شهروند| در زمان تحریم و حتی پیش از آن سیاست بازرگانی خارجی بر این منوال بود که با توجه به محدودیتها باید شرکای تجاری تغییر کنند و میتوان به جای مراوده با اروپا با کشورهای دیگر ازجمله آسیایی تجارت داشت.
این روند تا آنجا پیش رفت که پس از بستهشدن سوئیفت به روی بانکهای ایرانی پولهای ایران درکشورهای دیگر ازجمله هند و چین باقی ماند و بخش زیادی از این پولها نیز صرف واردات از این کشورها شد. حال، گذشته از اینکه در این مدت به کیفیت و نوع کالاهای وارداتی ایرادهای بسیاری وارد بود اما میزان بیرویه واردات از این کشورها بهویژه چین بسیار چشمگیر بود.
حال به نظر میرسد پس از این مدت و بازشدن مرزهای ایران به دنیای خارج و تا حدودی برداشتهشدن تحریمها باید دراین رویه تجدیدنظر میشد. البته آمارهای گمرک نیز این موضوع را تأیید میکند.
صادرات چین به ایران در 10ماهه نخست سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال قبل 26درصد برابر با 5.2میلیارد دلار کاهش یافت.
گمرک چین اعلام کرد: مبادلات تجاری ایران و چین در 10ماه نخست سال جاری میلادی با کاهش قابل توجه 34درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. مبادلات ایران و چین در ماههای ژانویه تا اکتبر سال 2014 بالغ بر 43.5میلیارد دلار گزارش شده بود اما این رقم در مدت مشابه سال جاری با کاهش 14.7میلیارد دلاری به 28.8میلیارد دلار رسیده است.
بر خلاف سالهای گذشته که همواره تراز تجاری دوکشور بهنفع ایران بوده است، در 10ماه نخست امسال تراز تجاری ایران با این کشور منفی شده است. صادرات چین به ایران در این دوره 1.2میلیارد دلار از میزان واردات این کشور از ایران بیشتر بوده است.
واردات چین از ایران در 10ماه نخست سال جاری میلادی به 13.8میلیارد دلار رسیده که این رقم با افت 41درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. چین در ماههای ژانویه تا اکتبر 2014 بالغ بر 23.3میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده بود. براین اساس واردات چین از ایران در 10ماه نخست امسال با افت 9.5میلیارد دلاری نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است.
نفت کالای عمده وارداتی چین از ایران است. صادرات چین به ایران نیز در ماههای ژانویه تا اکتبر امسال کاهش 26درصدی داشته و به 15میلیارد دلار رسیده است. چین درمدت مشابه سال قبل 20.2میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرده بود که بدینترتیب در مدت مشابه امسال 5.2میلیارد دلار کالای چینی کمتر به ایران صادر
شده است.