گزارش «شهروند» از تلاش امدادگران کوهستان در یک روز تعطیل
 
کاری که تعطیل‌بردار نیست
 

 

شهروند| در جمعه‌ای که گذشت، امدادگران جمعیت هلال‌احمر استان تهران در حوزه امدادونجات کوهستان، همچون اغلب روزهای تعطیل آخر هفته و اشتیاق وافر مردم تهران برای تفریح و کوهپیمایی، روزی پرکار را پشت سر گذاشتند. بنا به گزارش
 روابط عمومی جمعیت هلال‌احمر استان تهران، به نقل از حسن فراهانی، رئیس جمعیت هلال‌احمر شهرستان شمیرانات، امدادگران این جمعیت روز جمعه،
 9 مرداد ماه حوادث متعددی را در کوهستان‌های اطراف تهران امدادرسانی کردند. آنچه در پی می‌آید گزارش عملکرد نیست، بلکه شرح مخاطراتی است که شهروندان را تهدید می‌کند.
سقوط نوجوان 16ساله و یک کوهنورد
 در منطقه دربند
ابتدا در پی سقوط نوجوان 16 ساله در منطقه داوودی (دربند) که موجب آسیب‌دیدگی پا، سر و گردن این فرد شده بود، نجاتگران پس از انجام اقدامات اولیه امدادی و فیکس مصدوم روی برانکارد، این کوهنورد نوجوان را پس از 2 ساعت حمل، جهت انتقال به بیمارستان به آمبولانس مستقر در میدان سربند تحویل دادند. سپس نوبت انتقال کوهنورد 60 ساله‌ای رسید که حوالی ایستگاه سوم کلک‌چال به علت ضعف و افت فشار خون درخواست کمک کرده بود. این عملیات نیز با انتقال فرد به محیط شهر و تحویل به نیروهای اورژانس به اتمام رسید. همزمان با عملیات انتقال این کوهنورد 60 ساله، گروه امدادونجات کوهستان مستقر در پایگاه دربند، درگیر عملیات سخت و نفسگیر سقوط کوهنورد و گیر افتادن وی روی دیواره اوسون (دربند) بودند. این کوهنورد به علت سقوط در وسط دیواره به گونه‌ای محبوس شده بود که رهاسازی وی بیش از 2 ساعت زمان برد. پس از رهاسازی نیز به دلیل عدم امکان انتقال زمینی، بالگرد جمعیت هلال‌ احمر اقدام به انتقال این فرد به بیمارستان کرد.
رفع مشکلات جسمی کوهنوردان
در ادامه روز، امدادرسانی به فرد آسیب‌دیده در منطقه آبشار دهخوش (امامه) نیز توسط نجاتگران کوهستان جمعیت هلال‌ احمر شمیرانات و به درخواست اورژانس فشم انجام شد. خانم جوانی در این منطقه دچار افت فشار خون و کاهش سطح هوشیاری شده بود که پس از انجام اقدامات اولیه به پایین کوه منتقل شد. سپس در این روز امدادرسانی به 3 نفر در منطقه شیرپلا که به دلیل مشکل تنفسی، افت فشار خون و آسیب‌دیدگی پا دچار مشکل شده بودند، توسط نجاتگران این جمعیت انجام شد. همچنین خانم جوان کوهنوردی که در مسیر گردنه کلک‌چال به دلیل ضعف عمومی و گرفتگی عضلات از حرکت بازمانده بود، با کمک نجاتگران و کوهنوردان به پایین کوه منتقل شد.
حادثه هر جا و هر زمانی در کمین است
نجاتگران پایگاه قوچک نیز در این روز با حضور در محل واژگونی مینی بوس در لواسان اقدامات ایمن‌سازی را انجام دادند و در صحنه تصادف یک دستگاه پراید در منطقه زردبند 3 نفر را به صورت سرپایی درمان کردند. پایان بخش حوادث این روز هم، انتقال کوهنوردی بود که در منطقه بند یخچال دچار مسمومیت غذایی شده بود. این گزارش کار تنها یک روز تعطیل از تعطیلات حدودا 100 روزه‌ سال با احتساب 2 روز پایانی هر هفته و تعطیلات رسمی دیگر است که مردم تهران برای تفرج و ورزش در ارتفاعات اطراف پایتخت حاضر می‌شوند تا پرکار‌ترین روز کاری امدادگران کوهستان را رقم بزنند، امدادگرانی که بی‌منت و با افتخار مشغول انجام وظیفه‌اند تا در روزی که همشهریان و هموطنانشان به قصد تفرج و ورزش و تمدد اعصاب به دامن طبیعت و ارتفاعات پناه آورده‌اند، گزندی به آنان نرسد، چرا که حادثه در هر جا و هر زمانی در کمین است؛ خصوصا آن‌که ارتفاعات تهران در عین زیبایی و شکوهمندی و دلفریبی، خطرناک و حادثه‌خیزند.
اخلاص و نوعدوستی، خصیصه هر امدادگر واقعی
غلامرضا گنج‌آبادی، مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان تهران که همواره مقوله امدادونجات را قلب و روح پیکره جمعیت هلال‌ احمر و امدادگران را پیش‌قراولان و ستون‌های اصلی این نهاد خدمت‌رسان می‌داند و با شور و شوقی ویژه از زحمات ایثارگرانه و بی‌منت امدادگران می‌گوید، امدادگران کوهستان جمعیت هلال ‌احمر استان تهران را جزو فداکارترین و فعال‌ترین نیروهای جمعیت می‌داند که کارشان در طول‌ سال تعطیل‌بردار نیست. چرا که اگر امدادگران سایر حوزه‌ها هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه چون سیل و زلزله فعال‌تر می‌شوند و برای پاسخگویی به حادثه اقدام می‌کنند. امدادگران کوهستان این جمعیت در تمام روزها و ماه‌های ‌سال خصوصا در ایام تعطیل آخر هر هفته، در آماده‌باش یا مشغول امداد و نجات حادثه‌دیدگان ارتفاعات اطراف تهران هستند. وی توصیه‌هایی نیز به شهروندانی که به ارتفاعات تهران می‌روند، دارد: «مردم هم باید موقع رفتن به ارتفاعات از خودشان مراقبت کنند و وسایل مناسب به همراه داشته باشند. اغلب سُر خوردن‌ها و پرت‌شدن‌ها در ارتفاعات به ‌دلیل پوشیدن کفش نامناسب است. همچنین لازم است مردم شماره تلفن سامانه امداد اضطراری جمعیت هلال‌احمر (112) را بشناسند؛ ضمن آن‌که باتری تلفن همراهشان حتما شارژ باشد.» مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان تهران معتقد است که امدادگران کوهستان با وجود تأمین نبودن تجهیزات لازم امدادی و وسایل رفاهی به مقدار کافی، با خطرپذیری و مایه گذاشتن از شور و اخلاص و نوعدوستی که خصیصه هر امدادگر واقعی است، ماموریت‌های خود را به نحو احسن انجام می‌دهند که از این جهت شایان تقدیر و توجه ویژه هستند.
تنهایی امدادگران کوهستان
در سوی دیگر، معاون امدادونجات جمعیت هلال‌احمر استان تهران ضمن تشریح آماری و مستند خدمات امدادگران کوهستان این جمعیت، کوهستان‌های تهران را پرحادثه‌ترین ارتفاعات کشور می‌داند و در اثبات این مدعا از انجام 161عملیات کوهستان و امدادرسانی به 220 نفر در طول‌ سال گذشته(1393) و عملیات کوهستان و امدادرسانی در 67 حادثه کوهستانی از ابتدای ‌سال‌ جاری تاکنون خبر می‌دهد. شاهین فتحی محدوده عملیات کوهستانی جمعیت هلال‌ احمر استانی را در تهران از دربند تا گردنه قوچک عنوان کرده و می‌افزاید: «حتی حوادث منطقه فشم، میگون و شمشک نیز توسط هلال‌ احمر استان تهران امدادرسانی می‌شود که موجب شده در طول ‌سال گذشته 37 سورتی پرواز بالگرد برای امدادرسانی در ارتفاعات تهران انجام شود.» «تنهایی امدادگران کوهستان» ترجیع‌بند صحبت‌ها و درددل‌های معاون امدادونجات جمعیت هلال ‌احمر استان تهران است. شاهین فتحی در تشریح این تنهایی می‌گوید:  «قطعا آرزوی قلبی ما این است که هیچ شهروندی آسیب نبیند ولی ارتفاعات شمالی مشرف به تهران براساس آمار موجود بیشترین مخاطرات را در پی داشته است که گاهی عملا 5 پایگاه کوهستان ما نیز با مشکل امدادرسانی مواجه می‌شوند.» او می‌افزاید: «مشارکت مردم و سایر نهاد‌های مسئول، همچنین فراهم کردن امکانات مناسب برای نجاتگران کوهستان قطعا در کاهش تلفات این ارتفاعات موثر خواهد بود. ما گاهی احساس می‌کنیم در امدادرسانی خیلی تنها هستیم.»

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/39282/کاری-که-تعطیل‌بردار-نیست