[شهروند] با آغاز نشست داووس، محمد جواد ظریف وزیر اسبق امور خارجه و معاون راهبردی رئیس دولت چهاردهم عازم سوئیس شد تا از فرصت این مجمع جهانی، برای تبیین مواضع و سیاستهای جمهوری اسلامی در عرصه منطقه و بینالملل و دفاع از رویکردهای معطوف به همگرایی، صلح و تنشزدایی ایران، استفاده کند. در ادامه بخشهایی از میزگرد ظریف به میزبانی فرید زکریا مجری و تحلیلگر مشهور سیانان، به نقل از ایسنا ذکر خواهد شد.
تا اشغالگری ادامه داشته باشد، مقاومت ادامه دارد
ظریف در این گفتوگو با ریشهدار خواندن مقاومت در برابر اسرائیل به رد فضاسازیهای نتانیاهو علیه ایران با عنوان مداخله در فلسطین پرداخت و گفت: «از دیگران میخواهم درباره نابودی حماس، حزبالله یا قطع دستهای ایران در منطقه رویاپردازی یا ابراز خشنودی نکنند. زیرا مقاومت تا زمانی که اشغالگری ادامه پیدا کند، باقی خواهد ماند. مقاومت در برابر اشغالگری و آپارتاید اسرائیل حتی پیش از انقلاب ایران وجود داشت.»
محور مقاومت تابع ایران نیست/نابودی پدافند ایران داستان سرایی است
وی در ادامه با اشاره به متهم کردن ایران به هدایت گروههای مقاومت افزود: «آنها(اعضای محور مقاومت) هرگز از ایران یا دستورات آن پیروی نکردهاند. ما از هفتم اکتبر اطلاعی نداشتیم و شوکه شدیم، زیرا قرار بود با آمریکاییها درباره برجام در نهم اکتبر دیدار داشته باشیم که دیداری صورت نگرفت». وی با اشاره به مقاومت ایران در جنگ تحمیلی و حفظ تمامیت ارضی ایران برای نخستین بار در جنگهای 250سال اخیر، نابودی پدافند ایران در حملات اخیر اسرائیل را «ادعا» و «داستان سرایی» خواند.
ما همچنان از قدرت ایدئولوژیک خود برخورداریم
معاون راهبردی رئیسجمهور همچنین با اشاره به بیتأثیر بودن «ضربات فرضی وارد شده به مقاومت» بر ایران، از اهمیت تقویت مقاومت مبتنی بر ایدئولوژی جمهوریاسلامی دفاع کرد و گفت: «شما میگویید سرمایهگذاری ایران در محور مقاومت، تصمیمی نابخردانه بوده است، اما به باور من، ما به قدرتهای ایدئولوژی باور داریم. توانایی ایدئولوژیک ایران برای کشاندن شهروندان کشورهای متعدد جهان به خیابانها، به ما قدرت میدهد. همچنان از این قدرت برخوردار هستیم و میتوانیم مشابه اوایل انقلاب اسلامی، به مردم جهان انگیزه بدهیم.»
دیگر طعمه سادهای نیستیم
وی در بخش دیگری از سخنان خود به رشد آگاهی تاریخی ایرانیان در برابر خباثت دشمنان گفت: «بهخاطر تاریخ ایران، همواره به کشورهای خارجی به چشم یک تهدید نگاه کردیم و در دهههای اخیر نشان دادیم که طعمه بقیه نخواهیم شد. در گذشته طعمه سادهای بودیم، اما دیگر کشورها ایران را کشوری ضعیف نمیدانند.»
ایران یک تهدید امنیتی برای جهان نیست
ظریف در پاسخ به سؤال زکریا درباره کاهش مدت زمان امکان ساخت سلاح هستهای توسط ایران نیز گفت: «اگر میخواستیم سلاح هستهای بسازیم، تا الان آن را ساخته بودیم.» وی با اشاره به فضاسازی غرب درباره توسعه برنامه هستهای ایران نیز افزود: «افرادی همچون اسرائیلیها که ادعا میکنند که ایران ظرف چند روز میتواند سلاح هستهای بسازد، خود از برجام استقبال نکردند. برجام میتوانست ۱۵ سال ایران را از سلاح هستهای دور نگه دارد. افرادی همچون نتانیاهو که در دهه ۹۰ میلادی مدعی شدهاند که ایران ظرف ۶ ماه میتواند سلاح هستهای بسازد. اکنون ادعای آنها این است که ایران میتواند ظرف چند روز سلاح هستهای بسازد». وی ادامه داد: «ایران یک تهدید امنیتی نیست. برخی ایران را یک تهدید امنیتی جلوه میکنند. ایران هراسی و اسلام هراسی یک ابزار برای آنهاست تا اقداماتی مشابه نسلکشی در غزه انجام دهند.»
تحلیلهای غلط درباره ایران عامل خروج ترامپ از برجام
معاون راهبردی رئیسجمهور با اشاره به تحلیل غلط مشاوران ترامپ و نتانیاهو درباره وضعیت ایران در سال 97 و تأثیر ان در خروج ترامپ از برجام گفت: «برخی رهبران کشورها ترامپ را متقاعد کرده بودند که ایران در حال سقوط است... در مرحله دوم، اسناد ادعایی نتانیاهو باعث شد تا حمایت جهانی از آمریکا برای خروج از برجام شکل بگیرد. هر ۲ نکته، حاکی از برداشتهای غلط مشاورین ترامپ است نه شخص ترامپ... خروج او از برجام که بهخاطر اسرائیل انجام شد، باعث توسعه گسترده برنامه هستهای ایران شده است...البته مجددا تأکید میکنم، ما بهدنبال سلاح هستهای نیستیم».
اگر قدرت منطقهای ایران کم شده، نگران چه هستید؟
ظریف همچنین با کنایه به جوسازیها درباره کاهش قدرت منطقهای ایران گفت: «ما هرگز نیروی نیابتی در منطقه نداشتیم... دیگر کشورها ادعا میکنند که دستان ایران در منطقه قطع شده است. اگر ایران در منطقه قدرتی ندارد پس چرا نگران هستید؟...ریشه بحران منطقه و شکل گرفتن مقاومت در تلآویو، اشغالگری و نسلکشی علیه فلسطینیان است. ریشه این بحران در ایران نیست.»
توجه به زنان و اقلیتها در ایران
وی در بخشهای پایانی سخنان خود نیز با اشاره به توجه به زنان و اقلیتها در ایران عنوان کرد: «مایه افتخارم است که بگویم در تشکیل کابینه دولت ایران نقشی داشتم و چهار زن در کابینه حضور دارند... زنان میتوانند در خیابانهای تهران دیده شوند که بدون پوشش سر حرکت میکنند. اقلیتها در ایران استاندار شده و مقام گرفتهاند...برخلاف دیگر کشورها، در ایران همه صداها شنیده میشود».