سناریوهای پیش روی سوریه به روایت رأی الیوم
 
آغاز جنگ داخلی یا تسویه حساب‌های فرقه‌ای؟
 

 

  [ شهروند] در روزهای اخیر، مناطق ساحلی سوریه شاهد افزایش تنش‌ها و درگیری‌های خونین بین نیروهای امنیتی دولت جدید دمشق به ریاست
ابو محمد جولانی و مخالفان سیاست‌های او بوده است. سیاست‌های دولت جدید سوریه خشم گسترده علویان را برانگیخت و منجر به آغاز تظاهرات در روز پنجشنبه گذشته در شهرهای قرداحه، جبله، لاذقیه، طرطوس، حمص و مصیاف شد.در واکنش به این تظاهرات مسالمت‌آمیز، نیروهای نظامی وابسته به جولانی اقدام به تیراندازی مستقیم به سمت معترضان کردند.درگیری‌ها به سرعت به مناطق ساحلی سوریه گسترش یافت. در استان لاذقیه و شهرک‌های الحفه، المختاریه و الشیر، درگیری‌های شدیدی بین نیروهای امنیتی دولت موقت سوریه و افراد مسلح رخ داد که منجر به کشته شدن صدها نفر شد. حمله گسترده عناصر امنیتی و مسلح وابسته به دولت موقت سوریه به منطقه ساحلی این کشور بنا به ادعای وزارت دفاع حکومت جولانی دوشنبه بعد از پنج روز به پایان رسیده است.با این حال، گزارش‌های مخابره شده از ساحل سوریه، اوضاع این منطقه را بعد از پنج روز درگیری مسلحانه و کشتار، وخیم گزارش می‌دهد. منابع محلی می‌گویند برق و آب در این منطقه قطع شده و مردم محلی از این حیث با سختی مواجه شده‌اند.

وقتی نقاب دروغین آزادی خواهی از چهره جولانی  افتاد
تسنیم در گزارشی با عنوان وقتی نقاب جولانی و حامیان عربی و غربی افتاد؛ نوشت: «ابومحمد الجولانی»بعد از سقوط دولت بشار اسد تلاش کرد نقاب یک رهبر «آزادی‌خواه» و «وفادار به مردم» و «آشنا با آداب بین‌المللی» را روی چهره تروریستی خود بکشد. اما نقاب از چهره تروریست‌ها خیلی زود افتاد و از همان ساعات ابتدایی سقوط دولت بشار اسد در 8دسامبر 2024و سیطره الجولانی و عناصر و گروه‌های وابسته به وی در دمشق، رژیم صهیونیستی شروع به اجرای پروژه اشغالگری گسترده خود در سوریه کرد و ابتدا با حملاتی بی‌سابقه و بسیار سنگین تقریبا همه ظرفیت نظامی این کشور را از بین برد و به‌عبارت دیگر، سوریه را خلع سلاح کرد تا با خیالی آسوده به اجرای برنامه‌های خود در آنجا بپردازد. با وجود اینکه از همان روزهای ابتدایی سیطره الجولانی و عناصر او بر دمشق، گزارش‌های متعددی از جنایات آنها علیه علوی‌ها منتشر شده بود، اما از پنجشنبه هفته گذشته دولت جدید انتقالی سوریه به شکل گسترده‌ای در حال کشتار و سرکوب علوی‌ها و نیروهای مخالف خود است.

سرقت و غارت منازل شهروندان سوری در نبود نیروی پلیس و امنیت
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده که مناطق علوی نشین سوریه تحت محاصره بوده و خیابان‌های این کشور مملو از اجساد کسانی است که به‌دست عناصر تروریست به‌صورت میدانی اعدام شده‌اند.دیده بان حقوق بشر سوریه نیز از قربانی شدن بیش از هزار شهروند سوری به‌دست تروریست‌های رژیم الجولانی طی روزهای گذشته خبر داده است. یک منبع در اداره امنیت سوریه نیز اعلام کرد که در سایه حملات عناصر تروریست علیه مناطق ساحلی سوریه سرقت و غارت منازل شهروندان سوری در این بخش‌ها به‌ویژه جبله، طرطوس و لاذقیه به‌شدت افزایش پیدا کرده است. روزنامه واشنگتن پست نیز نوشت که طی روزهای گذشته صدها تن از اقلیت علوی ازجمله زنان و کودکان در حملات انتقام‌جویانه کشته شده‌اند. براساس این گزارش، شاهدان عینی گفته‌اند که افراد مسحلی که دست به جنایت و کشتار در ساحل سوریه زده‌اند همه از نیروهای حکومتی نبوده و در بین آنها عناصر پیکارجوی خارجی نیز وجود دارد. شاهدان عینی همچنین گفته‌اند که عناصر مسلح سنی خانه‌ها را یکی پس از یکی می‌گشتند و صاحبان آن را به‌صورت میدانی اعدام می‌کردند و لوازم خانه‌ها را سرقت می‌بردند.

آغاز جنگ داخلی یا تسویه حساب‌های فرقه‌ای؟
ایرنا به نقل از رأی الیوم، نوشت: تحولات سوریه توجه تحلیل‌گران را به‌خود مشغول کرده، به‌طوری که «عادل حموده» تحلیل‌گر مصری در این‌باره گفت: سوریه در معرض جنگ داخلی و طرح تجزیه به مناطق کوچک‌تر قرار دارد تا رژیم اسرائیل آسوده خاطر باشد.وی افزود: آنچه در شمال سوریه رخ می‌دهد، شورش و کودتا علیه نظام سوریه نیست، بلکه سرآغاز جنگ داخلی است که به تجزیه سوریه به مناطق شیعی نشین، دروزی نشین و کردی منجر خواهد شد و چه بسا به مناطق چهارم و پنجم علاوه بر مناطق سه گانه‌ای که ذکر شد هم تبدیل شود.حموده ادامه داد: هر منطقه براساس مذهب آن تحت سرپرستی یکی از طرفهای منطقه‌ای خواهد بود. از سوی دیگر، «زهدی الشامی» سیاستمدار مصری در این‌باره گفت: آنچه در سوریه می‌گذرد، صرف سربرآوردن بازمانده‌های نظام سابق نیست، بلکه اقدامات فرقه‌ای و اعدام‌های میدانی علویان است که ۸۳۰ مورد اعدام ثبت شده است. «حمد السید النجار»، رئیس سابق شورای مدیریت مرکز الاهرام نیز در این‌باره تصریح کرد: هر جریان دینی که به قدرت برسد و نهادهای دولتی را در اختیار داشته باشد، کاری می‌کند که خونریزها انجام می‌دهند.

سکوت مشکوک و غیرقابل توجیه تریبون‌های غربی- عربی در قبال تحولات سوریه
کشتار نزدیک به هزار غیرنظامی آن هم طی تنها چند روز اتفاقی نیست که بتوان ساده از کنار آن رد شد و یا روی آن سرپوش گذاشت. تجربه نشان می‌دهد که رسانه‌های غربی و آمریکایی و تریبون‌های وابسته به آنها در منطقه، همواره هنگام وقوع هرگونه تنش داخلی در یک کشور منطقه حتی در سطح بسیار کوچک به شکل فعال و گسترده وارد عمل می‌شوند و به‌طور مداوم اخبار این تنش‌ها را پوشش می‌دهند. نکته قابل توجه دیگر پیرامون تحولات اخیر سوریه، نوع تعامل جامعه بین‌المللی و نیز کشورهای عربی و غربی و رسانه‌های آنها با حوادث دردناک سوریه است. به نوشته تسنیم، این همان چیزی است که در جریان بحران تروریسم در سال 2011علیه سوریه دیدیم؛ جایی که تریبون‌های غربی- عربی تحولات سوریه را در راس اخبار خود قرار داده و سعی داشتند جنایاتی که تروریست‌ها انجام می‌دادند را به دولت وقت این کشور نسبت دهند.اما در قبال کشتار بزرگی که دولت الجولانی علیه غیرنظامیان علوی در سوریه به راه انداخته، شاهد سکوت مشکوک و غیرقابل توجیه این تریبون‌ها هستیم. درحالی‌که رسانه‌های غربی، آمریکایی و عربی هر اقدام کوچکی در سوریه که علیه دولت پیشین این کشور باشد را به شکل گسترده پوشش می‌دهند، اما در قبال جنایات حکومت الجولانی سکوت کرده‌اند.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/263985/آغاز-جنگ-داخلی-یا-تسویه-حساب‌های-فرقه‌ای؟