توافقنامه پاسخگوی چالش‌ها و نیاز‌های دو کشور در عصر حاضر
 

 

توافقنامه مشارکت استراتژیک جامع قرار است به مرحله‌ای مهم در توسعه روابط روسیه و ایران تبدیل شود. این سند شامل تمامی حوزه‌های همکاری دوجانبه از جمله انرژی، صنعت، حمل‌ونقل و کشاورزی خواهد بود.
در خصوص مفاد این توافق، آندری رودینکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرده است که توافقنامه در حال آماده‌سازی برای مشارکت جامع میان مسکو و تهران، شامل حوزه‌های دفاعی و امنیتی نیز خواهد بود.
وی در مصاحبه با خبرگزاری تاس توضیح داده بود: «در خصوص محتوای این سند بنیادین، پیش از موعد جزئیات آن را فاش نمی‌کنم. تنها می‌توانم این را بگویم که این توافقنامه پاسخگوی چالش‌ها و نیاز‌های دو کشور در عصر حاضر خواهد بود و تقریباً تمامی حوزه‌های مهم و خوش آتیه همکاری‌های دوجانبه بین روسیه و ایران، از جمله دفاع و امنیت را در بر خواهد گرفت.»
معاون وزیر خارجه با یادآوری اینکه مفاد مشابهی، البته به شکلی مختصرتر، در سند مشابه سال ۲۰۰۱ نیز وجود داشت، افزوده بود: «در دو دهه گذشته، ماهیت تعاملات در برخی زمینه‌ها به طور قابل توجهی تغییر کرده و کیفیت و پویایی متفاوتی به خود گرفته است. شرایط منطقه‌ای نیز نه تنها آسان‌تر نشده، بلکه پیچیدگی بیشتری پیدا کرده است. مسلماً ما با دوستان ایرانی خود همکاری نزدیکی در این راستا داریم و اقدامات مشترک لازم را برای تقویت صلح و امنیت منطقه انجام می‌دهیم.»
موسسه مطالعاتی جیمز تاون در مقاله‌ای می‌نویسد: محتویات دقیق آنچه در این قرارداد قید شده مشخص نیست. اما در مقایسه با معاهده قبلی که بیش از بیست سال پیش توسط دو کشور امضا شده بود، می‌توان گفت این توافق احتمالاً شامل روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بسیار گسترده‌تری خواهد بود و بر همکاری‌های نظامی و امنیتی تاکید دارد. در این میان آن گونه که جیمز تاوان مدعی است، احتمالا در باب کمک‌های آموزش نظامی و خرید جت‌های جنگنده سوخو-۳۵ سامانه موشکی‌اش ۴۰۰ رایزنی‌هایی خواهند داشت.
این موسسه مطالعاتی آورده است، خارج از حوزه دفاعی، توافقنامه جدید همچنین قرار است همکاری را در زمینه‌هایی مانند تجارت، رسانه، آموزش، اکتشاف فضا، تبادل فرهنگی و سیستم پرداخت مشترک گسترش دهد. مسکو و تهران همچنین مشتاق حل اختلافات مربوط به ایجاد خطوط لوله اصلی گاز در ایران، اجرای پروژه‌های گاز طبیعی مایع و انجام عملیات سوآپ شامل گاز طبیعی و محصولات نفتی هستند. ارتقای زیرساخت‌ها از جمله موضوعات دیگر مورد بحث میان دو کشور قلمداد می‌شود، مسکو و تهران تلاش کرده‌اند تا کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) را گسترش دهند. این کریدور که در امتداد دریای خزر قرار دارد، روسیه را به بنادر جنوبی ایران وصل می‌کند و دسترسی به بازار‌های اقیانوس هند و آسیای جنوبی را فراهم می‌نماید.
تاس نیز در خصوص مفاد این توافق، نیز صرفا به کلیات بسنده کرده است و در گزارشی می‌گوید: «توافقنامه مشارکت راهبردی جامع قرار است به نقطه عطفی در توسعه روابط بین روسیه و ایران تبدیل شود. روابط ۲ کشور درحال تجربه رشد بی‌سابقه‌ای است. به گفته مقامات ۲ کشور، این توافقنامه تمامی زمینه‌های همکاری دوجانبه را پوشش می‌دهد و افق‌های تازه‌ای را در زمینه‌های مختلف تعامل روسیه و ایران از جمله انرژی، حمل و نقل، صنعت، کشاورزی، فرهنگ، علم و فناوری باز خواهد کرد.»


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/260758/توافقنامه-پاسخگوی-چالش‌ها-و-نیاز‌های-دو-کشور-در-عصر-حاضر-