طرح نو| عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی معتقد است که طی سالهای اخیر در کشورمان کار فرهنگی جدی انجام نشده است. حجتالاسلاموالمسلمین مفید کیایینژاد در حوزه آسیبهای ناشی از عدم توجه به فرهنگسازی و اصالت داشتن مقوله فرهنگ در کشور گفتوگویی با «شهروند» داشته که در ادامه میخوانید:
کارشناسان در تحلیل اکثر آسیبهای موجود در جامعه ما همواره از یک مولفه بهعنوان ریشه اصلی گسترش ناهنجاریها یاد میکنند و آن هم ضعف در فرهنگسازی است. جالب آنجا است که ما این ضعف را به همه حوزهها از سیاسی گرفته تا اقتصادی و اجتماعی و حتی فرهنگی ارتباط میدهیم. بهعنوان نمونه وقتی از ترافیک سنگین در کلانشهرها گرفته تا شعارهای غیراخلاقی هواداران تیمهای فوتبال در ورزشگاهها سخن میگوییم، عامل اصلی را عدم فرهنگ سازی معرفی میکنیم. حال این پرسش مطرح میشود که این نوع ریشهیابی مشکلات برای سرپوش گذاشتن بر کاستیهای اصلی است یا واقعا در فرهنگسازی دچار مشکل هستیم؟
اگر بهصورت کلی به سوال نگاه کنیم، هر دو حالت را میتوانیم درست بدانیم. به عبارتی برخی اوقات برای کتمان مشکلات مدیریتی و ضعفها، میگوییم فرهنگسازی لازم انجام نشده و در زمانهایی نیز نظر کارشناسان درست است.
اگر پرسش فوق را اینگونه تغییر دهیم که عدم فرهنگ سازی چه نقشی در ناهنجاریهای اجتماعی موجود دارد، پاسخ شما چیست؟
بهطور قطع یکی از عوامل اصلی ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی امروز ناشی از عدم فرهنگسازی است. این آسیبها در حوزه وسایل، تجهیزات و حتی موضوعات مدرن بیشتر احساس میشود. بهطور مثال نحوه استفاده از اینترنت و شبکههای مجازی در جامعه ما راه و مسیر صحیحی را طی نمیکند و علت این است که ما اینترنت داریم، اما فرهنگسازی لازم در مورد نحوه صحیح استفاده از این تکنولوژی به خوبی در جامعه نهادینه نشده است. حال ممکن است برخی بگویند ماهیت اینترنت بد و نامطلوب است و عدهای هم بگویند که اگر فرهنگ استفاده صحیح از ابزار مدرن را داشته باشیم، به خطا نمیرویم.
شما با کدام گروه نزدیکی فکری بیشتری دارید؟
نمیتوان پاسخ کلی به این سوال داد. اگر منظور صرف اینترنت باشد، بهطور قطع با گروه نخست همنظر هستم، اما در بخشهای دیگر ممکن است اعتقادی کاملا برعکس داشته باشم.
برخی از کارشناسان و حتی مردم عادی معتقدند که ما بیش از آنکه در مورد فرهنگسازی کار جدی انجام دهیم، حرف آن را زدهایم...
متاسفانه معتقدم که کار فرهنگی جدی در کشور ما انجام نشده و این درحالی است که ما زیرساختهای بسیار خوبی داریم. بهویژه اینکه جامعه ما یک جامعه اسلامی و پیرو فرهنگ غنی تشیع است و اساسا در دین اسلام هیچ پرسشی بدون پاسخ نمیماند. پس اگر مشکل فرهنگی و فرهنگسازی داریم، بهطور قطع اشکال در کمکاری است. از سوی دیگر زمانی که رهبر معظم انقلاب بهطور مکرر و مداوم بر ضرورت کار فرهنگی تأکید فرموده و به همه هشدار میدهند که باید در برابر تهاجم فرهنگی غرب آگاه باشیم، نشان میدهد که ایشان دغدغه جدی دارند.
یکی از ارکان اصلی کشور، مجلس شورای اسلامی است و فعالیتهای مجلس در حوزه فرهنگی در کمیسیون فرهنگی متمرکز است. آیا عملکرد مجلس را در این حوزه مثبت میدانید؟
ما همه در یک جامعه زندگی میکنیم و جدای از هم نیستیم. بنابراین اگر در حوزههای کلان مانند مسائل فرهنگی و اجتماعی با مشکلی روبهرو میشویم، دو معنی دارد. یکی اینکه همه باید برای رفع این مشکلات و معضلات تلاش کنیم و دیگر اینکه در همه بخشها کار جدی انجام نشده است. البته مسئولیت و وظایف هر نهاد و دستگاهی باید متناسب با حوزه و وسعت اختیارات آن بررسی و ارزیابی شود. همچنین من بهعنوان یک نماینده نباید درباره عملکرد مجلس و کمیسیون فرهنگی اظهارنظر کنم، بلکه این مردم هستند که نظر آنها باید مورد توجه جدی قرار گیرد.