ماجرا چیست؟ آیا قالیباف می‌تواند مشکلات زیست‌محیطی را حل کند؟
 
شعارگونه
 

 

فاطمه صفری| اکنون که شمارش معکوس برای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری آغاز شده است، بسیاری از مسائلی که رنگ‌وبوی سیاسی ندارند و در مجامع عمومی کمرنگ شده بودند، در مناظره‌های انتخاباتی به‌عنوان حربه‌ای علیه یکدیگر مطرح می‌شوند. در این میان مباحث مختلف اجتماعی-مشکلات زیست‌محیطی- محل پرسش و پاسخ نامزدها شد. در نخستین مناظره انتخاباتی محمدباقر قالیباف گفت: «مشکلات محیط‌زیست را حل می‌کند.» اما چگونگی حل این بحران جای سوال دارد. بحرانی که چند سالی است گریبانگیر کشور ما شده؛ بحرانی که بیش از دشمنان خارجی ما را تهدید می‌کند.
برخی از کارشناسان حوزه محیط‌زیست معتقدند ذخایر آب 12استان، در 50‌سال آینده به پایان می‌رسد که ممکن است این موضوع  آغازگر جنگ‌های داخلی باشد، چراکه در آن زمان نه‌تنها مشکل آب ما را تهدید می‌کند، بلکه امنیت غذایی ما نیز به خطر می‌افتد. اما مشکلات ما به همین جا ختم نمی‌شود، زیرا مشکل در زمینه محیط‌زیست منحصر به آب نیست، بلکه دربرگیرنده حوزه‌هایی نظیر حوزه‌های کشاورزی، آلودگی هوا، جنگل‌ها و حتی وجود ریزگرد‌ها در برخی از شهرهای جنوب کشور است که ما را با عدیده‌ای از مشکلات مواجه کرده است. حال جای سوال دارد که چگونه در 1460روز، تمام مشکلات زیست‌محیطی را حل کرد؟ آیا برای تغییر و تحولات زیست‌محیطی نیاز به زمان بیشتری نداریم؟ آیا در طول چهار‌سال می‌توان به منابع آبی افزود و دیگر از ذخایر آبی استفاده نکرد؟ منابع تجدیدناپذیری که در جای‌جای دنیا روز‌های بحرانی را طی می‌کنند، چه چاره‌اندیشی برای آن درنظر گرفته شده است؟
ریز مرگ؛ پوپولیسم انتخاباتی
‌با وجود این‌که پدیده ریزگرد‌ها، پدیده جدیدی نیست و تقریبا 14سال می‌شود که گریبانگیر کشور ما شده است، برخی از کارشناسان علت اصلی ریزگردها را خشک‌‌شدن تالاب‌ها و خشکسالی‌های اخیر می‌دانند، چراکه بسیاری از تالاب‌ها خشکانده شده یا سدسازی‌های غیرکارشناسی صورت گرفته است، اگرچه مهمترین عامل مرگ تالاب‌ها را ساختن سد روی رودخانه‌ می‌دانند، آیا قالیباف عزم آن دارد که سدهای ساخته‌شده را تخریب کند تا از ورود ریزگرد‌ها جلوگیری کند؟
محمدباقر قالیباف در نخستین مناظره انتخاباتی درمورد مشکلات محیط‌زیست سخن به میان آورد و در پاسخ به مشکلات محیط‌زیست و راهکار پیش‌رو برای‌ حل آنها،‌ تنها به طرح پرسش بسنده کرد و گفت: «بحث مربوط به بحران محیط‌زیست از مشکلات جدی امروز کشور است که این مشکل بر مشکلات جدی اقتصادی تاثیرات زیادی گذاشته است.»
او راهکاری برای حل مشکلات محیط‌زیست ارایه نداد و تنها برای مغلوب‌کردن رقیب اصلی خود؛ حسن روحانی به موضوع ریزگرد‌ها اشاره کرد و گفت: «در روندی که تاکنون پیش رفته سه یا چهار استان دچار ریزگرد بودند که اکنون به 20استان رسیده‌ایم. بسیاری ریشه این مسأله را مربوط به آن سوی مرزها می‌دانند، اما سهم اصلی بی‌توجهی مربوط به داخل است، به‌طوری‌که تاکنون شاهد آن در اهواز بودیم و اکنون به جای ریزگرد به آن ریزمرگ گفته می‌شود که یکی از دلایل آن این است که درختکاری را رهاکردیم و می‌بینیم که مشکلاتی از این قبیل پیش آمده است.» حال این سوال پیش می‌آید که آیا شهردار کنونی تهران و کاندیدای دوازدهمین دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری با طرح این موضوع و سوال عزم آن دارد که آرای خاکستری مردمان جنوب کشور را به خود اختصاص دهد که موضوع ریزگرد‌ها را مرکز توجه قرار داده است.
اما در این میان جهانگیری در دفاع از دولت یازدهم گفت: «در دولت یازدهم اقدامات بسیاری برای جلوگیری از ورود ریزگرد‌ها به استان‌های جنوبی کشور انجام داده است، چراکه با وجود این‌که منشأ عمده ریزگردها ناشی از کشور‌های عراق، عربستان و اردن است، اما در این زمینه گفت‌وگو‌های بین‌المللی صورت گرفته است.» جهانگیری با اشاره به مهمترین عامل ریزگرد‌ها در خوزستان یعنی هورالعظیم و کارون گفت:  اقدامات لازم انجام شده است. او در ادامه دفاعیات خود به استاندارد خودروها و بنزین حاصل از پتروشیمی‌ها که به دلیل بالابودن بنزن به‌طور کامل از چرخه سوخت کشور حذف شد، همچنین به یکی از مهمترین اقدامات دولت یازدهم که احیای دریاچه ارومیه است نیز اشاره کرد.
نفس کشیدن ممنوع نیست
فارغ از همه موضوعات زیست‌محیطی، آلودگی هوا موضوعی است که بسیاری از ساکنان کلان‌شهر‌ها را درگیر خود کرده است. آیا شهردار کنونی تهران عزم آن دارد که در روزهای سرد زمستان؛ روزهای تنفس ممنوع را به روزهای تنفس آزاد تبدیل کند. روزهایی که بسیاری از بیماران در سایه‌ای از انتظار آن به سر می‌برند، روز‌هایی که بتوانند آزادانه نفس بکشند و هیچ مشکلی دامن‌گیرشان نشود. آیا قالیباف می‌خواهد کلان‌شهر‌ها را عاری از خودر‌وهای شخصی و کارخا‌نجات کند؟ یا آن‌که عزم ساخت شهر‌های جدیدی را در سر دارد؟ سوالی که ممکن است ذهن هرکسی را معطوف به خود کند این است که آیا قالیباف   مشکلات محیط‌زیست را حل کند یا نه؟! در این زمینه با برخی از کارشناسان گفت‌وگو کردیم.

 

پیشینه

گذری بر وعده‌های انتخاباتی ناکام

کمتر کسی انتخابات ‌سال 84 را از یاد برده است، انتخاباتی که محمود احمدی‌نژاد به‌عنوان یکی از کاندیداها با دستی پر در مجامع عمومی حضور پیدا می‌کرد. حال بد نیست نگاهی به وعده‌های محقق‌شده و نشده نگاهی کنیم.
او که رفع نيازهاي اوليه جوانان در امر ازدواج و اشتغال در مدت زمان چهار سال و تغيير و بهبود وضعيت آموزش‌وپرورش به‌عنوان پايه توليد علم در جامعه را از اولويت‌هاي برنامه خود می‌دانست، نگاه خود را به تبلیغات، نگاهی متفاوت و استفاده از تبلیغات چاپی را کارآمد نمی‌دانست و سخنرانی در مجامع عمومی را اثرگذار‌تر می‌دانست.
احمدی‌نژاد تنها به وعده‌ووعیدها بسنده و به نوعی از شیوه عوام‌فریبی استفاده کرد، چراکه بسیاری از مردم به امید بهبود شرایط آموزش فرزندان‌شان و تسهیل امر ازدواج پای صندوق‌ها رفتند و رأی خود را به نام احمدی‌نژاد در صندوق‌ها انداختند.
از دیگر وعده‌های غیرممکن او وعده‌های نفتی بود؛ وعده‌ای که هیچگاه محقق نشد. اگرچه برای تسهیل ازدواج تنها بر مبلغ وام ازدواج افزود و به‌طوری لابی کشید که برای دوره بعد سبد آرای خود را حفظ کند.
اگرچه او در‌ سال 84 گفته بود رقابت‌هاي كينه‌جويانه ندارم و هيچ وعده و قولی نمي‌دهيم كه نشدني باشد؛ هيچ حرف كلي هم نمي‌زنيم، هر مشكلي كه مطرح مي‌كنيم آن را ريشه‌يابي مي‌كنيم و راه‌حل‌هاي رفع آن را نيز مطرح مي‌كنيم.
اما در سال88 رویه‌ای متفاوتی را پیش گرفت و صحبت‌های ابتدایی خود را در ‌سال 84 به دست فراموشی سپرد. او که نتوانسته بود گرهی از مشکلات کشور را بگشاید، مسأله انرژی هسته‌ای و حفظ عزت ایران را در پیش گرفت.
 البته او که عامه را تحت‌الشعاع خود قرار داده بود، وعده افزایش حقوق بازنشستگان را داد و از سهام ناکجادآباد عدالت سخن گفت. او که در ابتدای حضور در انتخابات وعده خانه‌دارشدن را به همه مردم ایران داد، در این مقوله مسکن مهر نیز ناکام ماند.

 

نگاه مخالف

عملکرد 12 ساله قالیباف قابل  دفاع نیست

شهربانو امانی، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست|  از دیگر صاحبنظران محیط زیست شهربانو امانی، مشاور رئیس‌سازمان حفاظت محیط‌زیست است. او معتقد است: «در انتخابات شعار‌هایی داده می‌شود اما به هنگام عمل باید دید چه عملکردی دارند. چرا که آقای قالیباف 12‌سال شهردار کلانشهري چون تهران است که شورای کاملا همراه را داشته‌ است؛ شورایی که در اقلیت قرار داشت. حتی آقای قالیباف نظارت آن را قبول نداشتند اما در ارتباط با بحث محیط‌زیست با توجه به دانش روز و آنچه کارشناسان عملکرد ایشان را در شهر تهران ارزیابی می‌کنند، مناسب نیست؛ زیرا در جای‌جای دنیا دیگر از اتوبان استفاده نمی‌شود که آقای قالیباف برای حمل‌ونقل خصوصی به ساخت بزرگراه و پل صدر اقدام کردند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که با هزينه ساخت پل صدر می‌شد کلیه ناوگان ‌عمومی شهر تهران را نوسازی کرد. همچنین می‌گویند مشت نمونه خروار است، زمانی که درباره حساسیت‌های محیط زیستی که یکی از مهمترین چالش‌های جهان و کشور ما است، سخن به میان می‌آید، مدت ‌زمان طولانی برای رفع آن نیز می‌طلبد. چرا که هیچ دولتی توانایی آن را ندارد که در 4 سال تمام بحران‌های محیط ‌زیستی را حل کند. دولت جمهوری اسلامی موظف شده سالیانه 4‌درصد کاهش کربن داشته باشد اما به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده است که به‌طور میانگین 10 تا 12‌درصد کاهش کربن در هوا داشته باشیمان هم طی فرآیندی که 4‌ درصد متعهد است اما اگر چنانچه مجددا تحریمی اعمال نشود تلاش می‌کند تا 8 ‌درصد کاهش کربن داشته باشیم و درصورتی که از کمک‌های بین‌المللی برخوردار شویم، می‌توانیم10 تا12‌درصد کاهش کربن را داشته باشیم. اما در ارتباط با سفره‌های زیرزمینی که ذخایر آبی آن به اتمام رسیده است. شرایط بحرانی که در زمینه محیط‌ زیست وجود دارد که کانديدای مورد نظر سخنی از برنامه‌های خود در زمینه رفع  مشکلات و چالش‌های محیط ‌زیست سخنی به میان نیاورده است؛ همچنین باید توجه داشت آقای قالیباف تاکنون برنامه‌ای در اين زمینه ارایه نداده‌اند زیرا در طول 4‌ سال کسی نمی‌تواند تمامی این مشکلات را حل کند.»
امانی با اشاره به این‌که بحران محیط‌ زیست در صورت اتحاد قوای سه‌گانه می‌تواند کاهش پیدا کند، در این زمینه ادامه داد: «بحران محیط‌ زیست در صورتی کاهش پیدا می‌کند که مردم ایران، دولت و سایر ارگان‌ها و حاکمیت ایران دست به دست یکدیگر دهند تا این پروسه طولانی‌مدت را پشت ‌سر بگذارند. علاوه بر آن موضوعی که در این میان حایز اهمیت است، دفع پسماند است که آقای قالیباف در نخستين مناظره خود به این موضوع اشاره کردند. اما کارشناسان نظر دیگری در این زمینه دارند که تنها 5‌درصد از زباله‌ها تفکیک و به‌صورت علمی دفع می‌شوند.»
این فعال محیط ‌زیست با انتقاد از عملکرد شهرداری گفت: «در زمینه تولید برق یکی از نمایندگان شورای تهران بیان کردند كه این موضوع نیاز به شفاف‌سازی بیشتری دارد و با ارایه گزارشی این موضوع بر همگان آشکار می‌شود که با چندین ‌میلیارد سرمایه‌گذاری چند مگابايت برق تولید شده است، گزارشی که ما از 4‌ سال پیش در انتظار آن هستیم. به‌نظر می‌رسد آقای دکتر قالیباف با تمام توانایی که دارد، بدون برنامه موضوعی را بیان کردند؛ چرا که در 4 ‌سال امکان حل بحران‌های ‌جدی محیط زیستی وجود ندارد. چرا زمانی که بر مسند شهرداری تکیه زده‌ بود، نتوانست مسائل مربوط به شهرداری را به خوبی مدیریت کند. برای مثال شهرداری مجوز ساختمان 35 طبقه‌ای را داده که بر روی یکی از قنات‌های اصلی تهران در حال خشک‌شدن است که مجوز این ساخت‌وساز را آقای قالیباف در منطقه 2تهران صادر کرده است.»
مشاور سازمان حفاظت محیط‌ زیست با اشاره به این‌که دولت یازدهم، خود را دولت محیط‌زیست معرفی کرده و توانسته به ‌صورت موفق در آن عمل کند، در این زمینه توضیح داد: «آقای روحانی که دولت یازدهم را دولت محیط‌ زیست معرفی کرده  تلاشی که دولت یازدهم کرد و دولت خود را دولت محیط‌زیست معرفی کرد و سرانجام تعاملاتی که با دنیا در زمینه‌های مختلفی چون آب‌وهوا، محیط‌زیست و تغیر اقلیم صورت گرفته است. خوشبختانه دولت یازدهم در سازمان ملل بحث محیط‌ زیست را مطرح کرد و به عنوان یکی از محور‌های اصلی سازمان ملل مصوب شد. بسیاری از کارشناسان بر این امر واقفند که دلیل عمده وجود ریزگردها همان‌گونه که با تغییر آب‌وهوا روبه‌رو هستیم و باران و باد در حال چرخش هستند، ریزگرد‌ها هم به همین منوال هستند. در این میان مسأله‌ای که حایز اهمیت است، ریزگرد‌های برون‌مرزی عراق، سوریه و عربستان است که این کشور‌ها به دلیل جنگ‌های داخلی و حضور داعش دیگر مجالی برای به فکر محیط‌‌زیست بودن ندارند.» امانی با ابراز تاسف در زمینه بحران‌های زیست‌محیطی و رو به ‌پایان بودن سفره‌های زیرزمینی در این زمینه بیان کرد: «همچنین باید دانست سفره‌های زیرزمینی مصر و ایران رو به اتمام‌اند که در ایران بیش از 80‌درصد از سفره‌های آب‌های زیرزمینی در دولت نهم و دهم بوده است. اما بحث خشک‌شدن تالاب‌ها که اتفاق افتاده بود در دولت یازدهم توجه ویژه‌ای به آن شد، چرا که رویکرد دولت یازدهم رویکردی متفاوت بود و توانسته در حوزه آبگیری هورالعظيم، احیای دریاچه ارومیه و سایر تالاب‌ها قدمی بردارد.»
این فعال محیط‌زیست در خاتمه با انتقاد از عملکرد 12ساله شهردار تهران بیان کرد: «بنابراین همه با هم بايد برای مهمترين چالش‌های کلیدی قدم بردارند، امید می‌رود که آقای قالیباف برنامه‌ای را نیز مدنظر داشته باشند.  البته نکته‌ای كه لازم به ذکر است، دفاع همه کاندیداها در طول سالیانی است که به انجام فعاليت مشغول بوده‌اند، گزارش عملکردشان را ارایه دهند و در بخش دیگر به معرفی‌ خود بپردازند. روزانه از ٧٠٠هزار پسماند توليد شده فقط ٥درصد يعنى ٢٠٠هزار تن تفكيك از مبدأ است از ٥٠هزار تن نخاله توليد ساختمانى 45هزار تن در گود آبعلى دفن مى‌شود متاسفانه گود آبعلى به كوه آبعلى تبديل شده است از وظايف مهم قانونى شهرداري‌ها تفكيك از مبدأ و بازيافت پسماند خصوصاً پسماند ساختمانى است؛ شهرداري‌هاى بالاى ٢٠٠ هزار نفر مكلف بودند تا پايان‌ سال ١٣٩٢صد درصد پسماند‌ها را از مبدأ تفكيك کنند که اين مهم با آموزش شهروندان و ايجاد زيرساخت‌ها از وظايف شهردارى است. متاسفانه عملكرد ١٢ساله شهردارى تهران به‌عنوان الگوى ساير شهرداري‌ها بسيار ضعيف و عملكرد قابل ‌دفاعي نيست. به‌ طور کلی در این زمينه باید گفت «دوصد گفته چو نیم کردار نیست». طبیعتا آقای قالیباف در کلا‌نشهر تهران در مسیر جریان باد نباید بلند مرتبه‌سازی‌هایی را انجام می‌دادند و طرح جامعی که برای توسعه تهران پیش‌بینی شده بود و در زمان آقاي کرباسچی به آن توجه شده بود از مواردی هستند که آقای قاليباف می‌توانستند آنها را اصلاح کنند و تهران را از شرایط بغرنج نجات دهند؛ هر چند که مدیریت واحد شهری ان‌شاءالله با یک شورا و شهردار قوی تهران را به محلی برای زندگی مبدل می‌کنند.»

 

کارشناس بی‌طرف

بحران محیط‌ زیست اقدام جمعی می‌طلبد

محمد فاضل، کارشناس محیط زیست| توجه به محیط ‌زیست ضرورت دارد و این ضرورت در قالب چند سخنرانی، مقاله و... نمی‌گنجد. بلکه باید یک همگرایی بین اعضای دولت و نهادهای اجرایی اتفاق بیفتد تا موضوع محیط‌ زیستی‌بودن فراهم شود.
اگر قرار باشد موضوعات محیط ‌زیست توسط یک دولت برطرف شود، بدون‌ تردید احتیاج به یک مفهومی به نام حكمرانی محیط‌ زیست یا حکمرانی مطلوب محیط‌ زیستی دارد.
محمد فاضل، كارشناس محيط زيست نیز در این‌ باره معتقد است كه اگر قرار باشد یک حکمرانی مطلوب محیط‌ زیستی داشته باشیم، نیازمند این هستیم که قوای سه‌گانه مجریه، مقننه و قضائیه در کنار سایر نهادهایی که می‌توانند فعالیت اجرایی داشته باشند، نهادهایی که خارج از این سه قوه باشند همانند نهادهای نظامی و انتظامی، به‌خصوص با ورود بخش خصوصی و بدنه اجتماعی تلاش کنند تا این اتفاق بیفتد.
 درواقع اگر قرار باشد مسائل مربوط به محیط ‌زیست یک کشور حل‌وفصل شود نیازمند دو راهکار است که می‌توان با در پیش گرفتن آنها به نتیجه مطلوب دست یافت.
نخستين مسیری که باید طی شود این است که زمینه‌های ایجاد مشکلات محیط‌زیست برطرف شود.
در این قسمت باید عوامل ایجادکننده مشکلات و مسائل را کنترل کنیم تا مشکلات حذف شوند و دومین گام این است که خلأ‌های به وجود آمده را برطرف کنیم. درواقع فرآیندی را باید در پیش گرفت؛ فرآیندي که بهسازی‌ یا بازسازی نامیده می‌شود.
 اين كارشناس محيط زيست معتقد است كه اگر دولتی بخواهد مسائل محیط ‌زیستی خود را بهبود ببخشد باید در هر دو حوزه مبارزه با عوامل و ایجاد شرایط بهبود معلول قدم بردارد.
نکته بعدی این است که برای انجام‌دادن این موضوعات بدون ‌تردید نیازمند بدنه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری و حمایت از همه اینها داریم، حمایتی که نیازمند تأمین منابع مالی است.
اگر کشوری تا این اندازه منابع در اختیار داشته‌باشد که بتواند مسائل محیط‌ زیست خود را بهسازی و نوسازی کند یک عنصر مهمی وجود دارد به نام زمان.
یعنی اگر اقتصاد یک اقتصاد مولد باشد همانند اقتصاد ژاپن و آلمان که درآمدهای ملی‌شان بیشتر از هزینه‌های ملی‌شان است. در چنین کشورهایی مشکل منابع وجود ندارد اما مقوله‌اي كه در اين موضوع مي‌گنجد، محدوديت زمان است زيرا با محدودیت زمان  روبه‌رو هستیم.
در چنین شرایطی که با محدودیت زمان روبه‌رو هستیم باید از ابزار زمان پیش بروید.
به‌عنوان مثال تخریب یک جنگل یک‌شبه انجام می‌شود اما با داشتن منابع مالی نیازمند زمان هستید تا جنگل احیا شود. در مجموع باید اذعان کرد هر یک از کاندیداها اهتمام را داشته باشند که مانیفست مدیریت چهار ساله دولت احیا و بهسازی محیط‌زیست است باید در گام نخست همکاری و همیاری قوه‌ها، عوامل اجرایی و سایر نهادهای اجرایی را داشته باشد و بتواند روی آنها تأثیر بگذارد.
در گام بعدی باید دسترسی نامحسوس به منابع مالی داشته باشد. در گام نهایی نیازمند زمان لازم برای این اقدامات است. با توجه به عوامل ذکر شده باید اذعان کرد با داشتن همه عوامل انسانی و مالی نیازمند عنصری به نام زمان هستید، بنابراین به لحاظ کارشناسی حل مسائل محیط‌زیست در پروسه چهارساله کاری غیرممکن است.
اما اگر بنا داشته باشیم در مسیر رفع مشکلات محیط‌زیست تلاش کنیم باید سریع‌تر شروع کنیم تا هزینه کمتری در این عرصه پرداخت کنیم.
 کاری که امروز آغاز می‌شود  20سال دیگر می‌تواند نتیجه مطلوب را شاهد باشد؛ اما تأخیر 10ساله نتیجه دلخواه را 50ساله می‌کند.  

 

نگاه موافق

توانایی قالیباف ملموس است

سید‌هادی سیدافقهی فعال سیاسی | اگر آقای قالیباف در سمت ‌رئیس‌جمهوری قرار بگیرند، بدون ‌شک درحل بحران‌های محیط‌زیست؛ کنترل و کاهش آن می‌توانند قدم بردارند، زیرا می‌توانند از مجموعه‌های ذیربط دراین راستا کمک بگیرند. سازمانی‌هایی نظیر محیط‌زیست، وزارت بهداشت و... که همه این سازمان‌ها باید دست‌به‌دست یکدیگر دهند تا بتوان دراین راستا گامی موثر بردارند؛ چراکه یک سازمان به تنهایی نمی‌تواند از عهده مشکلات زیست‌محیطی برآید. بنابراین برای مبارزه با بحران‌های محیط‌زیستی نیاز به اجرایی‌شدن پروژه‌ای ملی با اتحاد تمام قوا دارد. به عقیده بنده، هرکدام از کاندیدا باید اقدام به این مهم کند، اما باید توجه داشت که آقای قالیباف می‌تواند به‌صورت تأثیرگذارتری عمل کند؛ زیرا آقای قالیباف در سمت شهرداری قرار داشته و می‌تواند درمناصب مدیریتی عملکرد مناسبی ازخود نشان دهد؛ چراکه با نقاط ضعف و قوت همچنین چالش‌های پیش‌رو به‌ خوبی آشنایی دارد. به همین جهت، می‌توان گفت؛ آقای قالیباف نسبت به سایر کاندیداها آشناتر است و می‌تواند به ‌صورت عینی و ملموس با بحران‌های محیط‌زیستی برخورد کند. همچنین باید به این نکته توجه داشت که اگر آقای روحانی اقدامی درجهت حل بحران‌های محیط‌زیست داشت، درچهارسالی که بر مسند ریاست‌جمهوری تکیه زده بود، گامی برمی‌داشتند.

 

تجربه دیگران

در آمریکا چه می‌گذرد

باراک اوباما همچون دیگر رؤسای‌جمهوری ابتدای به هنگام کاندیداتوری وعده‌های انتخاباتی داد. اگرچه او در وعده‌هایی که داده بود توانست موفقیت‌های زیادی را کسب کند، اما در بسیاری از آنها هم ناکام ماند. مهم‌ترین وعده‌های اوباما چنین بود؛ ایجاد برنامه‌ای برای اشتغال فوری مجرمانی که در زندان به سر می‌برند، افزایش عرضه خانه‌های ارزان‌قیمت در مناطق شهری، اختصاص ۲‌میلیارد دلار به پناهندگان عراقی ‌و رسیدگی به وضع وال‌استریت.
ناکامی وعده
وعده اشتغالزایی زندانیان که برای هواداران اومابا از جذابیت زیادی نیز برخوردار بود، با پیروزی او و ورود به کاخ سفید تقریبا به دست فراموشی سپرده شد و تنها کمک محدودی به برخی زندانیان در جهت یافتن شغل صورت گرفت که این موضوع به معنای عدم‌تحقق یکی از وعده‌های اقتصادی- اجتماعی او بود. از دیگر وعده‌هایی که رئیس‌جمهوری آمریکا نتوانست به‌صورت کارآمدی به آن جامه عمل بپوشاند، افزایش عرضه خانه‌های ارزان‌قیمت در مناطق شهری بود.
همچنین او که از قبل وعده داده بود در صورتی که پیروز میدان شود تمام ادارات و نهادهای دولتی مرتبط با بخش مسکن را برای فعالیت در این حوزه بسیج ساخته و منابع لازم را در اختیارشان می‌گذارد، با وجود آن‌که در این زمینه اقدامات زیادی انجام شد، اما به صورت کامل محقق نشد.
وعده‌های محقق‌شده
اختصاص ۲‌میلیارد دلار به پناهندگان عراقی هم از دیگر وعده‌های انتخاباتی او بود و توانست در این زمینه به‌طور کامل به وعده خود عمل کند، چراکه پس از انتخابات و برگزیده‌شدن رقم قابل‌توجهی را برای کمک به کشورهای میزبان پناهندگان عراقی در منطقه خاورمیانه اختصاص داد.
یکی از مهمترین  وعده‌های اقتصادی باراک اوباما این بود که به وضع وال‌استریت رسیدگی کرده و فعالان اقتصادی وال‌استریت را به پیروی از قانون و اعمال شفافیت بیشتر در فعالیت‌های‌شان وادار می‌کند. اوباما توانست وعده‌هایی را که در رابطه با وال‌استریت داده بود به‌طور کامل محقق کند، چراکه در نخستین روزهای آغاز فعالیت خود در کاخ سفید قانونی را به امضا رساند که کارمندان دولت را به مدت دو‌سال از همکاری با کارآفرینانی که در وال‌استریت فعالیت می‌کردند، منع کرده و لابی‌کردن برای آنان را بسیار سخت و محدود می‌کرد.

 

منابع دیگر

بیشتر بدانیم

بیشتر بدانیم
روزنامه شهروند برای دستیابی راحت‌تر و سریع‌تر مخاطبان و علاقه‌مندان به مطالعه در رابطه با آیا شهردار کنونی تهران درصورت رئیس‌جمهوری‌شدن توانایی حل معضلات محیط‌زیست را دارد یا خیر؟ اقدام به تهیه منابع دیگر در رابطه با این موضوع کرده است. به همین جهت اگر به این موضوع علاقه‌مند هستید و مایل هستید مطالب بیشتری دراین زمینه بخوانید، می‌توانید به آدرس‌هایی که در زیر آمده است، مراجعه کنید.
پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز
http:  //www.ensafnews.com/59201
برترین‌ها
http:  //www.bartarinha.ir/fa/news/518411
رویداد24
http:  //www.rouydad24.ir/fa/news/52242
سایت خبری تحلیلی تدبیر
http:  //www.tadbirkhabar.com/political/152361

 

 

 

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/98488/شعارگونه