ایران پیشنهاد کرده است که مناطق امن سبزی در داخل یمن ایجاد شود و در این مناطق عملیات نظامی صورت نگیرد تا بتوان کمکهای بشردوستانه را در این مناطق به مردم یمن عرضه کرد. ایران همچنین جزیره کیش را که یک منطقه آزاد بینالمللی است بهعنوان محلی برای دپو کمکهای بینالمللی به یمن پیشنهاد کرده است. این پیشنهادها در جریان دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران با والری آموس معاون بانکیمون دبیرکل سازمان ملل متحد، مطرح شده است. به گزارش ایسنا، حسین امیرعبداللهیان، معاون وزیر خارجه کشورمان نیز پس از دیدار دوجانبه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان با والری آموس، معاون بانکیمون دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران گفت: در جریان گفتوگوهای والری آموس با وزیر خارجه کشورمان راجع به آخرین وضع در یمن گفتوگو شد و راههای مختلف برای ارسال هرچه سریعتر کمکهای انساندوستانه به داخل یمن مورد بررسی قرار گرفت.
او ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران پیشنهادات متنوعی دراینباره ارایه کرد. متاسفانه در 5 روز آتشبس در یمن ما شاهد دو اتفاق ناخوشایند بودیم. اول اینکه طرف سعودی به تعهداتش پایبند نبود و دوم به دلیل نقض مکرر آتشبس از سوی سعودیها امکان ارسال کمکهای انساندوستانه توسط سازمان ملل فراهم نشد. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران کمکهای متنوعی را فراهم کرده بود. در همین راستا حداقل در یک مرحله ارسال کمکهای غذایی سه فروند از جیبوتی و دو فروند کمکهای دارویی از طریق عمان در نظر گرفته شده بود. همچنین کشتی نجات حامل کمکهای انساندوستانه عازم یمن شد.
امیرعبداللهیان ادامه داد: سفر خانم آموس در این چارچوب بوده است که راهکارهای مشترک و متعددی درباره یمن پیدا کنیم. با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و توجه دولت و ملت کشورمان به ارسال کمکهای انساندوستانه دراینباره تلاش و آمادگی خود را اعلام میکنیم که هر کمکی را که میتوانیم با همکاری سازمان ملل به عمل آوریم.
او تصریح کرد: دراینباره پیشنهاد دادیم که جزیره کیش از مناطق آزاد کشور بهعنوان یکی از مراکز دپوی کمکهای بینالمللی برای انتقال کمک به یمن در نظر گرفته شود که قرار شد مقامات سازمان ملل این موضوع را مورد بررسی قرار دهند. معاون وزیر خارجه کشورمان اضافه کرد: همچنین بنا به پیشنهاد وزیر امور خارجه کشورمان درباره ایجاد مناطق سبز در داخل یمن در راستای ورود کمکهای فوری انساندوستانه به داخل یمن اعلام شد که بهطور مشخص چندین بندر و فرودگاه بهعنوان منطقه سبز اعلام شود که در آن عملیات نظامی انجام نگیرد و بتوان از این طریق کمکرسانی کرد.
امیرعبداللهیان در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اینکه چه ضمانتی وجود دارد که کشتی نجات ایران برای کمکرسانی به سلامت به سرانجام برسد؟ گفت: کمکهایی که از طریق کشتی نجات منتقل میشود با هماهنگی کامل سازمان ملل خواهد بود. این کمکها در جیبوتی مورد تفتیش قرار میگیرد. فعلا در این مرحله قرار داریم که کشتی ما در جیبوتی پهلو بگیرد و پروتکل موردنظر سازمان ملل طی شود. او ادامه داد: امیدوار هستیم با برقراری آتشبس پایدار و یا اجرایی شدن طرح آقای ظریف مبنی بر ایجاد مناطق سبز، امکان انتقال سریع این کمکها به وجود آید.
معاون وزیر خارجه کشورمان درباره نتایج دیدار دوجانبه وزیر خارجه کشورمان با معاون دبیرکل سازمان ملل گفت: نکته مهم این است که از آغاز تحولات یمن ایران در کمک به مردم این کشور و توقف تجاوزات سعودی و تقویت روند سیاسی نقش مهمی ایفا کرده است. این نقش همچنان ادامه خواهد یافت تا زمانی که در چارچوب طرح سیاسی جمهوری اسلامی ایران شاهد برقراری صلح و ثبات و امنیت در یمن باشیم. طرحی که در آن تأکید ایران بر آتشبس فوری، ارسال فوری کمکهای انساندوستانه و گفتوگوهای ملی یمنیها در یک مکان بیطرف به احتمال زیاد در ژنو و تشکیل دولت فراگیر ملی است. وی در پایان از فرود اولین پرواز کمکهای غذایی ایران در فرودگاه جیبوتی برای کمکرسانی به مردم یمن در روز پنجشنبه خبر داد.