[ شهروند ] روز گذشته بخش اول مرور فیلم به فیلم و روز به روز پنج روز اول جشنواره را با هم داشتیم. امروز به نیمه دوم جشنواره میپردازیم. پنج روزی که دست تقدیر و قرعه بیشتر فیلمهای کنجکاویبرانگیز و پرحاشیه و پرستاره را گرد هم آورده و به احتمال زیاد روزهای داغی را در سینمای رسانهها شاهد خواهیم بود.
نیمه دوم جشنواره با فیلمهای «کفایت مذاکرات»، «پسر دلفینی 2»، «ناتور دشت» و «مرد آرام» آغاز خواهد شد. «کفایت مذاکرات» به کارگردانی سهیل موفق- که سال گذشته «نوروز» را در جشنواره داشت- با بازی محسن کیایی، رویا میرعلمی و مهران غفوریان به احتمال زیاد یکی از کمدیهای موفق سال آینده خواهد بود. یک کمدی از جنس کمدیهای پرفروش سالهای اخیر که حضور ابراهیم عامریان بهعنوان تهیهکننده- که فیلمهایی مانند «فسیل» و «تگزاس» و بیشمار فیلم دیگر را نیز در کارنامه دارد- محرک خوبی برای تشدید و تسریع فرآیند استقبال از این فیلم میتواند باشد. «پسر دلفینی ۲» به کارگردانی محمدامین همدانی نیز بعد از موفقیتهای «پسر دلفینی» و اکران گسترده این فیلم در آمریکا، با حضور یک سرمایهگذار خارجی به دنبال بلندپروازی در جشنواره امسال است. فیلمی که فارغ از نمایش جشنوارهایش، با اتکا به نام و آوازه فیلم اول بیتردید با استقبال خوبی در اکران مواجه خواهد شد. «ناتور دشت» به عنوان دومین فیلم سیدمحمدرضا خردمندان- پس از فیلم سینمایی «بیست و یک روز بعد»- که نامش را از رمان مشهور سلینجر گرفته، با الهام از داستانی واقعی و ملتهب با بازی هادی حجازیفر و میرسعید مولویان جلوی دوربین رفته است. حالا در حدود دو هفته مانده به جشنواره آنچه مشخص است این است که فیلم خردمندان ربطی به «ناتور دشت» معروف و محبوب سلینجر ندارد و داستانش به یکی از اتفاقهای مهم اجتماعی ایران برمیگردد. و در نهات فیلم پایانبخش روز ششم جشنواره «مرد آرام» دومین تجربه کارگردانی بهنوش صادقی خواهد بود. فیلمی درباره ازدواج یک زن جوان- احتمالا افغان- با یک مرد سالمند؛ که مهمترین ویژگیاش، فعلا پیش از نمایش، حضور مهدی هاشمی به عنوان بازیگر اصلی فیلم است.
روز خنده
اما در روز هفتم؛ فیلمهای «موسی کلیمالله»، «بازی را بکش»، «صدام» و «تاکسیدرمی» روی پرده خواهند رفت. «موسی کلیمالله» جدیدترین حضور ابراهیم حاتمیکیا در جشنواره خواهد بود- که نسخه سینمایی سریالی است که در سالهای اخیر، یعنی پس از ناکامی فیلم «خروج»، تمام وقت حاتمیکیا را به خود اختصاص داده است. درباره این فیلم جالب است بدانیم که تنها اطلاعاتی که تاکنون از آن رسانهای شده، حضور مریلا زارعی در نقش مادر حضرت موسی (ع) است! این فیلم که با فنآوری تولید مجازی به سرانجام رسیده، یکی از کنجکاویبرانگیزترین فیلمهای امسال است که احتمالا برای بسیاری غافلگیرکننده خواهد بود. «بازی را بکش» به عنوان اولین ساخته سینمایی محمدابراهیم عزیزی، بیش از این که با نام کارگردانش شناخته شود، تاکنون به عنوان یک فیلم فوتبالی محصول برادران کیایی (مصطفی به عنوان تهیهکننده و محسن به عنوان بازیگر) معرفی شده است. فیلمی با یک داستان واقعی ملتهب درباره فوتبال- که ابتدا با نام «توتو» کلید خورد، بعد نام آن به «هجده قدم» تغییر کرد و حالا هم که با نام «بازی را بکش» در جشنواره حضور خواهد داشت. محسن کیایی، هدی زینالعابدین، محمد بحرانی، متین حیدرینیا و پوریا رحیمی سام در «بازی را بکش» بازی کردهاند. «صدام» به کارگردانی پدرام پورامیری و بازی پریناز ایزدیار، رضا عطاران، عباس جمشیدیفر و آزاده صمدی که در زمان پیشتولید با انتشار عکسی از رضا عطاران با گریمی شبیه به صدام حسین خبرساز شده بود؛ به احتمال زیاد یکی دیگر از کمدیهای جنجالی امسال خواهد بود. «تاکسیدرمی» نیز دیگر فیلم جشنواره امسال با مایههای طنز و فانتزی است- که با بازی مجید صالحی، حسن معجونی و هادی کاظمی درباره تلاش چند شکارچی برای شکار گوزن زرد ایرانی در حال انقراض ساخته شده است.
روز سینما
«شاهنقش»، «1968» و «فریاد» در نهمین روز جشنواره روی پرده خواهند رفت. «شاهنقش» به کارگردانی شاهد احمدلو و بازی بهرنگ علوی، هومن برقنورد، پژمان بازغی و مینا وحید یک کمدی سیاسی با تمرکز بر داستان یک انتخابات صنفی است- که شاهد احمدلو سعی کرده در این فیلم سراغ بازیگری و قدیمیهای بازیگری نیز رفته و ادای دینی به این حرفه و شغل قدیمی داشته باشد. «١٩٦٨» به کارگردانی امیرمهدی پورپرویزی جدیدترین فیلم فوتبالی سینمای ایران- پس از «پرویز خان»- است که با بازی امیر نوروزی، امیراحمد قزوینی، لیندا و پادینا کیانی روایتی متفاوت از متن و حواشی بازی فوتبال ایران و اسرائیل را در جام ملتهای آسیا ۱۹۶۸ (۲۱ اردیبهشت ۱۳۴۷) ارائه میدهد که در نهایت ۲ بر یک به نفع ایران به پایان رسید. سوژهای جذاب و البته ملتهب در گونه سیاسی که اولین فیلم امیرمهدی نوروزی را بدل به فیلمی کنجکاویبرانگیز کرده است. «فریاد» هم که به عنوان مهجورترین فیلم جشنواره امسال معرفی شده؛ اولین فیلم سینمایی محمدرضا اردلان است که در سکوت خبری و بدون هیچ گونه اطلاعاتی ساخته شده است. بهزاد دورانی، مهرداد ضیایی، علیرضا مهران، یاسین طلوعی، امیر کبوتریان و حمید ابراهیمی بازیگران این فیلم هستند.
روز پایان
و بالاخره در روز پایانی جشنواره نیز شاهد نمایش فیلمهای «خدای جنگ» و «گوزنهای اتوبان» خواهیم بود. «خدای جنگ» سومین فیلم حسین دارابی است که در چند سال گذشته فیلمهای «مصلحت» و «هناس» را در جشنواره داشت. این فیلم که بر زندگی شهید حسن طهرانیمقدم تمرکز کرده- و آنگونه که گفته میشود روایتی حساس از یک اتفاق مهم معاصر را نیز به تصویر کشیده- با بازی ساعد سهیلی، داریوش کاردان، حسین سلیمانی و احمد یاوری جلوی دوربین رفته است. موضوعی که در مورد این فیلم هنوز اعلام نشده؛ این است که «خدای جنگ» شهید طهرانیمقدم را- که در دوران جنگ نخستین فرمانده و بنیانگذار واحد توپخانه در سپاه بود و پس از آن نیز یگان موشکی سپاه را بنیان گذاشت و در نهایت نیز لقب پدر موشکی ایران را به دست آورد- چگونه و با تمرکز بر کدام مقاطع از زندگی ایشان به تصویر کشیده است. نکته جالب در مورد «خدای جنگ» این که این فیلم تنها فیلم امسال بر اساس زندگی شهید طهرانیمقدم نیست- و به تازگی ساسان فلاحفر مستندساز نیز فیلمی با عنوان «بی پایان» را درباره این شهید کلید زده است! و در نهایت آخرین فیلم جشنواره تاکنون- پیش از اعلام فیلمهای بخش ویژه- «گوزنهای اتوبان» به کارگردانی و تهیهکنندگی ابوالفضل صفاری است. پربازیگرترین فیلم جشنواره با حضور الناز شاکردوست، نوید پورفرج، صدف اسپهبدی، سامان صفاری، بهنوش بختیاری، پیمان قاسمخانی، ندا حسینی و بسیاری دیگر که آنگونه که از فضای عکسهای فیلم مشخص است، یک فیلم متفاوت و هیجانانگیز اجتماعی خواهد بود.
روز جنجال
در روز جمعه نوزدهم بهمن شاهد نمایش فیلمهای «شوهر ستاره»، «زال و رودابه»، «پیشمرگ» و «ماریا» در سینمای رسانهها خواهیم بود. «شوهر ستاره» به عنوان جدیدترین فیلم ابراهیم ایرجزاد- پس از «عنکبوت»- با حضور حامد بهداد و فریبا نادری قصهای زنانه را به تصویر میکشد. «زال و رودابه» به کارگردانی و تهیهکنندگی محمدعلی سجادی اثر جدید فیلمسازی است که زمانی به ساخت فیلمهای جنایی مثل «بازجویی یک جنایت»، «مخمصه»، «رنگ شب»، «شیفته» و «اثیری» شهره بود.
«پیشمرگ» در این میان به نظر میرسد مطرحترین فیلم این روز خواهد بود؛ ساخته علی غفاری که برشی از زندگی سردار شهید سعید قهاری از فرماندهان دوران دفاع مقدس را به نمایش میگذارد- که به «مسیح دوم کردستان» نیز معروف بوده است. علی غفاری- که قبلا با فیلم «تکتیرانداز» در جشنواره حضور داشت- در «پیشمرگ» جریان شهادت شهید سعید قهاری را به روایت نشسته- که منابعی حکایت از شهادت او در جریان درگیری با پژاک میکنند و البته منابعی مانند ویکیپدیای این شهید نیز علت شهادت ایشان را سقوط بالگرد عنوان کردهاند. در این زمینه؛ بنابه نوشتهٔ فارس؛ «شهید قهاری در حادثه درگیری با اشرار در شمال غرب کشور و سقوط بالگرد در شهر خوی به همراه جمعی از نیروهای سپاه و ارتش» جان باخت. فیلم به احتمال زیاد به این مقطع پایانی از زندگی این شهید پرداخته- که سابقه فرماندهی لشکر ۳ حمزه، جانشینی قرارگاه نجف، فرماندهی تیپ ۱۸ الغدیر و ریاست ستاد قرارگاه حمزه را بر عهده داشته است. مهدی نصرتی، الناز ملک، ساناز سعیدی و حسام منظور بازیگران «پیشمرگ» هستند.
«ماریا» که بعد از اکران در جشنوارههای خارجی وارد بخش مسابقه شده؛ از نگاه امیر نادری کارگردان نامدار ایرانی پس از پخش این فیلم در جشنواره فیلم توکیو «پدیده تازه سینمای ایران» عنوان شده است. فیلمی به کارگردانی مهدی اصغری ازغدی و بازی صابر ابر، پانتهآ پناهیها، حسین محجوب، کامیاب گرانمایه و مهشید خدادی که داستان دختری را روایت میکند که تکهای از فیلم تمرین بازیگریاش در نقش یک روسپی خیابانی به طور ناخواسته پخش شده و هیچکس حتی خانوادهاش باور نمیکند که این فیلم تنها یک تمرین بازیگری بوده است.