شاخص سلامت و بهداشت از مولفههای بسیار مهمی برای ارزیابی وضع هر کشور است. تغییرات نرخ رشد جمعیت، نرخ مرگومیر، امید به زندگی، فوت مادران هنگام زایمان و... ازجمله مواردی است که میتواند وضع رفاهی و سلامت یک کشور را بهخصوص در بررسیهای بینالمللی نشان دهد. سال گذشته دکتر هاشمی، وزیر بهداشت کشورمان با سفری به ترکیه در ارتباط با وضع سلامت در این کشور مطالبی را عنوان کرد.
دکتر هاشمی در ارتباط با وضع این کشور در حوزه سلامت میگوید: موفقیت کشور ترکیه در حوزه سلامت، مرهون همگرایی و انسجام مجلس، دولت و تصمیمگیرندگان است، بهطوریکه تمام این ارگانها مجموعهای واحد را در پیشبرد اهداف سلامت ایجاد کردهاند.
دکتر آکداغ که بهمدت 11سال بهعنوان وزیر بهداشت در ترکیه بهعنوان بانی اجرای تحولات در حوزه سلامت معرفی شدهاند، اکنون بهعنوان مشاور با اینجانب همکاری دارد و در این دیدار اقدامات انجام شده در این حوزه مرور و پیگیری شد.
بهگفته دکتر سیدحسن هاشمی، ترکیه در طول دهه گذشته رشد خوبی در حوزه سلامت داشته و نزدیک به 120میلیارد دلار در این حوزه سرمایهگذاری کرده است. بهطوریکه در این سالها علاوهبر حوزه صنعت، بازار خوبی در کشورهای اطراف در این حوزه پیدا کرده است.
وی در ادامه افزود: درحالحاضر میتوانیم از تجربیات ترکیه در اجرای برنامههای حوزه سلامت استفاده کنیم و این امکان فراهم شده که با اعزام گروههای مختلفی در زمینههای فناوری اطلاعات، اورژانس، سرمایهگذاری بخشخصوصی، اداره بیمارستانها، بهداشت، پزشک خانواده، نظام دارویی و سایر گروههای مختلف از دو کشور درخصوص تبادل این تجربیات اقدام کنیم. در این سفر بازدیدی از یک مرکز پزشک خانواده داشتیم که در حاشیه شهر آنکارا بود. در این بازدید با پزشکان و پرسنل آن مرکز درخصوص اجرای طرح پزشک خانواده بحث و تبادلنظر شد. علاوهبر این در جلسه سهساعتهای که با وزیر بهداشت ترکیه و معاونانش داشتیم، توضیحاتی درخصوص وضع نظام سلامت این کشور و همچنین درمورد کمکهای متقابلی که در حوزه سلامت میتوانیم داشته باشیم، ارایه شد.
بهگفته وزیر بهداشت، در ادامه این سفر، بازدیدی نیز از یک مرکز سلامت دهان و دندان بهعمل آمد و مسئولان آن مرکز درخصوص برنامههای در دست اجرا، توضیحاتی ارایه دادند.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه از زمان بهینهسازی حوزه سلامت در این کشور 12سال میگذرد، ادامه داد: این برنامه هنوز در اواسط کار است. بهطور مثال در نظام سلامت کشور ترکیه پزشکخانواده تعریف شده اما نظام ارجاع ندارند همچنین تاکنون هیچ موفقیتی درمورد کنترل هزینهها نداشتهاند. سبک ارایه خدمات بهداشتی - درمانی در ترکیه مشابه سبک آمریکایی است. بهطور مثال، پزشکان این اختیار را دارند که هر دارویی را به هر مقداری تجویز کنند. البته مشروط بر اینکه از داروی سوم به بعد، هزینه بیشتر از دریافتکننده دارو، گرفته میشود و پزشکان و گروههای ارایهدهنده خدمت در این خصوص محدودیتی ندارند که این خود یک چالش در حوزه سلامت است.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه سیستم بهداشت و درمان ترکیه بهرغم تحول خوبی که داشته هنوز با چالشهای زیادی مواجه است، خاطرنشان کرد: رضایت نسبی 70درصدی در مردم نسبت به حوزه سلامت در این کشور ایجاد شده است. کشور ترکیه با یک تصمیم توانست 151 بیمارستان تأمیناجتماعی را در وزارتبهداشت ادغام کند و ارایهدهنده خدمات یک ارگان است. البته دانشگاههای علومپزشکی در این کشور زیرنظر وزارتعلوم است و هنوز نتوانستند بیمارستانهای آموزشی را با خود همراه کنند. یکی از دلایل موفقیت سیستم بهداشت و درمان ترکیه، مرهون هماهنگی و انسجام مجلس، دولت، سیاستگذاران و تصمیمگیرندگان و بخشهای مالی بود. بهطوری که تمام این بخشها بهطور واحد عمل کردند. چون اکثریت مجلس دست حزب است و دولت نیز برآمده از حزب. بنابراین تصمیمسازیها بسیار آسان صورت میگیرد بهطوریکه بخشهای سیاستگذاری موضع دیگری نسبت به آن تصمیمات ندارند.
در پایان، وزیر بهداشت به بخشهایی که ترکیه تمایل دارد از تجربیات جمهوری اسلامی ایران استفاده کند در زمینه دارو، پیوند اعضا، آموزش متخصصان و امور پژوهشی اشاره کرد و گفت: مابقی امور موضوعاتی عام است و بین تمام کشورها درخصوص بهرهگیری از بخش خصوصی، ارتقای خدمات در بخش دولتی و سایر موارد، تجارب متفاوت است که میتوان از مجموعه آنها استفاده لازم را برد.