[شهروند] تاریخ جنگ تحمیلی 8 ساله عراق علیه ایران، سرشار از لحظاتی است که حتی فکر کردن به آنها بعد از گذشت 35 سال از پایان جنگ، حسی سرشار از غرور را در سراسر وجود هر ایرانی زنده میکند. درست به همان اندازه لحظاتی نیز وجود دارد که درد و رنج ناشی از آنها هنوز و همچنان قلب را میخراشد و قطرات اشک را از دیدگان جاری میکند. بمباران هوایی وحشیانه شهر اندیمشک در شمال استان خوزستان شاید مثال بارزی برای توصیف سیاهترین و در عین حال محنتبارترین روزهای جنگ تحمیلی باشد، آنگاه که همه قدرتهای جهانی نه تنها چشم بر جنایات رژیم صدام بسته، بلکه تجهیز آن به انواع سلاحهای مخرب و کشنده را در دستور کار خود قرار داده و آنی از حمایت سیاسی، اقتصادی و نظامی دیکتاتور تشنه خون بغداد غافل نبودند.
بمباران بیوقفه با میراژها و سوخوها
38 سال پیش در چنین روزی، برابر ٤ آذر ١٣٦٥ خورشیدی، آرامش شهر اندیمشک با غرش بیش از ٥٠ جنگنده و بمبافکن عراقی شکسته شد. نیروی هوایی ارتش عراق با انواع پرندههای مرگباری که شرق و غرب در اختیارش قرار داده بودند، شامل «میراژ»، «سوخو ٢٢»، «میگ ٢١» و «میگ ٢٣»، اندیمشک را آماج حملات خود قرار داد. در این تاریخ، بمباران و موشکباران مناطق مسکونی ایران توسط عراق موضوع جدیدی نبود، اما نکتهای که بمباران 4 آذر 65 اندیمشک را به نقطه عطفی در تاریخ 8 سال جنگ تحمیلی تبدیل کرد، شدت و مدت انجام آن بود. روش همیشگی هواپیماهای عراقی یعنی هجوم برقآسا، فرو ریختن بمبها و سپس فرار به آن طرف مرز در بمباران اندیمشک اجرا نشد و گویی بمبافکنهای عراقی قصدی برای پایان دادن به عملیات خود و قطع بمباران نداشتند.
رکوردشکنی مرگبار پس از 50 سال
در این حمله جنگنده بمبافکنهای عراقی به مدت یک ساعت و 40 دقیقه یا به عبارتی 100 دقیقه تمام، شهر اندیمشک را لاینقطع بمباران کردند. موضوع 100 دقیقه بمباران بیوقفه وقتی اهمیت پیدا میکند که بدانیم آخرین حمله از این دست و با این مدت زمان، 5 دهه قبلتر و در جریان جنگ جهانی دوم اتفاق افتاده بود. ایستگاه راهآهن اندیمشک، بیمارستان شهید بهشتی، پادگان دوکوهه، پایگاه چهارم شکاری، مناطق مسکونی اطراف پایگاه، بازار روز کالا و ترهبار، دبیرستان شریعتی، سد و نیروگاه دز، رادار موشکی سد دز، پادگان سفینةالنجاه، ایستگاه قطار بالارود و اداره پست و مخابرات از جمله مناطقی بودند که طی این حمله هوایی هدف اصابت بمبها و موشکهای هوا به زمین قرار گرفتند. در جریان این حمله وحشیانه ٣٠٠ نفر از ساکنان اندیمشک به شهادت رسیدند و بیش از هزار نفر هم مجروح شدند.