الکساندر دوگین متفکر روس که از مهمترین مشاوران ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه به شمار میآید، امضای معاهده مشترک جامع راهبردی میان ایران و روسیه را نشانه ای از اتحاد استراتژیک میان دو کشور دانست.
این متفکر روس با اشاره به دیدار و مذاکرات مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین، به ایرنا گفت: این یک رویداد بسیار مهم و توافقی بر اساس اتحاد استراتژیک بین روسیه و ایران است؛ توافقی که باید آن را به صورت رسمی ثبت میکردیم تا جنبه قانونی پیدا کند. طی دهه گذشته روابط روسیه و ایران پویایی بسیار مثبتی داشته و روابط اقتصادی، سیاسی و راهبردی ما بهبود یافته است. ما به سطح بیسابقه و خوبی در روابط میان دو کشور در طول تاریخ رسیدهایم.
وی افزود: فکر میکنم که قرار دادن اتحاد عمیق سیاسی و ژئواستراتژیک که توافقنامه همکاری استراتژیک جامع نامیده میشود، ایده بسیار خوبی است و ما به چنین چیزی نیاز داشتیم؛ زیرا سیستم جهانی در حال تغییر است و ما باید واقعیتها، چالشها و شرایط جدید را در نظر بگیریم.
دوگین ادامه داد: اگر همیشه در هر شرایطی با هم عمل کنیم، گامهای خود را بسنجیم، میتوانیم به یک نتیجه بزرگ برسیم. سیستم امنیتی استراتژیک مشترک را تصور کنید؛ میتوان وجود پایگاههای نظامی روسیه در جنوب ایران و حضور ایران در قطب شمال از نظر اقتصادی و نظامی را مثال زد. ما میتوانیم ساختاری غیرقابل شکست را با ایران ایجاد کنیم که توافق همکاری جامع راهبردی گام بسیار مهم و تعیینکنندهای در این جهت است.
فیلسوف روس اظهار داشت: ما باید روابط را در همه این زمینهها تقویت کنیم تا همکاریهای دوجانبه ما به عنوان یک سیستم امنیتی منحصر به فرد تعریف شود و نه ایران تهدیدی برای ما ایجاد کند و نه روسیه برای ایران تهدیدی باشد و این باید به یک اصل مهم در روابط آینده میان دو کشور تبدیل شود که هیچ کدام از دو کشور تهدیدی برای یکدیگر نباشند. ما باید به یکدیگر کمک کنیم تا سیستم امنیتی خود را ناگسستنی کنیم. بنابراین، من فکر می کنم که روابط دوجانبه باید تهران و روسیه را به عنوان یک نهاد استراتژیک منحصر به فرد در اوراسیا مبتنی بر ارزش های سنتی و طرد و امتناع از هر نوع هژمونی معرفی کند.
وی تصریح کرد: کلید حاکمیت سیاسی تمام عیار روسیه و کلید حاکمیت ژئوپلیتیکی تمام عیار ایران دقیقا به این روابط دوجانبه بستگی دارد. همین امر برای اقتصاد، صنایع نظامی و اقتصاد نیز معتبر است. ما باید یکدیگر را به عنوان بخشی از منطقه منحصر به فرد اوراسیا در نظر بگیریم، سیستمی است که درک آن نه تنها برای روسیه، بلکه برای ایران نیز بسیار مهم است، زیرا ما با هم می توانیم تقریبا بر همه مشکلات راهبردی موجود غلبه کنیم و همکاری ما در سوریه و در مقیاس کوچکتر در اوکراین دو نمونه است که چگونه روسیه و ایران می توانند با همکاری یکدیگر به اهداف خود دست یابند.
دوگین با بیان اینکه پروژه کریدور شمال - جنوب یک موضوع ژئوپولیتیکی بسیار مهم است، افزود: من کاملا با آقای کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه موافقم که این کریدور برای هر دو کشور از اهمیت حیاتی برخوردار است. ایران و روسیه هر دو از تحریم های اعمال شده توسط غرب رنج میبرند. این متفکر روس گفت: باید این دیوار تحریم ها را بشکنیم و کریدور شمال جنوب می تواند کمک زیادی به این مشکل بکند؛ به عنوان مثال روسیه می تواند از طریق بندرعباس و در سایر بنادر ایران به آبهای آزاد راه پیدا کند. ایران هم می تواند از این طریق به شمال جهان به دریای آرتیک دسترسی پیدا کند. بنابراین می تواند فرصت های عظیمی را برای هر دو کشور ایجاد کند.
وی تاکید کرد: من فکر می کنم که ما دوباره می توانیم توازن ژئواکونومیک را در اوراسیا تنظیم کنیم و با این کار منافع ایران و روسیه چند برابر خواهد شد. ما در روسیه تلاش های زیادی برای به نتیجه رسیدن توافق با ایران در خصوص کریدور شمال جنوب انجام دادیم که البته نمی توانم جزئیات آن را توضیح دهم، اما تنش زیادی در داخل روسیه درباره این کریدور وجود داشت که بالاخره در این مبارزه پیروز شدیم.