کاهش قندخون با سبزیجات
 

 

دکتر مینو فروزانی، متخصص تغذیه
برخلاف تصور عامه مردم، تمام انواع سبزیجات برای افراد دیابتی و کاهش قند خون مفید نیست و در مصرف آنها محدودیت‌هایی هم وجود دارد.  
مصرف سبزیجات برای کاهش قندخون ضروری است. ازجمله سبزیجاتی که برای کاهش قندخون مفید هستند، می‌توان به کنگر، مارچوبه، انواع جوانه، کلم بروکسل، کلم بروکلی، کاهو، هویج، گل‌کلم، کرفس، خیار، ترب، تربچه، بادنجان، تره‌فرنگی، قارچ، بامیه، پیاز، فلفل‌دلمه‌ای، اسفناج، کدو، گوجه‌فرنگی و شلغم اشاره کرد.  
سبزیجات نشاسته‌دار ازجمله سبزیجاتی است که افراد دیابتی باید در مصرف آنها دقت بیشتری داشته باشند. سبزیجات نشاسته‌دار به‌طور معمول مواد غذایی مضری نیستند اما این سبزیجات خیلی زود افراد را سیر می‌کنند و می‌توانند نیاز بدن به کالری را به‌خوبی برطرف کنند. این مواد بسیار مغذی هستند و اگر در مصرف آنها جانب تعادل رعایت شود، برای بدن خواص زیادی دارند.  سبزیجات نشاسته‌دار به دلیل خاصیت انرژی‌بخشی و سیرکنندگی‌ به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین غذاها محسوب می‌شوند اما مشکل این نوع سبزیجات، بالا بودن کربوهیدرات آنهاست.   هضم کربوهیدرات برای افراد دیابتی مشکل است و با وجود این‌که در اغلب موارد به افراد دیابتی توصیه می‌شود برای کاهش قند‌خون‌شان سبزیجات زیادی مصرف کنند، سبزیجات نشاسته‌دار از این قاعده مستثنا هستند. نشاسته این نوع سبزیجات بعد از طبخ به قند تبدیل شده و خیلی زود توسط بدن جذب می‌شود.  یکی از بارزترین مثال‌های سبزیجات نشاسته‌دار، سیب‌زمینی است. سیب‌زمینی به دلیل بالا بودن میزان نشاسته موجود در آن، می‌تواند برای افراد دیابتی و افرادی که دارای قند‌خون بالایی هستند، مضر باشد. البته بدین‌معنا نیست که باید این سبزیجات را از رژیم غذایی حذف کرد. افراد دیابتی می‌توانند با مشورت پزشک خود به میزان محدود و مشخصی از این مواد استفاده کنند.  
مصرف سبزیجات تازه به دیابتی‌ها توصیه می‌شود. اگر تهیه سبزیجات به صورت تازه امکان‌پذیر نیست، استفاده از سبزیجات منجمد یا کنسرو شده نیز گزینه جایگزین مناسبی است. البته باید توجه داشت که برخی انواع کنسروها به دلیل وجود سدیم در آنها می‌توانند موجب افزایش فشارخون شوند.   افراد دیابتی باید سعی کنند روزانه حداقل به همراه یکی از وعده‌های غذایی‌ سالاد مصرف کنند. اگر سالاد را پیش از غذا صرف کنند، نه‌تنها از فواید متعدد سبزیجات موجود در آن بهره‌مند می‌شوند، بلکه اشتها برای وعده اصلی کمتر می‌شود و در نتیجه کالری کمتری وارد بدن می‌شود. 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/6816/کاهش-قندخون-با-سبزیجات-