لزوم پیگیری لایحه حفظ باغات به عنوان یکی از حقوق شهروندی
 

 

مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران و رئیس سومین همایش ملی حقوق شهروندی از مسئله باغات و درختان به عنوان یکی از چالش های حوزه حقوق شهروندی در تهران یاد کرده و گفت: درختان جایگاه ویژه‌ای در دین مبین اسلام دارند. با این حال متاسفانه به دلیل گران شدن زمین در تهران شرایطی پیش آمد که بسیاری از باغات پایتخت از بین رفت و مشکلات آب و هوایی و آلودگی هوا در تهران ایجاد شد.
وی با اشاره به لزوم برپایی همایش حقوق شهروندی گفت: این همایش در دو سال اول با بررسی نظرات مقام معظم رهبری در رابطه با حقوق شهروندی و مسائل شهری و ارتباط آن با قوه قضائیه بود. سومین همایش حقوق شهروندی نیز به نمونه‌هایی از این هماهنگی‌ها و به ویژه آنچه امامین انقلاب در رابطه با حقوق شهروندی بیان کرده‌اند، می‌پردازد.
وی افزود: خوشبختانه این همایش تقریباً مقارن با روز نهم اردیبهشت‌ماه، روز شورا‌ها برگزار می‌شود. امام(ره) در روز‌های نخستین انقلاب اسلامی که مشکلات فراوانی گریبان‌گیر کشور بود، بحث شورا‌های شهر و روستا را نه تنها مطرح کردند بلکه طی یک فرمان دستور به تدوین قوانین شورا‌ها دادند.
اصلاح قانون شوراها
چمران با بیان اینکه قانون شورا‌ها در سال ۱۳۶۱ به تصویب رسید، اظهار کرد: البته در طول این سال‌ها اصلاحات فراوانی به قانون شورا‌ها وارد شده که آخرین مورد آن نیز افزودن ۱۰ ماه به دوره شورا‌های کنونی است. بحث اصلی همایش حقوق شهروندی، بحث عامه و شهروندی است. سال گذشته تصمیم گرفتیم که بیانات امام(ره) و مقام معظم رهبری و سخنرانی‌های ایشان و در ارتباط با شورا‌ها را در کتابی گردآوری کنیم که این کتاب در سومین همایش ملی حقوق شهروندی رونمایی خواهد شد.
رئیس سومین همایش ملی حقوق شهروندی با اشاره به برگزاری سومین همایش ملی حقوق شهروندی در روز سوم اردیبهشت‌ماه، گفت: فضای سبز، نیاز‌های زیست‌محیطی مردم و آب و هوای شهری از جمله برنامه‌های ویژه این دوره از همایش است. در این زمینه همکاری شورا‌های شهر با قوه قضائیه کاملاً مشخص است و باید به صورت ویژه منعقد شود.
وی بیان کرد: متأسفانه بسیاری از باغات و فضای سبز تهران به دلیل گرانی و قیمت بالای زمین از بین رفته و باید راهکار‌های ضروری برای این امر در نظر گرفته شود. همچنین، مبانی حقوق عامه در این زمینه نیز موضوع بسیار مهمی است که باید در نظر گرفته شود. در این رابطه ارتباطات نزدیکی با قوه قضائیه داشتیم و این همکاری‌ها همچنان ادامه دارد تا مشکلات این حوزه کاهش پیدا کند.
چمران اظهار کرد: در این همایش به دنبال ایجاد ارتباطات بیشتر با قوا به ویژه قوه قضائیه خواهیم بود. طی سال گذشته همایش حقوق شهروندی به نتایجی رسید که از آنها به خوبی استفاده شد. ارتباطات و تدوین ساز و کار‌های جدید به سرعت بخشیدن و رسیدگی به پرونده‌ها کمک می‌کند. امروز تعداد زیادی از پرونده‌های حقوقی در دیوان عدالت اداری مربوط به پرونده باغات بوده و زمین‌ها و باغات زیادی رأی باغ دارند و تلاش می‌کنیم تا این پرونده‌ها به صورت باغات و فضای سبز باقی بماند و کاربری آنها تغییر نکند تا مردم بتوانند از حق شهروندی خود به خوبی استفاده کنند.

از بین رفتن بسیاری از باغات پایتخت
رئیس سومین همایش ملی حقوق شهروندی با بیان اینکه مسئله باغات و درخت جایگاه ویژه‌ای در دین مبین اسلام دارد، گفت: متاسفانه به دلیل گران شدن زمین در تهران شرایطی پیش آمد که بسیاری از باغات پایتخت از بین رفت و مشکلات آب و هوایی و آلودگی هوا در تهران ایجاد شد.
وی با بیان اینکه امروز باید گسترش فضای سبز در کشور را عمومی کنیم، تصریح کرد: امروز در شورا‌ها نیز نمایندگان مردم به دنبال این هستند که این موضوع را قانونمند کنند. امروز باید کاری کنیم که همه مردم دوستدار و علاقه‌مند به درخت باشند و چنانچه به این منظور دست پیدا کنیم، خود مردم نیز به سمت توسعه فضای سبز خواهند رفت.
چمران همچنین در خصوص جزییات لایحه باغات گفت: نظرمان این است که تصمیمی بگیریم که در عین حال که به درختان و فضای سبز باغ آسیب نرسد، به شخص هم آسیب چندانی وارد نشود. متأسفانه درختان باغات را به خاطر اینکه از ضرر بزرگ رهایی پیدا کند، خشک می‌کنند تا صورت مسئله را پاک کنند و بعد جریمه‌اش را می‌دهند. فروشنده‌ها این هزینه را به عهده خریدار می‌گذارند و این یکی از مسائل گرانی خانه‌های شهری می‌شود.
وی ادامه داد: اگر ضرورت داشته باشد در شورای عالی استان‌ها نیز این اصلاحات را دنبال می‌کنیم. در قانون قبلی پیش بینی کرده بودیم مواردی را که نیاز به اصلاح داشته باشد، در شورای عالی استان‌ها تصویب شود.
در ادامه مهدی اقراریان، عضو شورای شهر گفت: در کمیسیون حقوقی و نظارت شورای شهر کمیته حقوق شهروندی داریم؛ برگزاری این همایش به این دلیل است که می‌خواهیم در موضوع باغات با قوه قضاییه به تفاهم برسیم. وقتی فرصت‌های زیست محیطی شهر را از دست می‌دهیم یعنی حقوق شهروندی را تضییع می‌کنیم.
وی ادامه داد: بحث بساط گستری، دیگر مشکل شهری‌ است؛ طی سه سال گذشته در کمیته حقوق شهروندی تلاش کردیم صدای شهروندان باشیم.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/265249/لزوم-پیگیری-لایحه-حفظ-باغات-به-عنوان-یکی-از-حقوق-شهروندی