شهروند| وزارت بهداشت از پزشکانی که اخیرا در تلاش هستند تا طوماری علیه «داریوش مهرجویی» کارگردان ایرانی، تهیه کرده و از او به دلیل اظهاراتش درباره پزشکان شکایت کنند، گلایه دارد. پزشکان به صحبتهای این کارگردان درمراسم یادبود مرحوم «عباس کیارستمی» اعتراض دارند، زمانی که او سخنانی علیه پزشکان بیمارستانی که کیارستمی در آن بستری بود، به زبان آورد، هرچند که بارها تأکید کرد که روی سخنش با همه پزشکان نبوده بلکه خطابش پزشکان بیمسئولیت هستند، با این حال این موضوع نتوانست پزشکان را متقاعد کند و گروهی از آنها از چند روز پیش درتلاش هستند تا طوماری علیه این کارگردان تهیه کرده و از او شکایت کنند. حالا ایرج حریرچی، قائممقام وزیر بهداشت و سخنگوی این وزارتخانه در نشست خبری روز گذشته نسبت به این اقدام پزشکان گلایه کرد: «اظهاراتی که برخی از هنرمندان درخصوص پزشکان میکنند، برخلاف تصور مردم زیاد نیست. ما درجشنواره فیلم سلامت شاهد مشارکت و رابطه خوبی بین مردم، پزشکان و هنرمندان بودیم. ما دوطرف را به استفاده از خردجمعی و همافزایی دعوت میکنیم و از طومار جمع کردن و نامه نوشتن دراین خصوص گله داریم، چراکه تشدید اختلافات فایده چندانی ندارد.»
او درهمین ارتباط هم درباره سرانجام پرونده «عباس کیارستمی» کارگردان ایرانی و علت زمانبرشدن رسیدگی به این پرونده، توضیحاتی داد و گفت: «رسیدگی به این نوع از پروندهها به علت حساسیت آن طولانی است، اما با تأکید رئیس سازمان نظامپزشکی مراحل کارشناسی و صدور نظر ازسوی دادیار و دادستان پرونده سریعتر انجام شد. تأکید وزیر بهداشت نیز بر تسریع رسیدگی به آن است.»
انعکاس خودکشی
در رسانهها تا ۱۰ روز میزان آن را بالا میبرد
حریرچی در ادامه درباره انتشار خبر خودکشی در رسانهها، هم توضیحاتی میدهد: «از نظر علمی ثابت شده که انعکاس خودکشی در رسانهها تا ۱۰روز میزان آن را بالا میبرد، بهویژه اگر روش آن هم اعلام شود، هرچه هم کسی که خودکشی کرده، معروفتر باشد، خبر خودکشی انعکاس بیشتری دارد و باعث میشود این امر موضوعی عادی تلقی شود.» او ادامه داد: «تکرار اخبار خودکشی این تصور را در افراد ایجاد میکند که این کار یک هنجار است. رسانه میتواند دراین خصوص آگاهیبخشی کند و آن را کاهش دهد. همچنین اخباری که در این مورد اعلام میشود، باید بازدارنده باشد و رسانهها آمار کمتری از خودکشی اعلام کنند.»
توریستدرمانی
در مورد «پیوند» ممنوع است
سخنگوی وزارت بهداشت درباره برخی اظهارات در زمینه پیوند عضو اتباع ایرانی به غیرایرانی هم گفت: «ما در زمینه پیوند اعضا تابع کنوانسیون استانبول هستیم. توریستدرمانی در مورد پیوند تقریبا ممنوع است. این کنوانسیون درحمایت از کشورهایی که ممکن است مشکلات مالی و درآمد پایین داشته باشند و کشورهای غنی برای دریافت پیوند عضو به آنها مراجعه کنند، تصویب شد.»او ادامه داد: «ما برای کسانی که در ایران بهطور قانونی مقیم هستند، تسهیلات پیوند را انجام میدهیم. همچنین پیشنهاد دادهایم که آموزش پیوند به پزشکان افغانستانی در ایران و کشور خودشان انجام شود. متأسفانه به دلیل اینکه هنوز نمیتوان از تمام موارد مرگ مغزی اعضا دریافت کرد، تعدادی از هموطنان خود را در نوبت پیوند از دست میدهیم. گاهی نیز شرایط اجازه پیوند به بیمار را نمیدهد. پیوند عضو به اتباع غیرایرانی به دلیل قاچاق عضو ممنوع شده و ما باید موارد اخلاقی و قانونی را
رعایت کنیم.»
لیست انتظار برای پیوند قلب و کبد درکشور طولانی است
محمد کاظمینی، رئیس مرکز مدیریت پیوند وزارت بهداشت هم در این نشست حضور داشت. او با بیان اینکه در زمینه پیوند عضو در منطقه اول هستیم، ادامه داد: «سال گذشته 3500 پیوند درکشور انجام شد، 57درصد از این پیوندها از بیماران مرگ مغزی تأمین شد.» او با تأکید بر ممنوعیت پیوند عضو در توریسمدرمانی گفت: «حدود دوسال پیش پیوند عضو برای اتباع خارجی در ایران ممنوع شد، با این حال آموزش به تیمهای پزشکی کشور افغانستان در ایران انجام میشود، بهطوری که هفته گذشته 7 پیوند کلیه در شهر هرات توسط پزشکان ایرانی انجام شد. طبق بخشنامه وزارت بهداشت پیوند تنها از افراد زنده یا مرگ مغزی هموطن افغانستانیهای مقیم
انجام میشود.»
به گفته رئیس مرکز مدیریت پیوند وزارت بهداشت، بیشترین پیوند درکشور مربوط به کلیه است و پیوند کبد با 800 مورد، پیوند مغز استخوان با 1000 مورد، قلب با 105 مورد و ریه و پانکراس و روده در رتبههای بعدی قرار دارند. او درعین حال که از خانواده بیماران مرگ مغزی برای اهدای عضو، قدردانی کرد، گفت: «ما انتظار داریم که اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی بیشتر انجام شود، چراکه هریک مورد مرگ مغزی جان 7نفر را نجات میدهد. درحال حاضر لیست انتظار برای پیوند قلب و کبد درکشور طولانی است.»