نگاهی به ناترازی برق و منازعه بر سر روش افزایش صرفه‌جویی در انرژی
 
دولت چهاردهم خواهان تغییر ساعت رسمی است
 

 

تغییر ساعت رسمی کشور در نیمه نخست سال اگرچه بر اساس بررسی‌های اثبات شده به افزایش صرفه‌جویی در انرژی می‌انجامد اما در دو دهه گذشته محل مناقشه موافقان و مخالفان بوده است تا با غفلت از آن، کشور به اندازه تولید نیروگاه اتمی بوشهر از برق محروم باشد.
بروز ناترازی انرژی بخصوص در حوزه برق و گاز که به دولت چهاردهم به ارث رسیده است، دولتمردان را بر آن داشت تا لایحه دو فوریتی واگذاری اختیار تعیین ساعت رسمی کشور به دولت را تهیه و به مجلس ارسال کنند؛ البته پیش از این و در زمستان گذشته فعالان بخش خصوصی در نامه ای به رئیس جمهور خواستار آن شده بودند که با توجه به ناترازی انرژی در کشور دوباره تغییر ساعت رسمی کشور به جریان بیفتد و قانون گذشته احیا شود.
در این رابطه فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهاردهم معتقد است:‌ تغییر ساعت رسمی کشور موضوعی است که در سال‌های اخیر همواره محل بحث و نظر بوده است، اما آنچه اکنون دولت در یک لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرده است، تفاوتی محتوایی با قوانین سابق دارد.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی که ناترازی انرژی در ایران به مرحله بحرانی رسیده است، اهمیت تغییر ساعات رسمی کشور بیش از گذشته مشخص شده و این امر می‌تواند به عبور از این بحران کمک کند. در لایحه دولت، برخلاف رویه گذشته که تغییر ساعت رسمی کشور به صورت سالانه و الزام‌آور انجام می‌شد، در اختیار و انعطاف لازم برای تصمیم‌گیری متناسب با شرایط واقعی کشور، به دولت واگذار می‌شود. این تصمیم نه تنها گامی در راستای بهره‌وری انرژی است، بلکه جلوه‌ای از حکمرانی مقتدرانه و متناسب با واقعیت‌های متغیر است.
مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق نیز در این زمینه می گوید: برآورد شده که حدود یک درصد و یا بیشتر از آن در اوج بار شبانه تاثیرگذار است و شرکت مدیریت شبکه برق ایران برآورد کرده که معادل نیروگاه هزار مگاواتی اتمی بوشهر از محل تغییر ساعت رسمی کشور صرفه جویی شود.
از مجلس نیز خبر می رسد که برخی نمایندگان با نظر دولت موافق هستند؛ رضا سپهوند عضو کمیسیون انرژی مجلس تدوین این لایحه را گامی مثبت از سوی دولت دانسته و گفته است: این تغییر ساعت مطابق با تغییر فصل در بسیاری از کشورها مرسوم است، دلیل اصلی آن این است که در ساعات روشنایی شدت استفاده از برق افزایش پیدا می‌کند، بنابراین متناسب با تغییر ساعت رسمی کشور لازم است که ساعت کاری ادارات خود را نیز تغییر دهیم که تاثیر مثبتی در بهینه سازی مصرف انرژی خواهد داشت، ما در حال نزدیک شدن به تابستان و فصل اوج ناترازی قرار خواهیم گرفت و این موضوع تاثیر بسیار زیادی روی مصرف برق دارد.

کاهش ساعت اداری در کاهش بار شبکه بسیار موثر است
وهاب مکاری زاده مشاور معاون فناوری و نوآوری پژوهشگاه نیرو نیز گفت: تغییر ساعت کاری در کاهش بار شبکه توزیع برق در زمان اوج مصرف بسیار موثر است.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت مصرف برق همواره از اولویت بیشتری برخوردار است زیرا کم هزینه ترین اقدام به شمار می‌رود، ادامه داد: توسعه ظرفیت چه در انرژی های تجدیدناپذیر و چه انرژی های تجدیدپذیر هزینه بر است ضمن اینکه این انرژی ها نیز محدودیت های خود را دارند.
وی افزود: برای نمونه در بحث توسعه انرژی های خورشیدی یک فاصله ۲۰ درصدی در شب وجود دارد و زمانی هم که هوا ابری است، امکان تولید وجود ندارد ضمن آنکه این نیروگاهها نیز نیاز به خط انتقال و توزیع دارند.
این کارشناس انرژی خاطر نشان کرد: وقتی بتوان با یک اقدام مدیریتی نیازها را برطرف کرد، این اقدام مدیریتی ارجحیت دارد بر اینکه بخواهیم نیروگاهها را توسعه دهیم و سرمایه گذاری جدید انجام دهیم.
مکاری زاده با تاکید بر اینکه بحث تغییر ساعت متناسب با تغییر فصل ها از زمان جنگ جهانی اول بوده و به دلیل نبود و کمبود انرژی به اجرا گذاشته شده و در طول زمان ها هم اجرا شده و هم متوقف شده است و فرایند تازه ای نیست، یادآور شد: در طول سال زمان طلوع و غروب خورشید متفاوت است در نیمه دوم سال زمان طلوع و غروب خورشید دیرتر و نیمه نخست سال زودتر است.
وی ادامه داد: هدف این است که ساعت کاری کشور به گونه‌ای طراحی شود که بیشترین استفاده از روشنایی طبیعی را داشته باشیم و هم یک ساعت کار را زودتر آغاز و یک ساعت زودتر تعطیل کنیم.

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/264926/دولت-چهاردهم-خواهان-تغییر-ساعت-رسمی-است