شیروان یاری | سگ مشکوک به هاری
18 شهروند سنندجی را راهی بیمارستان کرد. پیمانکاران پروژه سگ کشی 81 سگ را کشتند تا به سگ هار برسند. ساعت 7 غروب یازدهم فروردین ماه یک سگ هار به نگهبان پروژه مسکن نهضت سوادآموزی بهاران سنندج حمله کرد و به دستش آسیب رساند. قربانی حادثه به بیمارستان بعثت سنندج منتقل شد. او تحت معاینات پزشکی قرار گرفته بود که تیم جراح تشخیص دادند بیمار باید به مرکز «پیشگیری درمانهاری» منتقل شود.
در حالی که نگهبان مصدوم به بیمارستان منتقل شده بود، اما سگ مشکوک به بیماری هاری در شهر در تعقیب طعمههای خود بود. عقربهها ساعت 10 شب را نشان میداد که شمار مصدومان ناشی از سگ گزیدگی به چهار نفر افزایش یافت و زنگ خطر برای شهروندان و مسئولان ستاد بحران کردستان به صدا درآمد. گزارشها حاکی است که معاون بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با تماس اضطراری با شهردار شهر، اعلام - وضعیت قرمز- کرد و خواستار کشتار سگهای ولگرد در سطح شهر بهویژه این سگ مهاجم مشکوک بههاری در منطقه بهاران شد.
پیمانکار پروژه سگکشی اسلحه به دوش، بامداد همان شب حادثه مصادف با دوازدهم فروردین ماه به جنگ سگ هار میرود و تا صبحدم همان روز پنج قلاده سگ را با گلوله ساچمه تلف و اعلام میکند که سگ مشکوک به هاری نیز در بین سگهای معدوم بوده و خطر رفع شده است.
صبح روز دوازدهم فروردینماه، تعدادی دیگر از شهروندان مناطق«بهاران»و«گریزه» سگ گزیده به مراکز درمانی مراجعه میکنند و به گفته مسئولان تا غروب همان روز شمار مصدومان حمله سگ هار به 18 نفر شامل 15 مرد و سه زن در رنج سنی 23 تا 64سال افزایش مییابند. دوباره تعقیب وگریز پیمانکار سگکش، کوچه به کوچه و محله به محله از سر گرفته میشود، سرانجام رد سگ مشکوک به هاری در منطقه «دوشان» زده میشود. با همکاری ماموران انتظامی و اکیپ سگکشی شهرداری به زندگی سگ خشن خاتمه داده میشود.
گزارشها حاکی است که در فرآیند پروژه سگکشی روزهای یازدهم و دوازدهم فروردین ماه، 19 قلاده سگ تلف شدند که درواقع 18 قلاده سگ سالم نیز قربانی رفتار خشونتآمیز یک قلاده سگ مشکوک بههاری شدند.
معاون بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با تشریح این حادثه تراژیک گفت: حال همه شهروندان سگ گزیده شامل 18 نفر با تزریق واکسن هاری خوب و سالم اعلام شده است.
به گفته دکتر «فرزام بیدارپور» در حادثه حمله سگ به شهروندان بهاران سنندج، انگشت میانی نگهبان پروژه مسکن نهضت سوادآموزی قطع شده است و صورت یکی از مصدومان نیز خراشیدگی جدی داشت که با تزریق واکسن ضدهاری در مقابل این بیماری مهلک واکسینه شدهاند.
وی با اعلام اینکه مصدومیت 16 نفر از شهروندان دیگر نیز سطحی گزارش شده است؛ گفت: لاشه سگ حملهور به شهروندان، برای آزمایش بیماری هاری به «انستیتو پاستور تهران» ارسال شده است و بزودی نتیجه آن رسانهای میشود.
وی از ثبت یکهزار و200 مورد حیوان گزیدگی درسال گذشته در استان خبرداد و گفت: « این تعداد از شهروندان مناطق شهری و روستایی توسط سگ، الاغ، گربه و موش صحرایی گزیده شدهاند.»
وی بیشترین آمار حیوان گزیدگی را مربوط به سگ گزیدگی عنوان کرد و افزود: «درسال گذشته هشت مورد سگ گزیدگی مبتلا به بیماری هاری در یکی از روستاهای شهرستان کامیاران گزارش شد که جان این هشت شهروند نیز با تزریق واکسن هاری از مرگ حتمی نجات یافت.»
وی بر قلادهگذاری سگهای خانگی تأکید کرد وگفت: «متاسفانه اکثر صاحبان سگهای خانگی از واکسینه کردن سگها امتناع میکنند.»
بیدارپور، دهیاران وشهرداران را مسئول کنترل و اتلاف جمعیت سگهای ولگرد میداند و میگوید: «دهیاران در پروژه سگکشی سگهای ولگرد روستایی، سرباز میزنند و با غفلت آگاهانه، امنیت جان شهروندان را به خطر میاندازند.»
به گفته این مقام بهداشتی درمانی درسال گذشته پنجهزار و499 قلاده سگ شهری وروستایی تلف شدهاند که از این تعداد تنها 734 سگ مربوط به مناطق روستایی بوده است.
7500 سگ شناسنامهدار در کردستان
مدیرکل دامپزشکی کردستان، بیماری هاری را به دو گونه سیکل وحشی و اهلی تقسیم کرد وگفت: «سیکل وحشی هاری در حیوانات وحشی غیراهلی همچون گرگ، شغال و روباه روی میدهد و به دلیل دوره کمون هاری علایم تهاجم و هاری گزیدگی حیوان دیر رخ میدهد.»
به گفته دکتر «کامران زیبا کردار»حیوانات اهلی وخانگی درتعامل و تماس با حیواناتهاری وحشی به بیماری سیکلهاری اهلی مبتلا میشوند واین بیماری از طریقهاری گزیدگی حیوانات اهلی به انسان انتقال مییابد.
وی با اعلام اینکه هنوز بیماری هاری مثبت این سگ متهاجم در سنندج اعلام نشده است؛ افزود: «اجرای طرح واکسیناسیون سگهای صاحب دار خانگی ازجمله سگهای نگهبان وگلهداران ازجمله برنامههای سالیانه دامپزشکی است.»
به گفته وی، سالانه 3تا5 هزارقلاده سگ صاحبدار در کردستان واکسینه، قلادهگذاری و دارای شناسنامه میشوند که اجرای این طرح برای سگهای ولگرد بیصاحب امکانپذیر نیست.
وی بر زندهگیری و یا معدومسازی سگهای ولگرد در استان تأکید کرد و گفت: «افزون بر بیماری هاری گزیدگی، سگهای ولگرد عامل انتقال بیماری خطرناک «کیست هیداتیک» نیز هستند که تخم انگل آن در مدفوع سگ وجود دارد و در هر نوع تماس با سگ، این بیماری مشترک انسان و حیوان قابل انتقال است.»
وی برآموزش کودکان در تماس با سگها تأکید کرد وگفت: «شماری از سگها دچار هاری آرام فلجی هستند و حالت تهاجمی کمتری دارند که تماس و نوازش سگ موجب انتقال ویروسهاری به انسان میشود.»
به گفته وی درحال حاضر هفتهزار و500 سگ صاحبدار، دارای شناسنامه در کردستان وجود دارد که امیدوارم با مشارکت شهروندان سگهای خانگی صاحبدار دیگر نیز شناسایی، قلادهگذاری و واکسینه شوند.
آمار کشتار سگ ها
معاون خدمات شهری شهرداری سنندج از وقوع این رخداد تلخ در آستانه سال جدید ابراز ناخرسندی کرد و افزود: «وقوع این حادثه در سنندج نادربوده وتاکنون چنین موردی مشاهده و گزارش نشده است.»
«آرش رخزادی» وقوع این حادثه را موجب پویایی کمیته کنترل اتلاف سگهای ولگرد دانست و گفت: «از11تا18فروردین ماه، 65 قلاده سگ در شهر سنندج تلف شده است.»
به گفته وی، ماهانه به زندگی بیش از 100 قلاده سگ ولگرد در سنندج خاتمه داده میشود و لاشه آنان در روستای «کیلک»
15 کیلومتری سنندج بارعایت موارد بهداشتی آهک پاشی و دفن میشود. به گفته این مقام شهرداری به ازای اتلاف هر قلاده سگ ولگرد 100 هزارریال به پیمانکار پروژه سگکشی پرداخت میشود.
رخزادی در پاسخ به چرایی عدم اجرای طرح زندهگیری وعقیمسازی سگهای ولگرد میگوید: هزینه زندهگیری و عقیمسازی سگهای ولگرد بیش از 300هزار تومان است که شهرداری توانایی تأمین چنین هزینهای را ندارد.
این مقام شهرداری نیز از بیاعتنایی دهیاران در پروژه سگکشی انتقاد کرد و افزود: روستاهای منفصل شهری، تولید غیراستاندارد زباله و نگهداری سگهای نگهبان در پروژههای عمرانی شهر از دلایل اصلی ازدیاد جمعیت سگهای ولگرد است.
به گفته وی، روزانه 400 تن زباله از سطح شهر سنندج برداشت میشود که این میزان تولید زباله منشا اصلی تجمع سگهای ولگرد در سطح شهر است.