه در دل مردم هراس ایجاد خواهد کرد.
هلالاحمر سوریه؛ پیشرو در رفع نیازهای مردم
در این سفر با مقامات سوری دیدار کردم و ما درباره نیازهای بشردوستانه با یکدیگر به بحث نشستیم. خواسته موکد من بر دسترسی گسترده کمیته بینالمللی صلیبسرخ به غیرنظامیان و بازداشتشدگان بود و همچنین بر لزوم تسهیل هرچه بهتر اقدامات میدانی ما توسط تمامی طرفین درگیری تأکید داشتم. فداکاریها و تلاشهای روزافزون هزاران نفر از داوطلبان جمعیت هلالاحمر سوریه که برای کمک به مردم نیازمند با ما همکاری میکنند، من را شدیدا تحتتأثیر قرار داد. ما با همراهی جمعیت هلالاحمر سوریه، آمادهایم تا اقدامات بشردوستانه بیطرفانه خود را سرعت ببخشیم. ما آمادهایم تا نیازهای حیاتی بیشتری را ارسال کنیم. برای این کار، قطعا داشتن دسترسی ضرورت دارد. ما نمیتوانیم به افرادی که به آنها دسترسی نداریم، کمکی کنیم.
رشد آمار امدادرسانیها
من به پیشرفتهای هستهای که درخصوص کمکرسانیها در سراسر میدانهای تحتتأثیر درگیری و جنگ است، امید دارم و دلگرم هستم. در سال 2016، مجموع عملیاتهای بشردوستانه ما نسبت به سال 2015، رشد هشت برابری داشت و از ابتدای امسال (سال 2017 میلادی) در 19 مورد از عملیاتهای امدادرسانی مشابه شرکت داشتهایم. تمامی این اقدامات ما به دلیل گفتوگوی صادقانه و مستقیم با تمامی طرفین درگیری شدنی و امکانپذیر است. با وجود این، برای همه ما روشن است که امدادرسانی کوتاهمدت به تنهایی کفایت نخواهد کرد. به موازات این اهداف کوتاهمدت، ما در برابر مشکلاتی که از افزایش تابآوری مردم در بلندمدت با آن مواجه میشویم هم کمک خواهیم کرد. ما برنامههای معیشتی خود را از قبیل کمکهای نقدی یا پروژههای اقتصادی و کمک به افرادی که هماکنون نیازمند راهحلهای پایدار هستند، گسترش خواهیم داد.
حجم ویرانی در زبدانی و عین الفیجه
در این سفر فرصتی یافتم تا مستقیما با مردمی که در شرایط فوقالعاده سخت برای زنده ماندن تلاش میکنند، صحبت کنم. در زبدانی حجم ویرانیها قابل توجه و سهمناک است. در عین الفیجه معلمان مدرسه که خود به واسطه درگیریها آواره شده بودند، با من در مورد پیامدهای سالها تعطیلی مدارس و کلاسها برای آینده کودکان سوری صحبت کردند. وقتی منار، دختر 13 سالهای را که به همراه چند دختر سوری دیگر در مرکز حمایتهای روانی - اجتماعی هلالاحمر سوریه بودند، ملاقات کردم و او کاردستیاش را به من هدیه داد، تحتتأثیر قرار گرفتم.
وظیفه ما برای حل این بحران چیست؟
در بحران سوریه مهمترین معضل، حمایت از قربانیان درگیری است و قوانین جنگ باید رعایت شود. ما باید به منار و بقیه منارها برای مقابله با جراحتهای روانی - اجتماعی این جنگ نابرابر کمک کنیم. ما برای پاسخگویی به نیازهای خانوادههایی که اعضایشان ناپدید شدهاند، کمک به ارتقای شرایط نگهداری و نحوه رفتار با بازداشتشدگان و دسترسی به غیرنظامیان گرفتار در جنگ به ارتباط و همکاری با مقامات سوری ادامه میدهیم.
سیاست را از نیاز مردم جدا کنیم
راهحلی سیاسی برای پایان بخشیدن به این درد و رنجها لازم است. با وجود این، تلاش برای رسیدن به این راهحل نباید توجه و تمرکز را از نیازهای مردم منحرف کند. امدادرسانیها باید از مناقشات سیاسی جدا شود و این مناقشات سیاسی نباید چشمان جهانیان را به روی درد و رنج مردم سوریه ببندد.