تفاهمنامه سرمایهگذاری در صنعت حملونقل ریلی کشور به ارزش ۷۵۰ میلیون دلار روز گذشته (یکشنبه، ۳۱ فروردین) با حضور وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل راهآهن، سرمایهگذاران بخش خصوصی و فعالان حوزه ریلی به امضا رسید.
دیروز، دو تفاهمنامه سرمایهگذاری به میزان ۷۵۰ میلیون دلار از سوی مدیرعامل راهآهن و مدیرعامل شرکت قطارهای آوان ریل و مدیرعامل شرکت کشت و صنعت پارس افق هشتگرد به امضا رسید.تفاهم شرکت راهآهن با شرکت قطارهای آوان ریل با هدف سرمایهگذاری ارزی ۷۱۳ میلیون دلاری این شرکت در بخش مسافری و لوکوموتیو است.
طبق این تفاهمنامه، خرید ۶۰۰ دستگاه واگن باری مخزن دار، ۳۰۰ دستگاه واگن مسافری خودکشش دیزلی (DMU) و ۵۰ دستگاه لوکوموتیو انجام خواهد شد.
تفاهم شرکت راهآهن با شرکت کشت و صنعت پارس افق هشتگرد نیز بهمنظور سرمایهگذاری ارزی ۳۷ میلیون دلاری این شرکت برای تامین و خرید ۶۵۰ دستگاه واگن باری فله بر است.
در این مراسم نورالله بیرانوند، معاون تامین سرمایه و اقتصاد حملونقل راهآهن جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: در برنامه هفتم پیشرفت اهداف کمی روشنی برای بخش ریلی درنظر گرفته شده است که از جمله، افزایش سهم حملونقل ریلی به ۳۰ درصد و افزایش سهم آن در ترانزیت به سالانه ۴۰ میلیون تن قابل اشاره است.وی بیان داشت: دستیابی به این اهداف مستلزم تدوین برنامهای جامع در این حوزه است، بهطوری که امروز برای جذب ۶.۴ میلیارد دلار معادل ۴۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری بخش خصوصی در صنعت ریلی برنامهریزی شده است که ۷۷ درصد آن در بخش ناوگان و ۲۳ درصد در بخش زیربنایی خواهد بود. بیرانوند ادامه داد: در این راستا، نسبت به تدوین چند بسته مشوق سرمایهگذاری در صنعت حملونقل ریلی اقدام شده است که شامل بسته افزایش بازدهی سرمایهگذاری، بسته تامین مالی سرمایهگذاری و بسته مدیریت ریسک سرمایهگذاری است.
وی پرداخت یارانه صرفهجویی سوخت را موتور سرمایهگذاری در بخش ریلی برشمرد و گفت: اسفند ماه پارسال ۳۳۰ میلیارد تومان از همین محل به سرمایهگذاران پرداخت شده است و اردیبهشت ماه امسال ۳۳۰ میلیارد تومان دیگر نیز پرداخت خواهد شد.
معاون راهآهن همچنین با اشاره به ۱۷ پهنه لجستیکی ریلی، خاطرنشان کرد: در این زمینه بهدنبال تسهیل در واگذاری اراضی هستیم و باید اضافه کنم که ازجمله در پهنه لجستیکی آپرین شاهد شتاب خوبی در سرمایهگذاری هستیم. وی واگذاری لوکوموتیوهای متوقف و معافیت مالیاتی طرحهای سرمایهگذاری را دیگر مشوقها در قالب بسته افزایش بازده سرمایهگذاری عنوان کرد.
معاون تامین سرمایه و اقتصاد حملونقل راهآهن با اشاره به بسته تامین مالی سرمایهگذاری خاطرنشان کرد: امسال چهار همت پروژه به بانک ملی معرفی شده و امیدواریم در سال جدید ۱۰ همت دیگر بتوانیم از این محل به پروژهها تزریق داشته باشیم.
وی مشارکت در تامین مالی پروژههای زیربنایی، استفاده از ظرفیت مولدسازی داراییهای راکد و فراهم کردن بستر تامین مالی از طریق بورس صندوق توسعه ملی و فاینانسرهای خارجی را دیگر مشوقهای تدوین شده در قالب بسته تامین مالی سرمایهگذاری برشمرد.
بهگفته این مقام مسئول راهآهن، مشارکت در صدور تضامین سرمایهگذاری غیردولتی، خرید تضمینی خدمات نیروی کشش، خرید تضمینی خدمات پروژههای زیربنایی و تسهیل صدور تضامین حاکمیتی و شرکتی برای فاینانس خارجی، مشوقهای تدوین شده در بسته مدیریت ریسک سرمایهگذاری است.
بیرانوند تأکید کرد: سرمایهگذاری در حوزه ریلی منافع عظیم برای کشور بهدنبال دارد که حداقل سالانه ۱.۲ میلیارد دلار خواهد بود و نیمی از آن از محل صرفهجویی در سوخت حاصل میشود.