گزارش اختصاصی شهروند از مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر
 
پرواز سیمرغ‌ها در آسمان سینما!
 

 

  [ شهروند ]  ... و بالاخره بعد از ده روز شلوغی و تب‌وتاب و جنب و جوش و تنفس در هوای جشنواره؛ این رویداد سینمایی به پایان رسید و مراسم خداحافظی با جشنواره 43 فیلم فجر برگزار شد. مراسمی که در آن برندگان خوشبخت امسال معرفی شدند و مشخص شد که کدام فیلم‌ها و فیلمسازان و سینماگران از ده روز جشنواره فجر بیشترین بهره را جسته‌اند و بهتر از بقیه آثار از این فرصت استفاده کرده‌اند. بعد از آن، اما، چیزی نمانده مگر گرد خداحافظی بر چهره برج میلاد و دلتنگی سینمادوستانی که برای تجربه یک ضیافت سینمایی حسابی باید انتظار یک دوره یا جشنواره دیگر را بکشند.
با این حال بیراه نیست اگر بگوییم که فارغ از این‌که چه آثار و سینماگرانی سیمرغ‌های امسال را گرفتند؛ برنده اصلی جشنواره امسال فیلم «بچه مردم» بود که با نامزدی در چهارده رشته نام خود و سازندگانش را در تاریخ سینمای ایران تثبیت کرد و نشان داد که تلاش و خلاقیت و کیفیت بالا چگونه می‌تواند یک فیلم ناشناخته و کم‌شانس را بدل به اتفاق اصلی یک جنواره چهل‌وساله کند- که در تمام سال‌های برگزاری‌اش شاهد نشستن همای سعادت بر شانه هنرمندان بسیاری بوده است...

آیین اختتامیه چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر در حضور هنرمندان و سینماگرانی چون عنایت بخشی، شهاب حسینی، تورج منصوری، سعید خانی، عبدالله اسکندری، علی قائم‌مقامی، کارن همایونفر، علی اوجی، نرگس محمدی، فرهاد آئیش، بهنام تشکر، محمود کریمی، سیدمحمود رضوی و بسیاری دیگر در برج میلاد تهران برگزار شد. مراسمی کند و خسته‌کننده؛ که بعد از صحبت‌های منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره در ابتدای مراسم‌- که گفت «هم کرونا و هم مسائل اجتماعی سال‌های اخیر ما را از دور هم‌ بودن محروم کرده بود. باید این را بدانیم که ما جدا از هم‌ نیستیم و یک تن واحد هستیم. چشم‌ بد دور که هنوز بزرگان و هنرمندان اینجا هستند و کار می‌کنند»- سر اصل مطلب رقت و اهدای جوایز را آغاز کرد.
در بخش فیلم کوتاه دیپلم افتخار اقتباس ادبی به فیلم «کوتی» ساخته سهیلا پورمحمدی؛ و سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه به فیلم «دادرسی» ساخته نادره سادات سرکی اهدا شد- که پس از دریافت جایزه‌اش گفت: «من متاسفانه از نزدیک شاهد موارد کودک‌آزاری و تجاوز به کودکان بودم و حتی متعرض را می‌شناختم. این فرصت را داشتم‌ که با یکی از خانواده‌ها برای پیگیری حقوقی قضیه همراه شوم. اما متاسفانه متوجه شدم که قوانین ما در این‌ زمینه خلأهای زیادی دارد و ممکن است حتی عرصه را برای متجاوز بازتر کند. امیدوارم پیام این‌ فیلم به گوش قانون‌گذاران برسد».
در بخش مستند نیز سیمرغ بلورین بهترین کارگردان فیلم‌ مستند سینمایی به نیما مهدیان برای فیلم «یک وجب خاک» رسید. سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند نیز به جعفر صادقی تهیه‌کننده مستند «شگرد» اهدا شد.

سیمرغ‌های فنی
در ادامه مراسم نوبت به بخش سودای سیمرغ رسید. در آغازین بخش‌های مراسم؛ علاوه بر سیمرغ بهترین موسیقی که به کارن همایونفر برای فیلم «اسفند» رسید؛ برنده اصلی جوایز فنی »موسی کلیم‌الله» بود که سیمرغ بلورین بهترین دستاورد فنی برای هنرمندی علیرضا واعظ، سیمرغ بلورین بهترین چهره‌پردازی برای کار شهرام خلج، سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس برای لباس‌های آذر محمدی، سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه برای طراحی کیوان مقدم را به دست آورد.
اما فیلم‌های دیگر هم از این جوایز بی‌نصیب نماندند. سیمرغ بهترین جلوه‌های ویژه بصری به امیر ولی‌خانی برای فیلم «صیاد» اهدا شد. سیمرغ بهترین جلوه‌های ویژه میدانی ضمن تقدیر از حمید رسولیان برای فیلم‌های «۱۹۶۸» و «اسفند» به حمید رسولیان برای فیلم «صیاد» اهدا شد. سیمرغ بهترین صدا را میثم یاردی‌لو و حسین گورچیان برای فیلم‌ «گوزن‌های اتوبان» دریافت کردند و سیمرغ بهترین تدوین هم به عماد خدابخش برای فیلم بچه مردم اهدا شد.
در بخش بهترین فیلمبرداری نیز از دو جایزه ای که اهدا شد، دیپلم افتخار را فیلمبرداری «بچه مردم» گرفت و سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری را هم فیلم «شمال از شمال غربی»دریافت کرد.

بازیگری نقش مکمل
در یخش بهترین بازیگر نقش مکمل زن؛ در رقابت بین لیندا کیانی بازیگر فیلم «۱۹۶۸»، ساره بیات برای فیلم «چشم بادومی»، غزل شاکری برای «رها»، بیتا عزیز برای «مرد آرام» و بهاره کیان‌افشار برای «موسی کلیم‌الله» سیمرغ این بخش در نهایت به لیندا کیانی رسید که در فیلم «۱۹۶۸» حضوری درخشان داشت.
در بخش بهترین بازیگر نقش مکمل مرد نیز در رقابت بین عباس غزالی بازیگر فیلم «آبستن»، تورج الوند بازیگر «اشک هور»، رضا کیانیان بازیگر «بچه مردم»، عنایت بخشی بازیگر «شاه‌نقش»، پیمان قاسمخانی بازیگر «گوزن‌های اتوبان»، فرهاد آئیش و بهنام تشکر بازیگران «موسی کلیم اللّه» و میرسعید مولویان بازیگر «ناتور دشت»- که برای اولین بار در تاریخ هشت نفر را شامل می‌شدند- سیمرغ این بخش را فرهاد آییش در دست گرفت. دیپلم افتخار این بخش هم به عنایت بخشی بازیگر فیلم شاه‌نقش رسید.

بهترین بازیگر نقش اول زن
در بخش بهترین بازیگر نقش اول زن از بین هنزپیشگانی چون پادینا کیانی بازیگر فیلم «1968»، رویا افشار بازیگر فیلم «اشک هور»، ژولیت رضاعی بازیگر «زیبا صدایم کن»، فریبا نادری برای «شوهر ستاره»، شمیلا شیرزاد بازیگر نوجوان «مرد آرام» و مریلا زارعی بازیگر فیلم «موسی کلیم اللّٰه»؛ با این که بسیاری گمان می‌کردند که مریلا زارعی این سیمرغ را تصاحب خواهد کرد؛ اما در نهایت این اتفاق روی نداد و فریبا نادری در انتخابی به شدت جسورانه این جایزه را به خانه برد.

بهترین بازیگر نقش اول مرد
در بخش بهترین بازیگر نقش اول مرد نیز هنرمندانی چون امیر نوروزی برای بازی در فیلم «۱۹۶۸»، رضا مسعودی برای فیلم «اسفند»، شهاب حسینی برای فیلم «رها»، امین حیایی برای «زیبا صدایم کن»، مصطفی زمانی برای «شمال از جنوب غربی» و رضا عطاران برای فیلم «صددام» شانس- و شایستگی- دریافت این سیمرغ را داشتند که در نهایت هم مصطفی زمانی این حایزه ارزشمند را به خانه برد.

بهترین فیلم اول
با این که در سال‌های اخیر جشنواره فجر همه‌ساله پر بوده از کارگردان‌های تازه‌کار فیلم‌اولی که متاسفانه در سال‌های بعد کارنامه خود را ادامه نمی‌دهند؛ ولی با این حال این جایزه همواره یکی از جوایز مهم جشنواره قلمداد شده است. به هر حال امسال هم قرار بود از بین نامزدهای این بخش که آثاری چون «رها»، «1968»، «فریاد»، «بچه مردم»، «ترک عمیق» و «چشم بادومی» را شامل می‌شد، سیمرغ بهترین فیلم اول به یکی از این فیلم‌ها برسد- که تا زمان تنظیم این مطلب هنوز نتیجه این بخش اعلام نشده بود.

بهترین کارگردانی و فیلم
سیمرغ بهترین کارگردانی نیز از بین کارگردان‌هایی مانند محمود کریمی کارگردان «بچه مردم»، رسول صدرعاملی کارگردان «زیبا صدایم کن»، رضا جمالی کارگردان «سونسوز»، حمید زرگرنژاد کارگردان «شمال از جنوب غربی»، ابوالفضل صفاری کارگردان «گوزن‌های اتوبان» و ابراهیم حاتمی‌کیا سازنده «موسی کلیم الله»؛ در نهایت به یکی از این جمع خواهد رسید و «بچه مردم»، «زیبا صدایم کن»، «شمال از جنوب غربی»، «گوزن‌های اتوبان» و «موسی کلیم‌اللّٰه» نیز نامزد بهترین فیلم هستند- که مهم‌ترین جایزه شب شناخته می‌شود.

سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم
اگر سیمرغ بهترین فیلم مهم‌ترین جایزه شب اختتامیه باشد، سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم جذاب‌ترین حایزه این شب است که نه با نگاه و ذایقه مدیران، بلکه با عقیده و سلیقه مردم اهدا می‌شود. امسال فیلم‌هایی چون «بچه مردم»، «رها»، «موسی کلیم‌الله»، «پیشمرگ»، «خدای جنگ»، «ناتور دشت» و «زیبا صدایم کن» برای دریافت این جایزه با هم رقابت داشتند...


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/262228/پرواز-سیمرغ‌ها-در-آسمان-سینما!-