[شهروند] 46 سال پیش، برابر ٢ اردیبهشت ١٣٥٨ خورشیدی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، برای حراست از نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران تأسیس شد. تشکیل سپاه پاسداران، از جمله تأکیدات امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بود و با فرمان مستقیم ایشان به منصه ظهور رسید. رهبر کبیر انقلاب اسلامی ابتدا طی نامهای خطاب به شورای انقلاب، ضرورت تأسیس سپاه پاسداران را یادآور شدند و شورای انقلاب نیز با تأسیس شورای فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گام نخست را برای پیریزی این نهاد انقلابی برداشت. تشکیل نهادی نظامی برای محافظت از انقلاب را شاید بتوان یکی از مهمترین دلواپسیهای بزرگان نظام تازه تأسیس جمهوری اسلامی قلمداد کرد. همین دغدغه باعث شده بود در گوشه و کنار، یگانهای شبهنظامی که هر یک نام یکی از شخصیتهای انقلابی را بهعنوان بنیانگذار بر خود داشتند، به شکل موازی دست به تجهیز نیرو و سلاح بزنند.
تشکیل سپاه، پایان هرج و مرج و چند دستگی
تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی(ره) را باید پایانی بر نگرانیهای دغدغهمندان حفظ نظام و همچنین هرج و مرج تشکیل گروههای نظامی برای محافظت از انقلاب برشمرد. تا قبل از ایجاد سپاه پاسداران، گروههای مختلف شبهنظامی مانند «گارد انقلاب» با محوریت آیتالله سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی و همچنین «گارد دانشگاه» با محوریت آیتالله سیدمحمد بهشتی و حجتالاسلام محمد منتظری، مشغول فعالیت بودند. اما پس از فرمان امام و تشکیل سپاه، دیگر ضرورتی برای فعالیت این گروههای خودخوانده وجود نداشت و همه آنان پس از کوتاه مدتی منحل یا در سپاه ادغام شدند. از این جهت شاید بتوان مهمترین دستاورد تشکیل سپاه را نقطه پایان گذاشتن بر اغتشاش و احیاناً دو دستگی در بین نیروهای دلسوز انقلاب قلمداد کرد. جواد منصوری، عباس آقازمانی، مرتضی رضایی، محسن رضایی، سیدیحیی رحیمصفوی، محمدعلی جعفری و حسین سلامی از نخستین روز تاکنون فرماندهی این نهاد انقلابی را بر عهده داشتهاند.
درخشش در جنگ، بازسازی و دفع بحرانها
با وجود این واقعیت که سپاه پاسداران با هدف دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی پا به عرصه وجود گذاشت، اما هجوم نظامی رژیم بعث عراق به کشورمان موجب شد بعد دیگری از تواناییهای سپاه عیان شود. نقش سپاه در جنگ تحمیلی غیرقابل انکار است، همچنان که کمک به بازسازی خرابیهای به جا مانده از جنگ، تصویر این نهاد انقلابی را از تشکیلاتی مطلقاً نظامی فراتر برد و جایگاه آن را بهعنوان ارگانی انقلابی و به شدت تاثیرگذار تثبیت کرد. همچنین طبق ماده 10 اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یکی از مأموریتهای این نهاد مشارکت در عملیات امدادی به هنگام بروز بلایا و حوادث و انجام خدمات امدادی، آموزشی، تولیدی و جهاد سازندگی به درخواست دولت است. مأموریتی که تاکنون بارها و بارها سپاه با تمام توان امدادی خود و دوشادوش امدادگران جمعیت هلال احمر در آن مشارکت کرده و مردم ایران نیز شاهد نتایج ثمربخش آن بودهاند.