گروه سیاسی: سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته درخصوص هماهنگیهای صورت گرفته برای پهلوگرفتن بدون اشکال کشتی حامل کمکهای سازمان هلالاحمر در سواحل یمن از هماهنگی آن وزارتخانه با سازمان ملل برای ایجاد مسیری امن برای این کشتی خبر داد. مرضیه افخم، در پاسخ به سوال خبرنگار شهروند گفت: «ما با سازمان ملل متحد برای برقراری یک مسیر امن برای رساندن کمکهای کشتی به مردم یمن در ارتباط هستیم و متناسب با اعلام سازمان ملل زمینه برای ارایه کمکها فراهم میشود.»
افخم در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار شهروند درخصوص مسدود بودن سواحل یمن توسط نیروی دریایی کشورهای عضو ائتلاف و چگونگی پهلوگرفتن کشتی امدادی ایران در سواحل یمن بهرغم مسدود بودن آن نیز گفت: «در خصوص شرایط منطقه ما نیز واقفیم که شرایط بسیار حساس است، بنابراین ارسال کمکهای امدادی ایران باید کاملا با هماهنگی نهادهای بینالمللی انجام شود. ارتباط ما با نهادهای بینالمللی برای این کار لحظهبهلحظه است و به محض مشخص شدن مسیر امن برای کشتی ایرانی، کمکهای ایران ارسال خواهد شد». سخنگوی دستگاه دیپلماسی در عین حال از اعزام کمکهای هوایی ایران به یمن نیز خبر داد. افخم گفت که این کمکها به جیبوتی ارسال خواهند شد و ممکن است این کمکها زودتر از کمکهای کشتی ایرانی به جیبوتی برسد.
افخم همچنین درخصوص احتمال اقدامی علیه کشتی ایرانی، خلاف هماهنگیهای صورت گرفته ایران اظهار کرد: «این کشتی حامل کمکهای انساندوستانه بوده و در هماهنگی کامل با سازمان ملل، صلیبسرخ جهانی، سازمان بهداشت جهانی و سازمان امور قضایی است. ما در ارتباط و هماهنگی کامل با این سازمانها هستیم. اگر رفتاری خلاف این هماهنگیها رخ دهد نهتنها واکنش ما بلکه واکنش همه نهادهای مرتبط بینالمللی را دربردارد. امیدواریم این کشتی به یمن برسد تا کمکی به شرایط فاجعهبار این کشور باشد.»
او درباره اظهارات برخی مقامات ایرانی درباره دبهکردن آمریکاییها در مذاکرات اظهار کرد: روش و رفتار مذاکراتی آمریکا برای تیم مذاکرهکننده ما روشن و واضح است. این تیم بهطور قاطع در برابر زیادهخواهیها ایستادگی کرده و با روشی منطقی مذاکرات را دنبال میکند. بیاثر بودن روشهای آمریکاییها نیز برای خود آنها کاملا آشکار شده است. افخم در ادامه تاکید کرد: ما در مقابل زیادهخواهیها ایستادهایم و این روشهای آمریکاییها در مذاکرات روشی تکراری بوده و اتفاقی جدید نیست. در مورد اظهارات و رفتارهای آنها ما سناریوهای احتمالی خود را داریم و هوشمندانه عمل میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به خبرنگاری مبنیبر اینکه علی خرم، مشاور وزیر امور خارجه در گفتوگویی اعلام کرده است که پس از امضای توافق متن توافق به کنگره میرود و بعد از نهاییشدن بررسیهای کنگره برای امضای نهایی از سوی دو طرف ایران و 1+5 باز میگردد؟ با بیان اینکه من این مصاحبه را ندیدم، گفت: با احترام به آقای خرم که از همکاران پیشین وزارت خارجه هستند نسبت به روند مذاکرات و پروتکل کاری که وجود دارد، توصیه میکنیم حتما به اظهارنظر اعضای تیم مذاکرهکننده و بهویژه رئیس هیأت مذاکرهکننده توجه و استناد شود. ممکن است دوستان براساس ارتباطاتی که دارند نکاتی را دریافت کنند اما تا جایی که میدانم در بحث توافق ابتدا امضا میشود و سپس برای تصویب قطعنامه، لغو قطعنامههای قبلی به شورای امنیت میرود و بعد برای اجرا ارایه میشود. نمیدانم این اخبار از کجا منتشر شده است اما ملاک کار اظهارات اعضای اصلی تیم مذاکرهکننده باید باشد تا سوءبرداشت پیش نیاید.
افخم در پاسخ به سوالی دیگر مبنیبر اینکه اینطور که از اظهارات مقامات ایران برمیآید طرف مقابل در موضوع فردو، دوره زمانی اجرای توافق، لغو تحریمها و محدودیتهای اعمالشده در غنیسازی از صحبتهای خود برگشته است، ایران برای مقابله با نقض تعهدات طرف مقابل چه پاسخی دارد؟ خاطرنشان کرد: یکی از روشهای مذاکراتی آنها زیادهخواهی است و در مذاکرات همواره رخ داده است. اما تیم هستهای با جدیت در مقابل این زیادهخواهیها ایستادگی کرده است. موضوعاتی که مطرح کردید همگی همچنان موضوع مذاکره هستند و پرانتزهایی که از آن صحبت میشود همین موضوعات را دربرمیگیرد. خوشبختانه این روش مذاکراتی آنها دیگر پاسخ نمیدهد چراکه به این نتیجه رسیدهاند که تیم ایران از حقوق هستهایاش ذرهای عبور نمیکند. افخم در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنیبر اینکه تا چه اندازه احتمال تمدید دوباره مذاکرات را میدهید؟ گفت: همواره گفتهام نمیتوان این مذاکرات را پیشبینی کرد. اگر مسیر تنظیم متن پیشنویس نیازمند زمان بیشتری باشد، ما مشکلی نداریم اما روند مذاکرات و نگارش متن این موضوع را نشان خواهد داد. اگر نیاز به زمان باشد ضروری است تا این کار ادامه یابد. برای ما رسیدن به یک راهحل، مهمتر از جدول زمانبندی مذاکرات است. سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار شهروند درباره احتمال صدور اجازه دسترسی ایران به سایت پارچین تحت شرایط خاص در آینده نیز گفت: «ما تا الان با چنین درخواستی موافقت نکردیم و ایران موضعش را در اینباره سریع و شفاف اعلام کرده و تا الان تغییری در این موضع صورت نگرفته است.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به خبرنگاری مبنیبر اینکه وزیر ایالتی و مرزی پاکستان به ایران آمده و در تهران، ایران را متهم کرد که در بحث مسائل مرزی و گروههای تروریستی بزرگنمایی میکند، اظهار کرد: موضوعات مربوط به مرزها پیچیدگی و حساسیت خاص خود را دارد. ما با پاکستان دارای روابط خوب هستیم و تماسهایمان در رابطه با مسائل مرزی افزایش پیدا کرده است و کارشناسان در حال کار روی اسناد مرزی هستند که دو طرف آنها را دنبال میکنند. ما آماده کمک به حل مشکلات مرزی هستیم و مسئولانه عمل میکنیم و از طرف مقابل میخواهیم به مسئولیتهای خود عمل کند. این چیزی نیست که دو طرف بخواهند از آن شانه خالی کنند. ما معتقدیم فقط با همکاری میتوان مسائل مرزی را حلوفصل کرد. در غیراین صورت فقط فرصت فعالیت گروههای تروریستی و اشرار در مرزها را بیشتر فراهم میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی درخصوص خبر حضور یک هیأت از طالبان به ایران گفت: باید پیگیری شود منابعی که خبر سفر هیأت طالبان را بیان کردند با چه اطلاعات و مسئولیتی این خبر را منتشر کردند. در هر صورت وزارت امورخارجه در جریان چنین سفری نیست».