رئیس پژوهشکده غدد: جلوگیری از گسترش چاقی نیازمند عزم ملی است
70درصد تهرانیها مبتلا به اضافه وزن و چاقیاند
شهروند| رئیس پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با هشدار نسبت به روند رو به رشد اضافه وزن و چاقی در کشور، بهویژه چاقی در کودکان و نوجوانان گفت: حدود 70درصد تهرانیهای بالای بیستسال دارای اضافه وزن یا چاقی هستند که ازجمله پیامدهای آن افزایش موارد بیماریهای قلبی عروقی، ابتلا به دیابت، چربی بالای خون و فشارخون است.
او اضافه کرد نکته بسیار مهم افزایش سریع اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان است. 5درصد کودکان تهرانی تا سن 5سالگی اضافه وزن دارند ولی بعد از 10سال یعنی در سن 15سالگی شیوع چاقی در آنها به 15درصد میرسد. این استاد دانشگاه تأکید کرد کودکانی که در سن 5 سالگی اضافه وزن دارند، 4 تا 5 برابر بیشتر از آنها که وزن طبیعی دارند به چاقی در سن 15سالگی مبتلا میشوند.
فریدون عزیزی با اشاره به اینکه عمده فعالیتهای پژوهشکده متابولیسم و غدد درونریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر روی مسائل مربوط به دیابت و چاقی و پیامدهای آن برای بیماران قلبی – عروقی و بروز سکتههای مغزی و قلبی متمرکز است، گفت: در همین راستا در شرق تهران تحقیقاتی تحت عنوان «مطالعه قند و لیپید تهران» درحال انجام است.
او در ادامه گفت: حدود 15سال است که مطالعه قند و لیپید تهران در جریان است و ما این جمعیت را هر 3سال یک بار بررسی کرده و بدین ترتیب روند مشکلات و بیماریهایی نظیر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، چربی، فشار خون و چاقی را در آنها پیگیری میکنیم.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن ابراز امیدواری نسبت به نتیجهبخش بودن این تحقیقات و بهرهبرداری از آن در برنامههای مراقبتی و بهداشتی کشور بیان کرد: این مطالعات ارزنده، نشانگر روشهای کاهش دیابت و مشکلات قلبی-عروقی و بیماریهایی است که امروزه سبب مرگومیر و از کارافتادگی بسیاری از انسانها میشود .
این چهره ماندگار علوم پزشکی کشور هشدار داد چاقی در کودکان ونوجوانان زمینه ساز بروز دیابت و فشار خون در سنین نوجوانی و بین 30-20 سالگی است که زمینه را برای وقوع بیمارهای قلبی- عروقی، سکته و مرگ زودرس مهیا میکند. در کودکان چاق بلوغ زودتر اتفاق میافتد و در دختران اختلالات عادت ماهیانه و بروز بیماری تخمدان و پلیکیستیک شایعتر است که ممکن است بعدها سبب ناباروری شود. در جوانان و سنین بالاتر، چاقی سبب کبد چرب، خوابآلودگی، آسم، بیماریهای عضلانی استخوانی و برخی حالات روانی میشود.
عزیزی کمتحرکی و مصرف موادغذایی پرانرژی را علل اصلی افزایش وزن و چاقی دانست و گفت: در تهران حدود 70درصد افراد بالای بیست سال دارای اضافه وزن یا چاقی هستند که پیامد آن افزایش موارد ابتلا به دیابت، چربی خون و فشارخون است. این عوامل خطر، شانس ابتلا به بیماریهای قلبی –عروقی، سکتههای قلبی و مغزی را افزایش میدهند.
رئیس پژوهشکده متابولیسم و غدد درونریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آموزش به دانشآموزان در مدارس و کمک وزارت بهداشت و سازمانهای دیگر را برای جلوگیری از بروز اختلالات ناشی از کمتحرکی و مصرف نادرست مواد غذایی ضروری دانست و گفت: برای اینکه جلوی روند اضافه وزن و چاقی را بگیریم، یک عزم ملی لازم است که بایستی از خانوادهها شروع بشود. توجه به این موضوع لازم است که بروز چاقی در کودکان بیشتر در سنین 4تا 7 سالگی است و همین سالها هم هست که مداخلات مهدکودک و مدارس برای تغذیه مناسب و افزایش فعالیت بدنی و ورزش در پیشگیری از چاقی مؤثرتر واقع میشود.
عزیزی تأکید کرد: تغییر شیوه زندگی در افراد بالغ بسیار دشوار است، اما اگر اصلاح سبک زندگی از سنین کودکی آغاز شود، مسلما در حفظ و ارتقای سلامت عمومی جامعه بسیار موثر خواهد بود.
نتایج تکمیل ظرفیت ارشد و دکترای دانشگاه آزاد اعلام شد
شهروند| معاون سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی از اعلام نتایج تکمیل ظرفیت ارشد و دکترای این دانشگاه خبر داد. علویفاضل با اعلام این خبر افزود: متقاضیان میتوانند با مراجعه به سایت www.azmoon.com از وضع پذیرش خود مطلع شوند. معاون سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی گفت: پذیرفتهشدگان میتوانند امروز سهشنبه 29 مهر به واحد پذیرفتهشده مراجعه کنند. وی درخصوص زمان آغاز به تحصیل این دسته از داوطلبان گفت: زمان آغاز به تحصیل به شرایط واحدها بستگی دارد و داوطلبان در دو نیمسال اول یا دوم (مهر یا بهمن) ثبتنام و ادامه تحصیل خواهند داد.