با پایان نیمفصل، فصل نقل و انتقالات زمستانی لیگ برتریها آغاز شده و این روزها مدیران باشگاههای مختلف با لیست ورودی و خروجی که مربیان در اختیار آنها گذاشتهاند، جذب بازیکنان موردنظر باشگاه را آغاز کردهاند. به نقل از ایرنا، در حالی بار دیگر شایعات و گمانهزنیهای مختلفی درباره بازیکنان به راه افتاده است، که با توجه به نبود نظارت، فضای بازارگرمیها برای بستن قراردادهای چند برابر ارزش واقعی بازیکنان داغ شده است.
این در حالی است که سال گذشته فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ با توجه به ورود نهادهای بازرسی به قراردادهای فوتبال، دستورالعملی به نام «سقف بودجه» را برای محدود کردن، هزینههایی که در فوتبال میشود، ابلاغ کردند. باشگاهها هم موظف شدند که پیش از شروع فصل در نامهای به صورت رسمی که در اختیار رسانهها نیز قرار گرفت، رقم سقف بودجهشان را به سازمان لیگ فوتبال اعلام کنند. تابستان سال گذشته با توجه به تلاشی که در مجموعه فوتبال کشور برای شفافشازی و قرار دادن فوتبال در یک اتاق شیشهای شد، سقف بودجه تیمهای لیگ برتری اعلام رسانهای شد تا هواداران فوتبال و سهامداران باشگاههای دولتی در جریان هزینههای باشگاهها، قرار بگیرند. از سوی دیگر سال گذشته شاهد بودیم که مدیران سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال با ادعای بردن فوتبال به سمت فیرپلی مالی، با حساسیت خاصی، سعی در اطلاعرسانی به اهالی فوتبال درباره عملکرد تیمها در رعایت قانون سقف بودجه داشتند و هر چند یکبار در این رابطه به مردم گزارش میدادند.
نظارت کمرنگ و رو به خاموشی
در پیش گرفتن چنین رویکردی در فوتبال باشگاهی ایران سبب شد تا فضا برای سوءاستفادههای مالی و حیف و میلهایی که در غیاب نورافکنهای نظارتی انجام میشد، برای مدیران و مربیان باشگاههای دولتی تنگتر شود. با این حال در شرایطی، فصل نقل و انتقالات زمستانی آغاز شده که ترمز شفافیت و شفافسازی در فضای فوتبال کشور، کشیده شده است. تابستان امسال دیگر نه خبری از نامهنگاری تیمها برای اعلام سقف بودجهشان برای لیگ بیست و چهارم بود و نه مسئولان سازمان لیگ، کوچکترین اطلاعرسانی درباره اجرایی شدن قانون سقف بودجه در دومین سال ارائه کردند. همه چیز به پستوها برده شد و نورافکنهای نظارتی که با توجه به تخلفات متعدد مالی در فوتبال باشگاهی، روشن شده بود، خیلی زود خاموش شد تا فضای حاکم بر هزینههای بیضابطهای که در فوتبال باشگاهی ایران میشود، کدرتر و غیرشفاف مانند سابق شود. چنین اهمالی تنها مختص به فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ نبود، نکته جالب و قابل تامل اینکه باشگاههایی مانند استقلال و پرسپولیس که طبق قوانین فرابورس باید هزینههای مربوط به قراردادهای بازیکنان و مربیان را برای اطلاع سهامداران در سامانه کدال قرار دهند، به یک نامه کلی و اشاره به ۲ عدد راستیآزمایی نشده به عنوان هزینه قراردادهایشان اکتفا کردند.
ادعای فراموش شده!
توقف شفافسازی مالی در فوتبال پس از تنها یک سال، بیانگر این است که تحرکات فصل گذشته سازمان لیگ فوتبال تنها یک نمایش برای ارائه یک گزارش به نهادهای نظارتی بوده است، نمایشی که در سال جدید قرار نیست اجرا شود.این در شرایطی است که سازمان لیگ فوتبال و فدراسیون فوتبال به عنوان متولیان فوتبال، باید هزینههای غیرشفافی را که در فوتبال ایران صورت میگیرد، رصد و با تخلفات احتمالی برخورد کنند.با این حال به نظر میرسد شعارها و ادعاهای مدیران فدراسیون فوتبال درباره فیرپلی مالی به فراموشی سپرده شده و دوباره فضا برای افزایش فساد و سوءاستفاده از بودجه عمومی کشور با توجه به اهمال متولیان فوتبال آمادهتر از گذشته شده است. هر چند نباید از نزدیکی انتخابات فدراسیون فوتبال هم در این ترک فعل بیتفاوت گذشت! با توجه به اهمال و ترک فعل مسئولان فدراسیون فوتبال در فصل جاری نقل و انتقالات و بایکوت کردن شفافسازی در فوتبال، از نهادهای نظارتی و بازرسی انتظار میرود که برای جلوگیری از سوءاستفادهها و فساد مالی که با اسم رمز «نشاط مردم» صورت میگیرد، ورود محکمی به نظارت بر نقل و انتقالات و قراردادها داشته باشند و در برخورد با متخلفان، بر دری که مسئولان فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ برای سوءاستفاده مالی در فوتبال باز کردهاند، قفل بزنند.