شهروند| ماجرای حمله عربستانسعودی و برخی دیگر از کشورهای عربی به یمن همانطور که پیشبینی میشد به موضوعی پیچیده تبدیل شده است. روز گذشته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در سفری یک روزه عازم مسقط، پایتخت عمان شد و پس از دیدار با مقامات این کشور، مسقط را به مقصد پاکستان ترک کرد. ظریف در عمان در دیدار با بنعلوی، همتای عمانیاش با اشاره به نقش بیبدیل دولت عمان در فراهم کردن زمینههای مناسب روند مذاکراتی برای پرداختن به موضوع هستهای، تصریح کرد: موفقیت ما در این روند، موفقیت شما و سایر برادرانمان در منطقه نیز هست.
وی با استقبال از ایفای نقش از سوی کشور عمان در قضایای مهم منطقهای ازجمله مسائل مربوط به بحران یمن، حمایت جمهوری اسلامی ایران از این نقش و آمادگی کشورمان برای همکاری با عمان در این راستا را مورد تأکید قرار داد. وزیر امور خارجه همچنین ضمن ابراز نگرانی از وضع انسانی در یمن و ضرورت رسیدگی به آن به منظور جلوگیری از تشدید این وضع و همچنین ضرورت کمکرسانی به آوارگان و مجروحان یمن، ضرورت شکلگیری گفتوگوهای یمنی- یمنی و مسئولیت تمامی کشورها جهت تلاش برای بازگشت ثبات و آرامش به آن کشور را یادآور شد. وی با تأکید بر ضرورت توجه بیشتر به تحولات یمن، گفتوگو را راهحل اصلی برای حلوفصل مشکلات آن کشور برشمرد و نسبت به تلاشهای همهجانبه برای انجام گفتوگوهای منظم و هدفمند جهت بازگشت ثبات به یمن ابراز امیدواری کرد.
از سوی دیگر پای ترکیه هم به این موضوع باز شده است. البته هیچکدام از این دو کشور علاقهای برای مداخله در اوضاع یمن ندارند چراکه این دو کشور ماجرای یمن را در چارچوب رویارویی عربستان با ایران میبینند بنابراین لزومی برای مداخله در این رویارویی احساس نمیکنند اما ماهیت رویارویی عربستانسعودی با ایران به گونهای که هم ترکیه و هم پاکستان و هم دیگر کشورهای منطقه از آن تأثیر میپذیرند.
شاید از این جهت باشد که طی روزهای گذشته شاهد سفرهای پیدرپی مقامات این کشورها هستیم. مرتضی سرمدی، قائم مقام وزیر امور خارجه ایران سفرهایی را به کشورهای منطقه انجام داد. سرمدی بهعنوان فرستاده ویژه دولت ایران به کشورهای عراق، عمان، تونس، الجزایر و لبنان سفر کرده است. از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در سفری یک روزه به ایران آمد. این در حالی است که تنها چند ساعت مانده به سفر اردوغان به ایران، او با محمد بن نایف شاهزاده سعودی و جانشین ولیعهد عربستان که به صورت غیرمنتظره به ترکیه سفر کرده بود، دیدار کرد. «عادل مراد»، سفیر عربستان در آنکارا مدعی شد که سفر «محمد بن نایف» جانشین ولیعهد و وزیر کشور عربستان به ترکیه ربطی به سفر «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری این کشور به ایران ندارد. این در حالی است که بیبیسی عربی گزارش کرد که سفر بن نایف به ترکیه در برنامه کاری اردوغان نبود و وی در سفری از پیش تعیین نشده و در آستانه سفر اردوغان به ایران، با رئیسجمهوری ترکیه دیدار کرد. سفیر عربستان در ترکیه در نشستی خبری تأکید کرد که جانشین ولیعهد عربستان سفر موفقی به ترکیه داشته و درباره سوریه، عراق، یمن و لیبی گفتوگو شده است و این دیدار در ادامه گفتوگوهای رئیسجمهوری ترکیه با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان که در ریاض دیدار کرده بودند، صورت گرفته است. جواد ظریف هم قرار است به اسلامآباد پاکستان سفر کند تا درخصوص یمن با مقامات یمن دیدار و گفتوگو کند. هفته گذشته نیز نواز شریف، رئیسجمهوری پاکستان در سفری غیرمنتظره و از پیش برنامهریزی نشده به آنکارا سفر کرده بود تا در مورد یمن با مقامات ترک مذاکره کند. این سفر درست پس از بازگشت وزیر دفاع پاکستان از سفرش به ریاض انجام شد.
فرستاده ویژه دولت ایران بر توقف تجاوز نظامی به یمن تأکید کرد
مرتضی سرمدی قائم مقام وزیر امور خارجه و فرستاده ویژه دولت جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «تجاوز نظامی به یمن به بهانههای واهی پذیرفته نیست» بر ضرورت فوری این تجاوز تأکید کرد. به گزارش ایرنا، سرمدی ظهر چهارشنبه و بعد از دیدار با تمام سلام نخستوزیر لبنان در کاخ نخستوزیری این کشور در بیروت، اظهار داشت: موضوع مهم این است که واقعا یک خطای استراتژیک روی داده و همه تلاشهای کشورهای علاقهمند به صلح و امنیت میبایست برای توقف این عملیات نظامی انجام شود. وی تأکید کرد: بازگرداندن یک رئیسجمهوری واقعا نه توجیه اخلاقی و نه توجیه قانونی دارد و نه براساس مقررات بینالمللی انجام میگیرد و بر این اساس نمیتواند دلیلی برای هدف قرار دادن یک کشور باشد. قائم مقام وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: به همین خاطر فکر میکنیم باید این عملیات متوقف شود و گفتوگو بین گروههای یمنی شکل بگیرد.
فرستاده ویژه دولت ایران خاطرنشان کرد: قطعا یمن کشوری نیست که به صورت انحصاری توسط یک کشور دیگر اداره شود و میبایست همه گروههای داخلی که از پایگاه مردمی برخوردار هستند در تشکیل یک دولت فراگیر مشارکت کنند. سرمدی گفت: ما در این زمینه تمام تلاشهای خود را انجام میدهیم و امیدوار هستیم کشورهای دوست هم به این تلاشها بپیوندند و سبب شوند تا آتش جنگ هر چه زودتر در یمن خاتمه پیدا کند. وی افزود: ما وقتی عملیات نظامی را نادرست میدانیم و آن را خطای راهبردی مینامیم، طبیعی است که بخواهیم همه تلاشها برای یافتن راهحل سیاسی متمرکز شود. قائممقام وزیر امور خارجه ایران اظهار داشت: تا همین حالا هم موضوع حملات و عملیات نظامی سبب شده تا مردم یمن و زیرساختهای این کشور مورد هدف قرار گیرند لذا همه تلاشها باید در جهت متوقف کردن این وضع به کار گرفته شود نه اینکه به این مسأله دامن بزند.
سرمدی تأکید کرد: در حقیقت این فشارها باعث خواهد شد کینه، نفرت و خشم مردم یمن افزایش پیدا کند و این خود باعث افزایش ناامنی خواهد شد که خطری برای منطقه است.