زهرا نجفی| ارکستر موسیقی ملی بعد از سالها بازگشایی شد و فرهاد فخرالدینی، درحالی نوازندگان را رهبری میکرد که صدای سالار عقیلی و کیوان ساکت در تالار وحدت طنینانداز شده بود. اما فقط علاقهمندان به موسیقی کلاسیک نبودند که برای شنیدن اولین کنسرت ارکستر ملی چهارشنبهشب، 20خردادماه به این تالار قدیمی آمده بودند، بلند پایهترین مقامات دولتی هم از میهمانان این شب به یادماندنی بودند. آنها آمده بودند تا مُهر تاییدی بر وعده محقق شده رئیسجمهوری بزنند، اما اتفاقی ناخوشایند این کنسرت را تحتتأثیر خود قرار داد. قرار بود عکاسان خبری با عکسهایشان این شب به یادماندنی را ثبت کنند، ولی یکی از همراهان وزیر ارشاد که هنوز بر سر سمت او گمانهزنیهایی وجود دارد با برخورد نامناسب و فیزیکی با عکاسان مانع کار آنها و ثبت این اتفاق شد. در همه جای دنیا، حتی در جنگها برخورد نامناسب با عکاسان و خبرنگاران همانند برخورد نامناسب با نیروهای صلیبسرخ یا هلالاحمر عملی محکوم شده است، حالا یکی از کارکنان بدنه وزارت ارشاد از وزارتخانهای که قرار است حامی عکاسان و خبرنگاران باشد در اقدامی ناشایست به عکاسان حمله میکند و مانع عکاسیشان میشود؛ اتفاقی که هنوز مقامات رسمی به آن واکنشی نشان ندادهاند. در ادامه گزارش شرح اتفاقی که در این شب افتاد را از زبان عکاسان حاضر در این مراسم که بنا به مصلحت خودشان نامشان در این گزارش آورده نمیشود، خواهید خواند.
برخورد فیزیکی محافظ وزیر ارشاد با عکاسان
«زمانی که من وارد سالن انتظار شدم، دیدم که همه عکاسان با حالت عصبی درحال صحبت با تلفنهای همراهشان هستند. به همین دلیل پیگیر اتفاقی که افتاده بود شدم.» اینها را یکی از عکاسان خبری حاضر در این مراسم درباره چگونگی ماجرای آن شب به «شهروند» میگوید و ادامه میدهد که: «به گفته همکارانم زمانی که عکاسان قصد عکاسی از مقامات ازجمله وزیر ارشاد را داشتند، این آقا که معلوم نیست چه کسی است مانع آنها میشود و دستش به صورت عکاس ایسنا میخورد بهطوری که بینی او خونریزی میکند. بعد از آن برای اینکه مانع عکاسی عکاسان از این اتفاق شود لگدی هم به پهلو و شکم عکاس ایلنا میزند که باعث کبودی او میشود.» عکاس ایلنا حتی با بالا زدن پیراهنش و نشان دادن جای کبودی به این عکاس صحت گفته خودش را ثابت میکند. همین اتفاق موجب میشود تا عکاسان تصمیم بگیرند که مراسم را ترک کنند؛ اما دبیر عکس خبرگزاری مهر اصرار دارد که این مراسم باید عکاسی شود. به همین دلیل است که عدهای از عکاسان به دلیل رفتار توهینآمیز این شخص مراسم را ترک میکنند و عدهای هم به کارشان ادامه میدهند. در بعضی از خبرگزاریها این فرد محافظ علی جنتی معرفی شده، اما این عکاس معتقد است او محافظ وزیر ارشاد نیست؛ «من محافظان آقای جنتی را در مراسمهای بسیاری دیدهام، آنها افرادی معقول و شریف هستند. اما این فرد سابقه طولانی در برخورد ناشایست با خبرنگاران و عکاسان دارد. فکر میکنم او از کارکنان دفتر وزیر ارشاد است.» او در ادامه تأکید میکند که: «این فرد مشکلات عصبی داشت، حتی زمانی که همه ایستاده بودند تا ارکستر را تشویق کنند و بعد از آن قرار بود قطعه پایانی نواخته شود، او باز هم به سراغ عکاسان آمد و شروع به داد و بیداد کرد. حتی میخواست عکاس خبرگزاری آنا را از سالن خارج کند که با دخالت دیگر عکاسان این اتفاق نیفتاد.» آنطور که این عکاس نقل میکند، در پایان مراسم عکاسان سراغ علی مرادخانی، معاونت هنری ارشاد و جواد ظریف، وزیر امور خارجه رفتهاند و ماجرا را برایشان شرح دادند که آنها قول پیگیری این اتفاق را به عکاسان دادهاند. البته روابطعمومی وزارت فرهنگ و ارشاد هم با انتشار اطلاعیه رسمی در روز جمعه، 22 خردادماه اعلام کرد که حتما ماجرای برخورد بد محافظ وزیر ارشاد را پیگیری خواهند کرد و نتیجه را به اطلاع رسانهها خواهند رساند. هرچند که معمولا وعده اینطور پیگیریها سرانجامی ندارد و نتیجه خاصی در پی ندارد.
اما یکی از خبرنگاران حاضر در این مراسم نظر دیگری دارد؛ «محافظ علی جنتی تنها عکاس ایسنا را هُل داد و به او گفت: «عقب بایست.» به نظر من این اتفاق عجیبی نیست. خب بالاخره این برنامه به دلیل حضور مقامات بلندپایه دولتی حساسیت بالایی داشت.» او با مطرح کرد این پرسش که «چرا برای بقیه خبرنگاران و عکاسان چنین مشکلی ایجاد نشد» در ادامه بیان کرد: «حتما خود این عکاسان هم کاری انجام دادهاند. البته این محافظ واقعا دچار اختلالات روانی بود و دایم داد و بیداد میکرد.» عکاس دیگری هم در گفتوگو با «شهروند» به این نکته اشاره میکند که این مراسم اصلا امنیتی نبود که قرار باشد محافظان چنین برخوردی کنند. چون بعد از اتمام اجرای ارکستر ملی تمام مقامات به حیاط تالار وحدت رفتند و همه عکاسان و خبرنگاران گرد آنها جمع شده بودند و به کارشان میرسیدند. او میگوید: «این اولینبار بود که میدیدم در مراسمی هنگام پخش سرود ملی مانع عکاسی عکاسان شوند.»
استقبال از قطعه«ای ایران»
بدین شکل یکی از مهمترین اتفاقات موسیقیایی تحتتأثیر حواشی قرار گرفت. اما اجرای اولین کنسرت ارکستر ملی چگونه گذشت. ارکستری که محمدباقر نوبخت معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، حسین فریدون دستیار ویژه رئیسجمهوری، حسامالدین آشنا مشاور فرهنگی رئیسجمهوری و رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، علی مرادخانی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی دیگر از مسئولان از میهمانان ویژه بودند. سیدعباس سجادی، که اجرای برنامه افتتاحیه را برعهده داشت از گروه دعوت کرد تا وارد صحنه شوند. بیش از هفتاد نوازنده روی سن آمدند و پس از آن بود که اولین نغمههای خوش این ارکستر فضا را پر کرد. بعد از اجراهای انفرادی محمد معتمدی و سالار عقیلی در انتهای برنامه قطعههای «ای ایران» و «ای وطن» با شعر حسین گل گلاب، آهنگسازی علینقی وزیری، هارمونی و ارکستراسیون علیاکبر قربانی به صورت مشترک اجرا شدند. از نکات جالب توجه این بود که قطعه «ایایران» در آخر اجرا و زمانی که مردم به عشق ارکستر سر پا ایستاده بودند اجرا شد. محمد اصفهانی، لوریس چکناواریان، کامبیز روشن روان، حسن ریاحی، صدیق تعریف، بیژن بیژنی، کمال خرازی، هادی منتظری، وحید تاج، نادر گلچین، عبدالحسن مختاباد، رضا میرکریمی، کامران ملکی، تهمورث پورناظری، محمد سریر، داود گنجهای، بهرام جمالی، پیروز ارجمند، شیرین یزدانبخش، علی ترابی، تهمورس پورناظری، کامبیز نوروزی و... از میهمانان این ارکستر بودند.
اما اهالی رسانه حاضر در مراسم بعد از اجرا به سراغ مقامات رفتند. جواد ظریف یکی از این مقامات بود که در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره علت لغو شدن کنسرت گروههای خارجی طی ماههای اخیر بیان کرد: «دولت به دنبال این است که همه برنامههای قانونمند هنری که مطابق مقررات کشور هستند، برگزار شود.» به گفته او وزارت امور خارجه اجازه ورود هنرمندان یا هر فردی که متقاضی ورود به ایران است را میدهد و درباره بلامانع بودن ورود اشخاص به ایران و صدور ویزا برای آنان تصمیم میگیرد. ولی برنامههای داخل کشور براساس مقررات وزارت فرهنگ و ارشاد و سایر دستگاهها برگزار میشود.