صبا شعردوست| انتخابات مجلس شورای اسلامی اگرچه هنوز به صورت آشکار کلید نخورده است، اما به صورت زیر پوستی تحرکاتی از سوی برخی جریانات سیاسی دیده میشود.
انتخاباتی که تا برگزاری آن هنوز نزدیک به یازده ماه باقی مانده و تنها مسألهای که توانسته هر از چندی آن را تحتتأثیر قرار دهد، شاید مسأله توافق لوزان باشد. با وجود این، به نظر میرسد که انتخابات مجلس شوراي اسلامي در دور دهم، نسبت به انتخابات گذشته مجلس، بیشتر بتواند فضای سیاسی کشور را به خود اختصاص دهد؛ چرا که اصلاحطلبان این روزها بیش از انتخابات گذشته، درصدد فعالیت برای راهیابی به بهارستان هستند. از سوی دیگر اصولگرایان هم با استفاده از تجربه انتخابات ریاستجمهوری یازدهم و نرسیدن به اجماع و وحدتی نهایی، اکنون در پی تلاش برای رفع ایرادهای خود در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی هستند.
اما در این میان گروههایی هم هستند که مستقلا مشغول فعالیتند. مانند حامیان محمود احمدینژاد که بهعنوان بخشی از جریان اصولگرایی زیر چتر محمود احمدی نژاد، رئیس دولتهای نهم و دهم فعالیت میکنند. در همین راستا هفته جاری چندین خبر از فعالیتهای حامیان احمدینژاد زیر چتر محمود احمدینژاد منتشر شد. خبری که شاید تا چندی پیش فقط زمزمههای آن، خارج از فضای رسانهها به گوش میرسید، اما این روزها بخشی از خبرهای خبرگزاریها را به خود اختصاص داده است. بههرحال حضور احمدینژاد در عرصه سیاست کمی با گذشته متفاوت است چراکه او اینبار حمایت بخش عمدهای از اصولگرایان را ندارد و اصولگرایان در مصاحبههایشان بارها از عدم حمایتشان از احمدینژاد گفتهاند. حجتالاسلام علمالهدی، امام جمعه مشهد و یکی از حامیان احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری دهم و حتی پس از آن، اخیرا در آخرین اظهار نظرش درباره احمدینژاد گفته بود: «احمدینژاد مرد و تمام شد.» با وجود این، احمدینژاد در فاز جديد سياستورزياش به مشهد سفر کرد. سفری که جلسات خصوصي و محرمانهاي با فعالان دانشجويي و برخي تشکلهاي مختلف اصولگرا برگزار کرد که اتفاقا بیشتر بوی انتخابات از آن به مشام میرسید. البته که سفر احمدینژاد به مشهد برای استارت فعالیتهای انتخاباتیاش به نظر کار معقولی میرسد چراکه او حامیانی چون کریمی قدوسی، نصرالله پژمانفر و امیرحسین قاضیزاده هاشمی در مجلس فعلی دارد که میتواند برای رأی مجدد آنها تلاش کند. قبل از مشهد، او سری هم به رشت زده بود که اگرچه دلیل این سفر، مذاکرات انتخاباتی عنوان نشده بود، اما خبرهایی در این زمینه به گوش رسید. اکنون هم برخی، از فعالیتهای حامیان احمدینژاد در تبریز خبر دادهاند. شکور اکبرنژاد، نماینده پیشین مجلس در گفتوگویی با ایلنا با اعلام این خبر گفته است که فعالیت نیروهای طرفدار احمدینژاد در تبریز به رهبری یکی از مدیران شناخته شده دولت دهم برای انتخابات مجلس آغاز شده است. اکبرنژاد علاوه بر این گفته است که به دلیل منابع مالی مناسب، آنها در برخی مکانهای خاص طرفدارانی دارند که به همین دلیل به آنها رأی میدهند.
اینکه احمدینژاد هم به جرگه فعالان انتخابات همانند اصولگرایان و اصلاحطلبان پیوسته، امری انکارناپذیر است، اما اینکه آیا او درنهایت با حمایت جبهه پایداری و نه بخش اصیل اصولگرایی لیست ارایه میدهد یا به وحدت با سایر اصولگرایان تن میدهد، امری مبهم است. شاید هم شاهد لیست مستقلی از همفکران احمدینژاد با نامی تازه باشیم. البته تجربه انتخابات ریاستجمهوری گذشته نشان داده که او به راحتی دست به ائتلاف نمیزند، اما با وجود این، عبدالرضا داوري، از دوستان نزديک احمدينژاد هم چندی پيش در گفتوگويي خبر داده ياران و نزديکان احمدينژاد در جلسات شوراي هماهنگي اصولگرايان شرکت ميکنند، اما اینکه حضور در این نشستها درنهایت منجر به لیست مشترک خواهد شد یا خیر نیاز به صرف زمان بیشتری تا انتخابات دارد.
قالیباف
محمدباقر قالیباف، شهردار تهران هم گویا درصدد فرستادن نیروهایش به مجلس دهم است. البته در سابقه قالیباف ارایه لیستی جداگانه از حامیانش در انتخابات مجلس وجود ندارد، اما او در انتخابات گذشته نیز از برخی اصولگرایان در لیست نهایی و کلی اصولگرایان حمایت کرد. اکنون هم با اعلام خبر استعفای مدیران دولتی و شهری که قصد حضور در انتخابات مجلس را دارند از سوی محمد حسین مقیمی، معاون سیاسی وزیر کشور، گویا بسیاری از شهرداران در روزهای گذشته از مسئولیت خود استعفا کردند. در همین زمینه ایلنا با انتشار گزارشی از احتمال ارایه لیستی جدا و قوی از سوی شهردار تهران خبر داده است و دلیل این مدعا را نیز استعفای برخی مدیران در چند روز اخیر که نزدیکی زیادی به قالیباف داشتهاند، عنوان کرد. گویا حجم اتفاقات و تغییرات چشمگیر در شهرداری تهران مانند کنارهگیری شهاب مرادی از سمت مدیریتی خود در شهرداری تهران میتواند به این احتمال قوت ببخشد. البته الان قالیباف حامیانی چون حسین مظفر، نماینده تهران دارد، اما برای انتخابات آتی مجلس گویا قصد فرستادن نیروهای جدید چون زهرا سادات مشیر استخاره، (همسر قالیباف) و مهدی ذاکر را دارد.
مجمع روحانیون مبارز
اما مجمع روحانیون مبارز هم گویا کمکم میخواهد فعالیتهایش را به جرگه فعالیتهای انتخاباتی اضافه کند. اگرچه محمدعلی ابطحی، یکی از اعضای این مجمع پیشتر اعلام کرده بود که مجمع روحانیون تلاشی برای بستن لیست انتخاباتی ندارد و هنوز در اینباره بحثی در مجمع نشده و پیشبینی این است که لیستی نخواهد بست، اما روز گذشته امام جمارانی، دیگر عضو مجمع روحانیون مبارز در آخرین فعالیتهای انتخاباتی مجمع متبوعش از برگزاری جلسهای در آیندهای نزدیک خبر داد. حجتالاسلام سیدمهدی امام جمارانی البته گفت که برای انتخابات مجلس وارد مصادیق نمیشوند.
اصولگرایان و اصلاحطلبان
در شمایی کلی فارغ از فعالیتهای گروهی، اصلاحطلبان و اصولگرایان بهعنوان دو بال مهم جریانات سیاسی اکنون سخت مشغول برنامهریزی و فعالیت هستند. اردوگاه اصولگرایی که نمیتواند نسبت به انتخابات آتی مجلس بیتفاوت باشد، به نظر میرسد کار سختی پیش رو دارد چراکه با وجود گروههای مختلف در درون خود، رسیدن به لیستی مشترک و هم صدا چندان آسان نیست. از سوی دیگر هم آنها که اکنون اکثریت مجلس را به نام خود ثبت کردهاند، برای حفظ کرسیهایشان در بهارستان باید به هر ترتیبی شده به سوی نقطهای واحد حرکت کنند که حضور و انگیزه اصلاحطلبان برای کاندیداتوری مجلس، کار آنها را نسبت به دوره قبل که رقابت انتخاباتیشان با اصلاحطلبان پر رنگ نبود، همچنان سختتر میکند. اصلاحطلبان هم البته در اردوگاه خود از روزهای پس از انتخابات ریاستجمهوری یازدهم، زمزمههای انتخابات مجلس را پیش کشیدند و اکنون سرگرم شناسایی نیروهای خود در شهرستانها هستند و کمتر صداهای جداگانه در این اردوگاه به گوش میرسد. به هر روی هر چه پیش میرویم به نظر میرسد، فضای فعالیتهای انتخاباتی گروههای مختلف شفافتر میشود و اتفاقا در چنین فضایی، قضاوت و تصمیمگیری درباره کاندیداهای انتخاباتی و حامیان آنها هم راحتتر میشود.