گروه ورزش| خالکوبی در خارج از مرزهای ایران بهویژه کشورهای غربی به اقدامی کاملا عادی و عامیانه تبدیل شده و حتی در میان ورزشکاران نیز تعدد بسیار بیشتری دارد تا آنها بتوانند مقابل دوربینهای تلویزیونی مورد توجه بیشتری قرار بگیرند. این کار از ابتدا در کشورمان با اینکه منع قانونی نداشته اما بهعنوان موضوعی غیرمتعارف به آن نگاه میشده با این وجود خالکوبی در سالهای اخیر در میان ورزشکاران ایرانی طرفداران زیادی پیدا کرده در حالی که آنها برخلاف ورزشکاران خارجی نمیتوانند آن را نمایش دهند و حتی تا جایی که بتوانند آن را مقابل دوربینها پنهان میکنند. مرسوم شدن این اقدام در میان فوتبالیستهای ایران باعث شده فدراسیون فوتبال حتی خارجیهای لیگ را نیز از به نمایش گذاشتن شکلهای روی بدنشان محروم کند.
برخورد دوگانه
یکی از بازیکنان خارجی حاضر در لیگ ایران که با تذکر کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال مواجه شده و شاید بیش از سایرین به دلیل محبوبیتش مورد توجه است، ادینیو مهاجم گلزن تراکتورسازی است که با 6گل عنوان آقای گلی لیگ را هم با خود یدک میکشد. او که با تهدید مسئولان کمیته اخلاقی مواجه شده بود، مجبور شد در 2هفته گذشته لیگ برتر با ساق مشکیرنگی- که هیچ هماهنگی با پیراهن تراکتورسازی نداشت و بدجوری توی ذوق میزد، خالکوبیاش را بپوشاند. او البته در مصاحبهای اعلام کرده مشکلی با این موضوع ندارد و تابع قوانین داخلی ایران است از طرف دیگر میبینیم که اشکان دژاگه بازیکن تیمملی کشورمان که البته او هم اکثر سالهای زندگیاش را در خارج از ایران سپری کرده، با لباس تیمملی در مسابقات بزرگی مثل جامجهانی بدون هیچ محدودیتی برای پوشاندن خالکوبیهایش که در بدن او کم هم یافت نمیشود، مواجه نیست، این برخورد دوگانه برایمان جای سوال دارد.
چسبهای بسکتبالی و تدابیر فوتبالی
این محدودیتها البته فقط به فوتبالیستها ختم نمیشود و اخیرا شاهد بودیم که در مسابقات جامجهانی بسکتبال برخی از بازیکنان تیمملی کشورمان با چسبهایی خالکوبیهای خود را پوشانده بودند. حتی این کار آنها چند روزی سوژه رسانههای مطرح اسپانیایی بود اما کار برای فوتبالیستها راحتتر است و آنها میتوانند تدابیر بهتری برای پوشاندن خالکوبی خود بیندیشند زیرا مجبور نیستند مثل بسکتبالیستها آستین حلقهای تن کنند، البته به نظر میرسد حتی برای فوتبالیستها بسیار مهمتر است که با بیرون افتادن خالکوبیشان دچار حاشیه نشوند زیرا بارها دیدهایم که دوربینها آنها را شکار کرده و روی جلد روزنامهها رفتهاند. آخرین نمونه از این ماجرا برای دروازهبان استقلال رخ داد که حتی مجبور شد با عکاسی که قصد ثبت تصویر خالکوبی او را داشت، برخورد فیزیکی کند.
نصیرزاده:
مگر اشتون آداب ایرانی را رعایت نمیکند؟!
هوشنگ نصیرزاده، رئیس کمیته حقوقی و تدوین مقررات فدراسیون فوتبال در رابطه با نوع برخورد با بازیکنان خارجی برای پوشاندن خالکوبیهایشان به «شهروند» میگوید: «در ابتدای صحبتهایم میخواهم مثالی بزنم تا از منظر دیگری به این مسأله نگاه کنیم. کاترین اشتون یکی از شاخصترین شخصیتهای سیاسی دنیا به حساب میآید. او وقتی به ایران میآید، حجابش را مثل ایرانیان رعایت میکند زیرا این آداب دیپلماسی است و مجبور است که چنین کاری را انجام دهد. ما فقط کشور خودمان را نگاه میکنیم و مثلا هندوستان را نمیبینیم که کسی نمیتواند شلوار جین بپوشد.» وی همچنین میافزاید: «ما تبعیض نژادی انجام ندادهایم که برخلاف قوانین فیفا باشد. با نقش و نگارهای روی بدن بازیکنان و برخی اصلاحهای مو باید مخالفت کرد زیرا در غیر این صورت به کودکانی که به فوتبال علاقهمند هستند، آنها را تبلیغ میکنیم. در ضمن در دنیا ثابت شده که خالکوبی یکی از راههای انتقال هپاتیت و ایدز است.» نصیرزاده در پایان میگوید: «در آییننامه کمیته اخلاق آمده که ظاهر بازیکنان نباید خارج از عرف باشد. در مورد دژاگه هم که انتقاد میشود، باید بگویم او هر زمانی به ایران میآید، خالکوبیاش را میپوشاند و جامجهانی در ایران نبود، البته باید به او هم تذکر داده شود.»
احمدی: باشگاهها باید فرهنگسازی کنند
عبدالحمید احمدی، معاون فرهنگی وزارت ورزش و جوانان در رابطه با موضع این وزارتخانه در رابطه با قوانین سختگیرانه فدراسیون برای بازیکنان خارجی به «شهروند» میگوید: « هر کشوری میتواند چارچوب و مقررات فرهنگی خودش را داشته باشد. هر کسی میخواهد در فوتبال ایران فعالیت کند باید در این چارچوب قرار بگیرد. ضعف فرهنگی اصلی ما مربوط به باشگاههاست که باید از ابتدا این بحثها را به بازیکنان آموزش دهند. در سالهای اخیر همواره شاهد بودیم که در گام آخر سازمانهای برگزارکننده مسابقات مقابل رفتارهای فرهنگی اشتباه میایستند، در حالی که اگر فرهنگسازی درست صورت بگیرد، دیگر شاهد اینطور ممانعتها نخواهیم بود.» وی همچنین میافزاید: «وزارت ورزش نمیتواند در جزییات وارد شود و رویکرد ما کلان است. سازمان لیگ فدراسیونهای مختلف نباید فقط بهدنبال مسائل فنی و چگونه بالا بردن کیفیت بازیها باشند، بلکه وظیفه دارند از نظر فرهنگی نیز حساسیت بیشتری به خرج دهند. بهتر است باشگاهها نیز به مسائل فرهنگی بیشتر اهمیت بدهند و از قوانین تبعیت کنند تا چنین حاشیههایی به وجود نیاید.»
فرهنگسازی بهتر از ممانعت
درست است که خالکوبی و طرح و نقشهای عجیب روی بدن افراد مشهور از جمله ورزشکاران همواره در تمام دنیا برای تماشاگران جذاب بوده اما باید قبول کنیم که این اقدام در فرهنگ ایرانی – اسلامی جایی ندارد و نباید بهدنبال آن بود که قوانین را در این مورد آزاد یا حتی تلطیف کرد اما شاید در این مورد خاص نیز مثل مسائل دیگر جامعه فرهنگسازی خیلی بهتر از ممانعت باشد. اینکه ابتدا بازیکنان را آزاد بگذاریم تا با هر شرایطی با باشگاهها قرارداد ببندند و بلافاصله بعد از چند بازی با آنها برخورد شدیدی داشته باشیم، شاید زیاد به مذاق حداقل بازیکنان خارجی خوش نیاید. چه خوب است که با فرهنگسازی کشیدن نقش روی بدن ورزشکاران توسط خود آنها پایانی همیشگی در ورزش ما
داشته باشد.