[شهروند] 45 سال پیش در چنین روزی، برابر 19 فروردین 1359 خورشیدی، یک روز پس از آن که شورای انقلاب در ایران مسئولیت نگهداری از دیپلماتهای آمریکایی را به دانشجویان پیرو خط امام سپرد، جیمی کارتر رئیسجمهوری وقت ایالات متحده قطع روابط سیاسی کشورش با ایران را اعلام کرد. روز قبل، اعضای شورای انقلاب تحویل گرفتن دیپلماتهای آمریکایی از دانشجوها توسط این شورا را با امام خمینی(ره) در میان گذاشته بودند، اما نظر بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی بر این بود که چنین اقدامی به مصلحت نیست. با انتشار این خبر، کارتر بلافاصله قطع روابط سیاسی را اعلام و تهدید کرد واشینگتن اقدامات بیشتری برای بازگرداندن دیپلماتهای خود انجام خواهد داد. در همین روز، وزارت امور خارجه آمریکا به دیپلماتهای ایرانی 24 ساعت مهلت داد تا خاک این کشور را ترک کنند. از این تاریخ تا به اکنون که دونالد ترامپ رئیسجمهوری فعلی آمریکا خواستار مذاکرات مستقیم با کشورمان شده است، روابط سیاسی بین دو کشور به رغم فراز و فرودهای بسیار، همچنان قطع بوده و برقرار نشده است.
اقدامات از سر استیصال رئیسجمهوری ایالات متحده
جیمی کارتر پس از صدور این فرمان، همه روابط تجارتی با ایران به استثنای مواد غذایی و دارویی را تعلیق کرد و دستور داد از سرمایههای ایران که بعد از 13 آبان 1358 و به دنبال تصرف سفارت آمریکا در آن سرزمین بلوکه شده بودند، صورتبرداری انجام شود. او گفت سرمایههای ایران در ایالات متحده برای جبران خسارت خانوادههای آمریکایی و کمپانیهایی اختصاص خواهد یافت که علیه جمهوری اسلامی به دادگاههای آمریکا شکایت کردهاند. کارتر همچنین تمام ویزاهای ورودی به آمریکا که برای ایرانیها صادر شده بود را لغو کرد و همزمان وزارت خارجه ایالات متحده مدعی شد دیگر ویزایی برای ایرانیان صادر نخواهد شد، مگر آنکه با دلایل انسانی فوری و یا با مصالح ملی آمریکا ارتباط داشته باشد. پس از صدور فرمان کارتر، ایرانیان مقیم آمریکا و شهر واشینگتن با حضور مقابل ساختمان سفارت ایران بار دیگر حمایت خود را از اقدام انقلابی دانشجویان پیرو خط امام در تهران به معرض نمایش گذاشتند.
استقبال شدید امام خمینی(ره) از تصمیم جیمی کارتر
اقدام کارتر اما در ایران با استقبال مواجه شد و شاید بتوان گفت موافقترین عکسالعمل نسبت به این حرکت رئیسجمهوری ایالات متحده را شخص امام خمینی(ره) از خود نشان دادند. در بخشی از بیانیه بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این تصمیم آمریکاییها، چنین میخوانیم: «خبر قطع رابطه بین آمریکا و ایران را دریافت کردم. اگر کارتر در عمر خود یک کار کرده باشد که بتوان گفت به خیر و صلاح مظلوم است همین قطع رابطه است...» سه هفته پس از قطع رابطه سیاسی بین دو کشور، آمریکاییها عملیات نظامی «پنجه عقاب» را برای آزاد کردن دیپلماتهای خود به مورد اجرا گذاشتند که وقوع طوفان شن در صحرای طبس این نقشه را نیز با شکست مواجه کرد. این بحران سیاسی عاقبت پس از 444 روز ذیل عهدنامه الجزایر (1981 میلادی) پایان یافت و دیپلماتها به کشورشان بازگشتند، هرچند در این تاریخ جیمی کارتر دیگر رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا نبود.