اعتیاد به خرید، چرا و چگونه؟!
 

 

اعتیاد به خرید، خرید وسواسی یا جنون خرید کردن (Oniomania) به تکرار مداوم عمل خرید کردن با وجود عواقب اقتصادی آن گفته می‌شود. وسوسه خرید آنی با ویژگی‌های افکار مزاحم در مورد خرید کردن همراه با کنترل تکانه ضعیف و عواقب رفتاری شدید مانند اختلافات زناشویی و مشکلات مالی مشخص می‌شود.

اعتیاد به خرید چقدر شایع است؟
اختلال خرید اجباری به طور رسمی در راهنمای آماری و تشخیصی اختلالات روانی (DSM) به رسمیت شناخته نشده است. با این حال، متخصصان سلامت روان بر این باورند که این وضعیت یک مشکل جدی است که می‌تواند تأثیری پایدار بر افراد و اطرافیانشان بگذارد و گزینه‌های درمانی آن مشابه درمان سایر اعتیادهای رفتاری است. حدود 6 درصد از جمعیت آمریکا دچار وسوسه خرید آنی هستند و 80 درصد از بیماران را زنان تشکیل می دهند. بسیاری از زنان از سنین پایین به لذت خرید کردن همراه با مادر و دوستان عادت می کنند و این باعث شکل گیری این اختلال در سنین بزرگسالی می شود. این اختلال در مردان با ظهور تکنولوژی و ساده تر شدن خرید تشدید شده است.

علت ابتلا به وسواس خرید چیست؟
کارشناسان هنوز در حال بررسی عوامل خطر بالقوه در ابتلا به این اختلال هستند. تحقیقات نشان می‌دهد که این بیماری دارای همبودی قابل توجهی، به ویژه با اختلالات خلق و خو، اضطراب، مصرف مواد، خوردن، شخصیت‌های اعتیاد آور و سایر اختلالات کنترل تکانه است. به عبارت دیگر،اعتیاد به خرید همانند دیگر رفتارهای اعتیادوار مانند پرخوری و قمار است. این اختلال همراه با دیگر اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن دیده می شود.همراهی اختلالات رفتار وسواس گونه مانند پوست کنی، مو کنی، اختلال وسواس جبری، اعتیاد به مواد مخدر و اختلالات شخصیت محتمل است.  همچنین، خرید اجباری می‌تواند با اختلال احتکار همزمان باشد. برخی از علائم بین این دو اختلال همپوشانی دارند، مانند بدتر شدن تدریجی علائم، پنهان کاری و شرم. اکثر افرادی که دچار اختلال احتکار هستند، خرید می‌کنند، اما همه خریداران اجباری احتکار نمی‌کنند. در واقع، بیماری که دچار وسواس خرید است، اما مشکل احتکار ندارد، با دور انداختن وسایل اضافه مشکل را پنهان می‌کند. برخلاف سایر انواع اعتیاد که در دوره نوجوانی بیشتر دیده می شوند، وسوسه خرید آنی بیشتر در دهه 20 و 30 رواج دارد که شخص به استقلال مالی می رسد. متخصصان حوزه سلامت روان باید در مورد تشخیص اختلال وسوسه خرید آنی و تمایز آن با رفتارهای تکانشی مانند خرید افراطی و ولخرجی در دوره شیدایی اختلال دوقطبی دقت بیشتری به خرج دهند.

چگونه تشخیص دهم دچار وسواس خرید کردن هستم؟
اگر پاسخ شما به بسیاری از سوالات زیر مثبت است، احتمال وجود این اختلال و وسواس در شما می رود و بهتر است با یک مشاور صحبت کنید.
 وقتی عصبانی و ناامید هستید، به خرید می روید؟
 ولخرجی هایتان باعث بروز مشکل در زندگیتان شده است؟
 با همسرتان بر سر خرید کردن اختلاف دارید؟
 وقتی خرید می کنید احساس بسیار خوبی به شما دست می دهد؟
 پس از خرید کردن احساس پشیمانی و اضطراب پیدا می کنید؟
 به خاطر خریدهایتان احساس گناه و خجالت دارید؟
 چیزهایی خریده اید که تا به حال استفاده نکرده اید؟
 تقریبا همیشه به پول فکر می کنید؟
 چطور با اعتیاد به خرید مقابله کنیم؟
 کارت های بانکی را کنار بگذارید
 ریال به ریال پولتان را ثبت کنید
 عادت به تاخیر پیدا کنید
 از وسوسه ها دور شوید


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/257597/اعتیاد-به-خرید،-چرا-و-چگونه؟!