اعتراض مقامات سابق اسراییل به مواضع نتانیاهو درباره توافق هستهای
دهها تن از مسئولان ارشد سابق امنیتی رژیم اسراییل، با نوشتن نامهای به بنیامین نتانیاهو نخستوزیر این کشور، از او خواستهاند «واقعیت را بپذیرد» و از مخالفت با توافق هستهای قدرتهای بزرگ با ایران دست بردارد.
به گزارش دیپلماسی ایرانی، این مسئولان همچنین به نتانیاهو توصیه کردهاند که روابط صدمهدیده اسراییل و آمریکا را ترمیم کند و به تقویت همکاریهای دیپلماتیک و امنیتی دو کشور بپردازد. در پی مخالفت شدید نخستوزیر اسراییل با مذاکرات اتمی ایران و قدرتهای بزرگ و توافق جامع هستهای، تنشهای کم سابقهای میان دولتهای باراک اوباما و بنیامین نتانیاهو ایجاد شد که در برخی موارد به رد و بدل شدن انتقادات تند در واشنگتن و تل آویو انجامید.
نویسندگان نامه، از سوی دیگر به بنیامین نتانیاهو پیشنهاد کردهاند که برای مقابله با «نیروهای تندرویی که امنیت اسراییل را به خطر میاندازند» به شکلگیری محوری متشکل از «میانهروهای سنی» و غرب کمک کند. این نویسندگان، از نتانیاهو خواستهاند که برای دستیابی به راهحلی دیپلماتیک با هدف ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی، با ایالات متحده همکاری کند.
دولت باراک اوباما و برخی دولتهای اروپایی، در سالهای گذشته، در مناسبتهای گوناگون از اسراییل خواستهاند تا از طریق اقداماتی همچون مقابله با شهرکسازی غیرقانونی در اراضی اشغالی فلسطینیها، به فرآیند تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی کمک کند؛ اما دولت بنیامین نتانیاهو، از برآورده کردن چنین درخواستهایی خودداری کرده است. آمیرام لوین رئیس سابق موساد، امی آیالون و کارمی گیون روسای سابق سرویس امنیت عمومی اسراییل و ژنرال یوزی عیلام رئیس سابق کمیسیون انرژی اتمی اسراییل، ازجمله امضاکنندگان نامه اخیر به نتانیاهو هستند.
این نخستین بار نیست که مخالفتهای نخستوزیر اسراییل با مذاکرات هستهای ایران، با انتقاد مقامهای امنیتی سابق این کشور مواجه میشود. در فروردین ماه گذشته افرایمهالوی، از روسای سابق موساد، اظهارات بنیامین نتانیاهو مبنی بر اینکه ایران باید در توافق نهایی هستهای، موجودیت اسراییل را بهعنوان یک کشور مستقل به رسمیت بشناسد، غیرواقع بینانه دانست. وی پیش از آن نیز، حملات لفظی نتانیاهو به حسن روحانی رئیسجمهوری ایران را، در عرصه بینالمللی به زیان اسراییل دانسته بود. در اسفند ماه گذشته، مئیر داگان یکی دیگر از روسای سابق رئیس موساد هم با انتقاد از مواضع بنیامین نتانیاهو در مورد مذاکرات هستهای گفت: «نخستوزیر ما به خاطر شیوهاش در مدیریت تهدید اتمی ایران، بیشترین آسیب استراتژیک را به اسراییل وارد کرده است.»
داگان با ابراز نگرانی از تنشهای ایجاد شده میان اسراییل و آمریکا بر سر ایران هشدار داد: «ما الان موقعیت مستحکمی در جهان نداریم. مشروعیت اسراییل زیر سوال است و نباید با مهمترین دوست مان وارد رابطه فرسایشی میشدیم. » او با اشاره به برخی اظهارنظرهای تند بنیامین نتانیاهو ازجمله مقایسه ایران با آلمان نازی افزود که ایران با موفقیت توانسته است میان اسراییل و آمریکا شکاف بیندازد.
دیدار اوباما با رهبران یهودی در آمریکا درباره توافق هستهای
رئیسجمهوری آمریکا برای جلب حمایت از توافق هستهای ایران و آمریکا با رهبران جامعه یهودی پشت درهای بسته دیدار خواهد کرد. به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه دیلی میل، کاخ سفید اعلام کرد: باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا قرار است با رهبران اصلی جامعه یهودی به صورت غیرعلنی دیدار و گفتوگو کند. توافق هستهای ایران و گروه 1+5 محور اصلی این نشست خواهد بود. رئیسجمهوری آمریکا به سختی تلاش میکند تا حمایت اقشار مختلف آمریکاییها بهویژه قانونگذاران و یهودیان را از توافق هستهای که اواسط ماه جولای میان ایران و قدرتهای جهانی حاصل شد جلب کند. به گزارش دیلی میل، اوباما در ادامه این تلاشهایش قرار است روز چهارشنبه در دانشگاه آمریکن درباره برنامه جامع اقدام مشترک سخنرانی کند.
وی همچنین در هفته جاری دیداری جداگانه با برخی از نمایندگان کنگره خواهد داشت. کنگره آمریکا تحت کنترل جمهوریخواهان قرار است ماه آینده درباره توافق هستهای رأیگیری کند. جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید ضمن اعلام نشست اوباما با رهبران گروههای یهودی در آمریکا، گفت: رئیسجمهوری با آمادگی کامل قرار است توضیح دهد که چرا معتقد است این توافق تاریخی نهتنها به نفع امنیت ملی آمریکا، بلکه به نفع نزدیکترین متحدان واشنگتن در منطقه شامل اسراییل است. ارنست مشخص نکرد که رئیسجمهوری آمریکا دقیقا قرار است با چه کسانی دیدار کند. براساس این گزارش، همزمان با دیدار اوباما با جامعه یهودیان، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز به صورت آنلاین قصد دارد برای گروههای یهودی در شمال آمریکا درباره توافق هستهای ایران و گروه 1+5 سخنرانی کند. لابی صهیونیستی آیپک که بزرگترین لابی حامی رژیم صهیونیستی در آمریکا محسوب میشود، با این توافق مخالفت کردهاند، اما گروههای دیگر یهودی در آمریکا از توافق حمایت کرده و از اعضای خود در کنگره خواستهاند تا همانند آنها پشتیبانی خود از توافق هستهای را اعلام کنند.