با توجه به محدودیت منابع آبی در استان کرمان، با تغییر الگوی کشت، محصول زعفران علاوهبر ایجاد درآمد، اشتغالزایی و صادرات، جایگزین مناسبی برای محصول پسته است و از اینرو کشاورزان کویر از این مهم به خوبی استقبال کردهاند.
به گزارش ایسنا، در استان کرمان شهرستانهای زرند، رابر، راور، شهربابک، بردسیر، بافت، سیرجان، بم، رفسنجان و کرمان مستعد کشت زعفران هستند و در این میان زرند با داشتن بیشترین سطح کشت رتبه نخست تولید زعفران کرمان را دارد.
«سعیدی»، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در اینباره میگوید: 500 هکتار از اراضی زراعی استان زیرکشت زعفران قرار دارد و مقرر است 605 هکتار دیگر هم به این سطح اضافه شود.
وی میافزاید: باتوجه به مشکل کم آبی در استان و نیاز به بازنگری الگوی کشت باید کشت محصولات با مصرف آب کمتر ترویج داده شود که برای این کار زعفران بهعلت نیاز کمتر به آب و مناسب بودن آب و هوای استان برای کشت این محصول، مناسب است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه تاکنون در بیش از 10 شهرستانِ استان، نسبت به کشت زعفران اقدام شده است، ادامه میدهد: سال زراعی امسال از مهر 92 آغاز شده است و طی این سال، 2460 کیلوگرم زعفران به ارزش 123میلیارد ریال استحصال و به بازار مصرف ارایه شده است.
سعیدی ایجاد اشتغال در هر دوره کشت را 20 نفر به ازای هر هکتار اعلام میکند و میافزاید: زعفران با توجه به اینکه نیاز آبی کمی دارد، میتواند جایگزین پسته کرمان باشد و درآمد خوبی هم دارد.
وی میگوید: مقرر است 605 هکتار دیگر به سطح زیرکشت زعفران استان افزوده شود که به این منظور3630 تن پیاز زعفران با اعتبار 121هزارمیلیون ریال مورد نیاز است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان ادامه میدهد: هماهنگیهای لازم با بخش خصوصی در شهرهایی که قادر به تأمین پیاز مورد نیاز نیستند، انجام شده است.
سعیدی ادامه میدهد: هدف ما از کشت زعفران در استان، ترویج و توسعه این کشت با توجه به کمآبی است، ضمن آنکه ایجاد اشتغال به صورت مستقیم و غیرمستقیم و ایجاد ارزآوری و آشنایی و توسعه فرهنگ مصرف زعفران در کشور ازجمله اهداف است. وی میافزاید: کیفیت زعفران تولیدی استان کرمان مناسب است و با فرهنگسازی و آشنایی کشاورزان با مزایا و مراحل کشت این گل سلامتی، میتوان زمینه کشت و توسعه آن را در استان افزایش داد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با اشاره بر مشکلات پیشرو در این زمینه میگوید: برداشت سنتی این محصول با توجه به نیاز تعداد زیادی کارگر هزینهبر است، علاوه بر آن مشکل بستهبندی و بازاریابی جهانی و قاچاق این کالا به کشورهای همسایه سود اقتصادی این گیاه دارویی را تحتتأثیر قرار داده است. سعیدی ادامه میدهد: اقداماتی ازجمله تسهیلات زودبازده برای احداث مزارع زعفران، کلاسهای آموزشی در زمینه نحوه صحیح و بهداشتی در کشت و برداشت این محصول، اعتبارات ویژه برای خرید دستگاههای خشککن کاملا مکانیزه در سطح استان انجام شده است. و اما مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان نیز از افزایش دو برابری سطح زیرکشت زعفران در استان کرمان خبر میدهد.
«محمودی» میافزاید: با توجه به نیاز کم زعفران به آب، کرمان مستعد کشت زعفران است و چون پیاز زعفران آب کمی نیاز دارد، کشاورزان در اقصی نقاط استان از کشت این محصول استقبال چشمگیری داشتند طوریکه، سطح زیرکشت زعفران در استان امسال دو برابر افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه سطح زیرکشت زعفران در استان کرمان 500 هکتار است، میگوید: از این میزان 160 هکتار در شهرستان زرند، 120 هکتار در شهرستان کوهبنان، 70 هکتار در شهرستان بافت، 50 هکتار در شهرستان شهربابک، 35 هکتار در شهرستان سیرجان، 20 هکتار در کرمان، 14 هکتار در بردسیر، 5 هکتار در راور، 14 هکتار در رابر و 12 هکتار در شهرستان رفسنجان کشت شده است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان میگوید: عملکرد محصول زعفران در هر هکتار 6/15 کیلوگرم است و هر هکتار کشت زعفران باعث اشتغالزایی حدود 200 نفر در روز طی یک دوره برداشت میشود. مدیر ترویج جهاد کشاورزی کرمان نیز توجه ویژه به کاشت زعفران را باعث تحول اقتصادی استان میداند.
«رستگاری» میگوید: کشاورزان کرمانی برای کاشت زعفران استقبال خوبی کردند طوریکه هماکنون با توجه به شرایط مساعد اقلیمی و آب و هوایی برخی شهرستانهای کرمان، زمینه کاشت و تولید زعفران در سطح وسیع در استان فراهم شده است و گیاه با ارزش زعفران که همان طلای سرخ نامیده میشود در کنار محصولاتی چون پسته، گردو و زیره اقتصاد کشاورزی استان کرمان را
دگرگون میکند.