[ شهروند ] سال 1400 بود که جمعیت هلال احمر پویشی را آغاز کرد با عنوان پویش «هلال رحمت». بازه زمانی این پویش، به ماه مبارک رمضان بازمیگشت و هدف کلی آن نیز حمایت از نیازمندان در سراسر کشور بود. در بیان دقیقتر اما «هلال رحمت» در واقع ذیل یکی از وظایف جمعیت هلال احمر طبق اساسنامه تعریف میشد؛ جایی که دقیقا یکی از وظایف آن با عنوان «تلاش در جهت تسکین آلام بشری» ذکر شده است. همچنین با بازبینی اساسنامه جمعیت به بند دیگری میرسیم با عنوان «ایجاد حس تعاون و تفاهم و دوستی و نیکوکاری بین مردم.» در واقع پویش «هلال رحمت» تلاش داشت ذیل اهداف تعریفشده، حرکتی دیگر در مسیر رویکردهای انسانی خود بردارد. البته با توجه به تقارن ایام ماه مبارک رمضان با ماه پایانی سال، تناسبی زیبا در عنوان پویش نیز مد نظر قرار گرفت تا هم اشارهای به ماه پرخیر و برکت رمضان داشته باشد و هم تجلی نماد دیرین این ماه باشد. در واقع عنوان پویش «هلال رحمت»، هم اشاره به جمعیت هلال احمر کشورمان داشت و هم ورود به ماه مبارک رمضان. به این ترتیب زمزمههای این پویش از سال 1401 به بعد نیز هر سال با نزدیک شدن به ماه رمضان آغاز شد و تا بخشی از روزهای سال نو نیز پیش رفت. امسال هم به رسم سالهای گذشته پویش «هلال رحمت» با شروع ماه رمضان و مقارن با روزهای آغازین اسفندماه به اجرا درآمد و تا عید فطر ادامه داشت. اما جزئیات پویش ذیل چندین هدف دنبال میشد که گستردگی و تنوع ابعاد خیرخواهانه این پویش را نشان می داد؛ کمک به تأمین نیازهای اساسی خانوادههای نیازمند، ایجاد فضای مناسب برای تعامل خیرین و نیکوکاران با جامعه هدف، کمک به همبستگی اجتماعی برای خانوادههای نیازمند مناطق کمتر برخوردار روستایی و شهری، کمک به بیماران صعب العلاج و نیازمند و خانواده زندانیان از محل مشارکتهای مردمی و کمک داوطلبان، خیرین، اشخاص حقوقی و حامیان جمعیت هلال احمر. در این پویش که اجرای آن را سازمان داوطلبان جمعیت به عهده داشت، علاوه بر تهیه و توزیع بستههای معیشتی بین جامعه هدف، سفرههای مهربانی نیز در قالب ضیافت افطاری و توزیع غذای گرم در میان روزهداران در مناطق و محلات کمبرخوردار سراسر کشور برپا شد. عموم هموطنان، داوطلبان، خیرین و حامیان جمعیت هلال احمر نیز از طریق شمارهگیری کدهای دستوری اعلامشده نزد بانکهای مختلف کشور، در این طرح ملی و عام المنفعه شرکت کردند. با این مقدمه در صفحه پیش رو سراغ جزئیات این طرح در استانهای مختلف رفتهایم. همچنین مروری کوتاه داشتهایم به اجرای این پویش در سالهای گذشته.
هلال رحمت به تفکیک استان ها
توزیع بیش از سههزار بسته معیشتی در هرمزگان
یکی از استان های فعال در اجرای طرح هلال رحمت، هرمزگان است. استانی که به گفته معاون امور داوطلبان جمعیت هلالاحمر هرمزگان امسال در آن سههزار و ۸۰۰ بسته معیشتی رمضانی و عیدانه در راستای اجرای این طرح، با مشارکت خیران و داوطلبان تهیه و بین خانوادههای نیازمند این استان توزیع شده است.
اعظم گلستانی با ذکر اینکه این طرح با هدف حمایت از خانوادههای نیازمند و ترویج فرهنگ اطعام انجام شد گفت: در همین راستا، داوطلبان هلالاحمر با برپایی سفرههای افطار در مساجد، خانههای هلال و مناطق کمبرخوردار، زمینه اطعام بیش از ۵۳ هزار نفر را فراهم کردند. معاون امور داوطلبان جمعیت هلالاحمر هرمزگان ادامه داد: این برنامهها با همکاری خیران و نهادهای مردمی اجرا شد که نقش مهمی در تقویت همبستگی اجتماعی و ترویج فرهنگ احسان و نیکوکاری دارد. گلستانی تاکید کرد: فعالیتهای بشر دوستانه هلالاحمر، محدود به مناسبتها نیست و این جمعیت همواره در کنار نیازمندان و آسیبدیدگان حضور فعال دارد.
نقش خانه خیرین شهید محمدعلی شاهی در هلال رحمت
این طرح در شهر کرج و استان البرز به شکلی متفاوت اجرا شد بطوریکه در کنار توزیع بسته های معیشتی توسط هلال احمر، بیش از 90 بسته معیشتی توسط خیرین خانه هلال شهید محمد علی شاهی نیز در بین اقشار کم برخوردار کرجی، توزیع شد. بهجت آبادی رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان کرج با اعلام این خبرگفت:خیرین خانه هلال شهید محمد علی شاهی ۹۰ بسته معیشتی به ارزش ۵۰۰ میلیون ریال و ۵۰ بسته پروتئینی به ارزش ۳۰۰ میلیون ریال در قالب طرح هلال رحمت در ایام نوروز و ماه مبارک رمضان بین خانوادههای کمتربرخوردار توزیع کردند.وی افزود: اعضای داوطلب و خیرین این خانه هلال با تهیه و توزیع مواد پروتئینی شامل: مرغ. و گوشت گرم در این ایام به ۵۰ خانواده نیازمند و کمتربرخوردار کمک کردند.رئیس جمعیت هلال احمر کرج گفت: ارزش ریالی مواد پروتئینی توزیع شده بالغ بر ۳۰۰ میلیون ریال بود که با هدف کمک به تامین بخشی از مایحتاج روزمره خانوادههای آسیبپذیر در مناطق کمتربرخوردار انجام شد . علاوه بر این به همت خیرین این خانه هلال برخی از اقلام جهیزیه به ارزش ۱۰۰میلیون ریال بین مددجویان توزیع شد.
هلال رحمت در خوزستان
حسن عبودی سرپرست جمعیت هلال احمر خوزستان؛ نیز از توزیع حدود 3 هزار و 500 بسته معیشتی در این استان خبر داد و گفت: در طول اجرای این طرح و دیگر طرح های هلال احمر، چهار هزار و ۱۱۷ نفر، میهمان سفرههای افطاری خیرین و داوطلبان شدهاند. همچنین تهیه و توزیع سه هزار و ۴۳۲ بسته معیشتی در قالب پویش هلال رحمت میان خانوارهای کمتر برخوردار،از دیگر فعالیتهای جمعیت هلالاحمر خوزستان بود.
توزیع 7 هزار بسته معیشتی در زنجان
حکمتاله هاشمی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان زنجان هم به عنوان استانی که همواره توجه
ویژه ای را به کمک به اقشارکم بضاعت داشته و دارد خبر از توزیع حدود 7 هزار بسته معیشتی در قالب این طرح داد. وی با توجه به توزیع ۶ هزارو ۷۵۸ بسته حمایتی و معیشتی در بین خانوادههای نیازمند و مناطق کم برخوردار و محروم گفت: در این حوزه ۸ هزار و ۷۴۱ نفر از طرحهای هلال رحمت و نیابت از خدمات و فعالیتهای داوطلبانه این جمعیت بهره مند شدهاند.
19 هزار خانوار پای سفره طرح هلال رحمت
استان سمنان نیز از جمله دیگر استان هایی است که امسال در قالب طرح هلال رحمت حدود 19هزار خانواده را پوشش داد. حسین درخشان مدیرعامل جمعیت هلالاحمر سمنان با اعلام این خبر در این زمینه گفت: ۱۹ هزار و ۲۶۹ خانوار نیازمند در این استان از بستههای معیشتی و غذایی ماه مبارک رمضان و نوروز ۱۴۰۴ در قالب طرح ملی هلال رحمت بهرهمند شدند.
7500 بسته غذایی افطار در مازندران
در استان مازندران نیز در طول اجرای طرح هلال رحمت بیش از 5 هزار بسته معیشتی توزیع شده است. غلامعلی فخاری مدیرعامل جمعیت هلال احمر مازندران با اعلام اینکه بیش از ۱۷ هزار نفر در قالب پویش هلال رحمت، از خدمات ارایه شده توسط این پویش بهره مند شده اند گفت: در قالب این طرح بیش از 5 هزار سبد معیشتی و حدود 7 هزار و 500 بسته غذایی افطاری توزیع شده است. وی با بیان اینکه در طرح هلال رحمت ۳۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال کمک های نقدی و غیرنقدی جمع آوری شده است، تصریح کرد: در نوروز امسال نیز داوطلبان هلالاحمر مازندران همگام با جوانان و امدادگران پیشتاز خدمت رسانی به همنوعان نیازمند بودند و همانند سالهای گذشته کارنامه درخشانی از مودت و مهرورزی را به ثبت رساندند.
نیازمندان پویش چطور شناسایی میشوند؟
شاید یکی از پرسشهایی که درباره پویش «هلال رحمت» به ذهن مخاطبان برسد این باشد که نیازمندان مناطق مختلف کشور چطور شناسایی میشوند. برای پاسخ به این پرسش میتوان به صحبتهای محمدجواد عزتی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر رجوع کرد: «هلالاحمر بیش از ۶ هزار «خانه هلال» در استانها و شهرستانها دارد و به واسطه مراجعاتی که به این خانهها صورت میگیرد، افراد نیازمند شناسایی میشوند و لیستی از این افراد در هلالاحمر وجود دارد که هر ساله به روزرسانی میشود. هر سال بر اساس میزان مشارکتهایی که جمعآوری شده تعداد حمایتها بیشتر از سالهای قبل است، همچنین در همه استانها تیمهای داوطلب هلالاحمر در حال فعالیت و با مجموعههای خیریه و گروههای جهادی در ارتباط هستند و نیازمندان را شناسایی و هر ساله لیستها پالایش و افراد جدید به آنها اضافه میشوند.»
همه با هم توقفناپذیریم
«هلال رحمت» در سالهایی که گذشتت
یکی از برنامههای حمایتی و اثرگذار هلال احمر در حوزه سازمان داوطلبان، اهدای سبدهای معیشتی به خانوادههای آسیبپذیر و تحت حمایت هلال احمر بود که در سالهای گذشته با توجه به فاصله زمانی بین عید نوروز و ماه مبارک رمضان انجام میشد. این طرحها با عناوینی چون طرح «فرشتگان رحمت» ویژه ایام نوروز و «همای رحمت» در ماه مبارک رمضان به همت خیرین برگزار میشد. در سال 1400 اما با توجه به نزدیک شدن ماه رمضان به سال نو، طرحی مطرح شد با عنوان پویش «هلال رحمت». شعار این پویش نیز این جمله بود: «همه با هم توقف ناپذیریم». به این ترتیب پویش مذکور با شعار مد نظر، در دستور کار قرار گرفت که هدف آن کمک به تامین نیازهای اساسی جامعه هدف هلال احمر بود؛ از جمله کمک به خانوادههای بیماران صعبالعلاج، کرونایی و مناطق کمبرخوردار روستایی و شهری. این طرح با همکاری خیرین حقیقی و حقوقی شامل موسسات خیریه و سمنها و انجمنهای مختلف در راستای شعار سازمان داوطلبان انجام میشد؛ شعاری که خیرین و داوطلبان را حلقه اتصال بین توان توانمندان و نیاز نیازمندان میدانست. پویش «هلال رحمت» در آن سال با هدف تهیه و توزیع سبدهای معیشتی بین خانوادههای نیازمند آغاز شد که بخشی از آن در قالب بن خرید عرضه میشد. مثل سالهای بعد نیز این پویش تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه داشت. در مجموع در اولین سال اجرای پویش «هلال رحمت»، بالغ بر 12 هزار بسته غذایی به ارزش 6 میلیارد تومان تهیه و توسط جمعیت هلال احمر استانهای مختلف در بین اقشار نیازمند توزیع شد. همچنین پویش در همان سال اول نیز مثل سالهای بعدی، حرکتی ملی بود و در استانهای مختلف اجرا میشد. به عنوان مثال هلال احمر استان قم، جزء سه استان برتر کشور در توزیع سبدهای معیشتی بود. ضمن اینکه بانک تجهیزات پزشکی امانی معاونت امور داوطلبان در این استان نیز، پروژههایی داوطلبانهمحور را در پیش گرفت؛ به این شکل که به بیماران نیازمند کمکرسانی میشد و تمامی وسایل و تجهیزات مستقر در واحد مربوطه نیز از محل درآمد خیرین نوعدوست تهیه شده بود. همچنین میتوان به استان زنجان اشاره کرد که در قالب پویش ملی «هلال رحمت» در این استان در سال گذشته، ۱۴۵۰ بسته معیشتی و غیرمعیشتی به ارزش بیش از ۱۲ میلیارد و ۶۷۵ میلیون ریال برای خانوادههای کمبرخوردار توزیع شد. آنچه ذکر شد، تنها نمونههایی از استانهای مختلف کشور بود و اخبار مربوط به پویش «هلال رحمت» فقط منحصر به شهرهای بزرگ یا پایتخت استانها نبود. به عنوان مثال می شود به اجرای این پویش در سال 1401 اشاره کرد که داوطلب و خیّرین در گنبدکاووس با اهدای ۱۰ هزار بسته معیشتی به جمعیت هلال احمر، به پویش «هلال رحمت» در استان گلستان پیوستند و به نفع نیازمندان و در آستانه ایام نوروز و ماه مبارک رمضان، رونق ویژه و گرمای خاصّی به این پویش بخشیدند. ارزش مجموع این بستههای اهدایی در آن سال ۷۰ میلیارد ریال اعلام شد که نشان از موفقیت طرح مذکور در گنبدکاووس داشت. همچنین اگر بخواهیم نگاهی کوتاه به موفقیت پویش در سال گذشته داشته باشیم می توانیم به تعداد ۲ هزار و ۶۱۶ سبد معیشتی به ارزش تقریبی 22 میلیارد ریال اشاره کنیم که به همت خانههای هلال، خیرین و داوطلبان شعب جمعیت هلال احمر مرکزی، در مناطق کمتر برخوردار استان مرکزی توزیع شد.
***
یک دنیا رحمت
نقش سازمان داوطلبان در پویش «هلال رحمت»
تسکین آلام بشری همواره یکی از وظایف اصلی جمعیت هلال احمر و صلیب سرخ در سراسر جهان بوده است؛ هلال احمر ایران نیز در این چهارچوب همواره به ارائه خدمات نوع دوستی، سلامتی بهداشتی و امدادی مشغول بوده است؛ گاه نیاز بوده در هنگام بروز حوادث طبیعی به کمک آسیب دیدگان برود. گاه در جادهها به سراغ مصدومان ترافیکی رفته و زمانی به نقاط دوردست میرود تا کمکی به محرومان و نیازمندان کند. سازمان داوطلبان هلال احمر به منظور احیا و تحقق اصل خدمات داوطلبانه، با هدف حمایت از اقشار آسیبپذیر از طریق سازماندهی و بهرهگیری از توان و مساعدت افراد و اقشار توانمند در سال ۱۳۳۸ تاسیس شد و تاکنون خدمات متنوعی چون: کمک به درمان بیماران محروم، حمایت از کودکان آسیبدیده و باقیمانده از حوادث و سوانح، کمک به آسیبدیدگان باقیمانده از زلزله، سیل و سایر بلایای طبیعی، مشارکت در جذب کمکهای مردمی برای جبهه های جنگ و ... را ارائه میکند. سازمان داوطلبان دو مأموریت اصلی برعهده دارد: مأموریت نخست جذب نیروی انسانی و مشارکتهای مردمی و مأموریت دوم ارایه خدمات حمایتی به نیازمندان آسیبپذیر و آسیب دیده در زمان وقوع حادثه و شرایط عادی است. پاسخگویی به نیاز افراد و اقشار بی بضاعت از محل کمکها و خدمات داوطلبانه، اجرای فراخوان های مردمی برای جمع آوری کمکهای نقدی و غیرنقدی در زمان وقوع حوادث، جمع آوری اعانات جمعیت از طریق استقرار صندوق در اماکن عمومی و پرتردد، ارایه خدمات مشاوره ای و حمایت های روانی به آسیب دیدگان از بلایای طبیعی و مددجویان و اعزام تیمهای حمایت روانی داوطلبی به مناطق زلزله زده ، اجرای پروژههای داوطلبی در تمام استانها با مشارکت داوطلبان و شناسایی و برقراری ارتباط و همکاری با سازمانهای غیردولتی (NGOs) همسو با اهداف جمعیتهلالاحمر و اجرای پروژه های مشترک از جمله مهمترین خدمات این سازمان است. یکی از فعالیت هایی که سازمان داوطلبان هلال احمر دو سالی است آغاز کرده، ارائه بسته های معیشتی به نیازمندان مناطق محروم است؛ هلال احمر در این طرح فضایی را مهیا میکند تا خیران و علاقمندان بتوانند در حد وسعشان به افراد نیازمند کمک کنند. مصادف شدن ماه مبارک رمضان و عید نوروز در تعطیلات امسال بسیاری را مشتاق به کمک رسانی میکند. طرحی به نام «هلال رحمت» که امسال چهارمین سال آن اجرایی شد.