معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به توقف پروژه احداث پتروشیمی در میانکاله با دستور ویژه رئیسجمهور، گفت: اولویت سازمان محیطزیست اخذ مصوبه لغو این پروژه از هیأت دولت است و برهمین اساس در جلسه یکشنبه این هفته دولت، تلاش میکنیم با تصویب این موضوع، پرونده این پروژه برای همیشه بسته شود.
شکلگیری پروژه پتروشیمی میانکاله به دولت نهم بر میگردد، در واقع درخواست احداث پتروشیمی در این منطقه سال ۱۳۸۶ به جریان افتاد و مانند هر پروژهای با کش و قوسهای زیادی همراه بود. البته در دورهای مسکوت ماند اما دوباره در دولت دوازدهم موضوع مطرح و در جلسه ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ به پیشنهاد وزارت نفت و با ادعای ایجاد زیرساختهای لازم برای رفع نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی، ایجاد اشتغال پایدار و با رویکرد آمایش سرزمینی از طریق اجرای طرحهای پیشبران صنعت پتروشیمی و نیز با تأکید بر تکمیل زنجیره ارزش متانول- پروپیلن به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی، مصوب شد.
اما بعد از یک دوره سکوت اواخر فروردین امسال بود که دوباره تحرکاتی در محدوده مرتع حسینآباد بهشهر که قبلا برای احداث پتروشیمی میانکاله درنظر گرفته شده بود، موجب نگرانی مردم محلی و فعالان محیطزیست شد، بعد از آن سازمان حفاظت محیطزیست وارد عمل شد و با جمعآوری و ارائه مستندات مبنی بر اینکه آن محدوده از نظر محیطزیستی منطقهای حساس و جزو ذخیرهگاه زیستکره است، رئیسجمهور در جلسه چهارشنبه ۳ اردیبهشت هیأت دولت، دستور لغو اجرای این پروژه را صادر کرد.
شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست پنجشنبه گذشته در تشریح اقدامات انجام شده در این خصوص و دستور قاطع رئیسجمهور مبنی بر توقف پروژه، افزود: گفته میشود که در دولت قبلی جلوی اجرای این پروژه(مصوبه احداث پتروشیمی) گرفته شده، اما مسئله مهم این است که مسئولان وقت مصوبه این پروژه را لغو نکرده و زمین واگذار شده(برای پروژه) به دولت برگردانده نشده است و برای همین سرمایهگذار در هر فرصتی اقدام به ادامه کار و فعالیت در این محدوده میکند.
وی اظهار کرد: بخش حقوقی سازمان محیطزیست معتقد است چون این پروژه از دولت(گذشته) مصوبه دارد بنابراین باید باز هم دولت با ابلاغ مصوبه دیگری، آن را باطل کند که در این راستا بخش حقوقی نهاد ریاستجمهوری هم پیگیر هستند و قرار شد نتیجه بررسیها در جلسه روز یکشنبه (فردا) هیأت دولت گزارش شود.
وی درباره برگرداندن زمین پروژه به دولت نیز تصریح کرد: موضوع تعیین تکلیف زمین مربوط به جهادکشاورزی و سازمان منابع طبیعی است اما ما هم در سازمان حفاظت محیطزیست با جدیت پیگیر این موضوع هستیم و در جلسه دیروز(چهارشنبه) هیأت دولت این موضوع به وزیر جهادکشاورزی نیز تأکید شد و وزیر قول پیگیری داد، در واقع اراضی واگذار شده تحت مدیریت منابع طبیعی است و برای برگرداندن آن باید این سازمان ورود جدی داشته باشد.
اعزام نماینده ویژه رئیسجمهور و معاون سازمان حفاظت محیطزیست برای بررسی وضعیت به میانکاله
انصاری گفت: با توجه به اهمیت موضوع نماینده ویژه رئیسجمهور هفته گذشته برای بررسی موضوع همراه با معاون محیطزیست انسانی سازمان محیطزیست به منطقه میانکاله رفتند و از نزدیک شرایط را بررسی و مستندات مربوطه را جمعآوری کردند که تمامی این موارد و اطلاعات را در جلسه هیأت دولت ارائه کردم و برهمین اساس دکتر پزشکیان، دستور توقف کار پروژه را دادند.
لغو مجوز احداث پتروشیمی؛ مهمترین اولویت سازمان محیطزیست
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست تأکید کرد: اکنون اولویت ما لغو مجوز پتروشیمی میانکاله است که امیدوارم بعد از بررسی بخش حقوقی و در جلسه یکشنبه هیأت دولت، مصوبه دیگری مبنی بر لغو این پروژه صادر و با دستور صریح رئیسجمهور پروژه برای همیشه ملغی شود.
وی درباره اینکه چه کار میشود کرد تا زمان صدور مصوبه نهایی لغو پروژه جلوی ساختوساز در منطقه گرفته شود، گفت: باید دادستان دستور توقف فعالیت را صادر کند تا ساختوساز متوقف شود که استاندار مازندران در حال پیگیری موضوع است.
انصاری تأکید کرد: منطقه میانکاله از نظر اکولوژیکی بسیار حساس است و ذخیرهگاه زیستکره محسوب میشود؛ از اینرو حرف ما این است که ایجاد پتروشیمی در چنین منطقه حساسی ضرورت ندارد و موجب آسیب به محیطزیست منطقه خواهد شد. برای همین، به دستور صریح دولت و مصوبه در این زمینه نیاز داریم.