[شهروند] دهم شهریور 1365 خورشیدی، یکی از موفقترین عملیاتهای تاریخ جنگ تحمیلی تحت عنوان «کربلای 3» در منطقه عملیاتی جنوب کشور به اجرا درآمد و طی آن مهمترین اسکلههای عراق به نامهای الامیه و البکر، توسط ایران نابود شدند. این دو اسکله تا قبل از آغاز جنگ تحمیلی روزانه یک میلیون بشکه از نفت عراق را صادر میکردند و پس از شروع جنگ نیز به اصلیترین دژ نظامی رژیم بعث در منطقه عملیاتی شمال خلیج فارس تبدیل شده و برای تردد کشتیهای ایرانی و صادرات نفت کشورمان مزاحمتهای اساسی ایجاد میکردند. 11 متر ارتفاع اسکله و تجهیزات و ادوات مستقر در آن، این امکان را به نظامیان عراقی میداد که از روی الامیه و البکر منطقه وسیعی را زیر آتش خود بگیرند. به این ترتیب رزمندگان نیروی دریایی سپاه پاسدارن با همراهی تیزپروازان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی، در سحرگاه 10 شهریور 1365، حمله به این دو اسکله را آغاز کردند.
تثبیت سیادت دریایی ایران در خلیج فارس
هدف عملیات «کربلای 3» نابودی توان عملیاتی نیروی دریایی عراق در شمال خلیج فارس بود، اما این نخستین باری نبود که ایران اقدام به این کار میکرد. درست ٦٨ روز پس از آغاز جنگ تحمیلی، یا در واقع 44 سال پیش در چنین روزی، برابر 7 آذر 1359 خورشیدی، نیروی دریایی ایران طی عملیاتی غافلگیرانه و موفق که نام «مرواید» را روی خود داشت، بندر بزرگ امالقصر و اسکلههای نفتی الامیه و البکر را کاملاً مهندم کرد و از کار انداخت. سالها پس از «عملیات مروارید» اما ارتش عراق اقدام به بازیابی توان خود در اسکلههای الامیه و البکر کرد و این موضوعی نبود که از چشم ایران دور بماند. با وجود سامانههای راداری و موشکی عراق بر روی این دو اسکله، ایران نمیتوانست داعیه حکمرانی نظامی بر شمال خلیج فارس را داشته باشد، پس تصمیمی اخذ شد که نتیجه آن به عملیات «کربلای 3» منتهی شد.
«افق» ملاقلیپور، راوی رشادت کربلای 3
جالب است بدانید موضوع فیلم سینمایی «افق» یکی از موفقترین و پرفروشترین آثار سینمای دفاع مقدس به کارگردانی زندهیاد رسول ملاقلیپور نیز به عملیات «کربلای3» اشاره دارد. در این فیلم رزمندگان ایرانی نقشهای را برای حمله به اسکله نفتی الامیه طراحی کرده و آن را به کمک غواصان شجاعی که در تیره شب به دل آبهای خروشان میزنند، به اجرا میگذارند. در فیلم «افق» به رادارهای رازیت عراق که روی اسکله الامیه نصب شده بودند، اشاره فراوان میشود. عراق با این رادارها آمد و شد همه کشتیها در پهنه خلیج فارس را زیر نظر داشت و توسط آنها نیروی هوایی خود را برای هدف قرار دادن کشتیهای ایرانی هدایت میکرد. در نهایت اما رزمندگان کشورمان با هجوم به این دو اسکله و تصرفآنها، تجهیزات نظامی و راداریشان را کاملاً نابوده کرده و چون قصدی برای حفظ موقعیت نداشتند، تأسیسات نابود شده را تحویل عراقیها دادند.
[مطالب مربوط به «عملیات مروارید» را میتوانید در صفحه 8 روزنامه امروز مطالعه کنید]