بهتاش فریبا، پیشکسوت فوتبال ایران در گفت‌وگو با «شهروند»:
 
اهداف بزرگ‌تری در جام جهانی داریم!
 
تیم ملی در دفاع تیمی مشکل دارد
 

  [ امیرعلی عوض‌پور]  فیفادی آبان هم برگزار شد و تیم ملی ایران توانست در مسیر رسیدن به جام جهانی دو برد دیگر کسب کند. دو برد با یک نتیجه مشابه مقابل حریفانی چغر. شاگردان قلعه نویی در دو بازی خارج از خانه کار سختی مقابل کره شمالی و قرقیزستان داشتند. موضوعی که البته قابل پیش‌بینی بود. سفر طولانی به لائوس و انجام بازی روی چمن خیس آن هم با یک یار کمتر و کسب اولین برد و سپس یک سفر طولانی دیگر در بازگشت به ایران و یک جلسه تمرین و بعد از آن عزیمت به قرقیزستان برای کسب سه امتیاز دیگر در سرمای بیشکک. این خلاصه‌ترین داستان از روزهایی بود که شاگردان قلعه نویی با کسب 6 امتیاز قدمی بزرگ به سمت جام جهانی 2026 برداشتند و علاوه بر باران لائوس و سرمای بیشکک، تند بادی از انتقادات عجیب و غریب را هم تحمل کردند.

بهتاش فریبا، پیشکسوت فوتبال ایران در گفت‌وگو با «شهروند» ، در خصوص شرایط تیم ملی در 2 بازی اخیر ملی‌پوشان در فیفادی صحبت‌های مختلفی به میان آورد. او معتقد بود که در وهله اول کسب امتیازات لازم برای صعود به جام جهانی، اتفاق خوبی برای تیم ملی بوده است اما وجود برخی از مشکلات فنی باعث شده تا شاهد عملکرد ایده‌آلی از تیم ملی نباشیم. او تاکید داشت، پس از قطعی شدن صعود تیم ملی به جام جهانی، باید برنامه‌ریزی‌های لازم برای عملکرد خوب در جام جهانی صورت بگیرد و میدان بیشتری به جوانان داده شود.

گفت‌وگوی «شهروند» را با بهتاش فریبا می‌خوانید:
آقای فریبا، عملکرد تیم ملی در فیفادی اخیر چطور دیدید؟ انتقادات قابل توجهی درباره شرایط فنی تیم ملی مطرح شده است شما ریشه مشکلات را کجا می‌بینید؟
من دارم کنکاش می‌کنم که ببینم اشکال چیست. وقتی چنین  اتفاقاتی در 2 بازی رقم می‌خورد، شما اگر در تمرین نباشی و از وضعیت باخبر نباشی، نمی‌توانی به طور قطع صحبت کنی. چیزی که به نظر می‌رسد، این است که بازیکنان در نیمه اول بازی، کار را تمام شده می‌دانند و بازی را به نوعی ول می‌کنند و دفاع تیمی‌مان مشکل پیدا می‌کند. در عصری که ما فوتبال بازی می‌کردیم، خط دفاع و هافبک دفاعی باید دفاع می‌کرد اما امروزه، دفاع از حمله شروع می‌شود و الان مهاجمان ما نمی‌توانند دفاع کنند و این فضا به حریف داده می‌شود و می‌تواند موقعیت‌سازی کند. ما در دفاع تیمی مشکل داریم و خود امیر قلعه‌نویی گفته است که ما مشکلاتی داریم و در این فرصت باقی‌مانده باید مشکلات بررسی شود.

این مشکلات فنی در دفاع تیمی چه چیزهایی هستند؟
اگر توجه کرده باشید، در هر 2 بازی اخیر، هافبک وسط‌های ما تعویض شدند و این اتفاق 2 حالت دارد؛ یا وظایفی که کادرفنی به بازیکنان می‌دهد، به طور کامل پیاده نمی‌شود یا بازیکنان خسته‌اند و نمی‌توانند به ادامه کار بپردازند. الان بازیکنان تیم ملی از بازی‌های باشگاهی می‌آیند و در در این موقعیت باید شرایط بدنی خوبی داشته باشند. تنها استثنای این ماجرا علیرضا جهانبخش است که تیم نداشت اما بقیه بازیکنان با وجود شرایطی که دارند، خسته به نظر می‌رسند. اتفاقات پیش‌ آمده خوشایند نیست و باید در آینده دید که چه اتفاقاتی رقم می‌خورد. در فوتبال امروز اگر خط هافبک یار نگیرد و فضا را نبندد، تیم حریف به خط دفاعی می‌رسد و کار برای تیم گره می‌خورد و این اهمیت دفاع تیمی را بیش از پیش نشان می‌دهد.

ما به لحاظ نسلی، تفاوت زیادی به نسبت دوره اخیر جام جهانی نداشتیم و بازیکنان تیم ملی، همان بازیکنانی هستند که در دوران کارلوس کی‌روش بازی می‌کردند. چطور می‌شود این بازیکنان در دوران کی‌روش شاخصه‌های دفاعی را به خوبی رعایت می‌کردند اما در حال حاضر در رعایت کردن مسائل دفاعی عاجزند؟
این تفاوت بین تفکرات 2 مربی است. ما زمان کی‌روش کمتر گل می‌خوردیم اما کمتر هم گل می‌زدیم. نوع بازی تیم امیر قلعه‌نویی به این شکل است که گل زدن اولویت دارد و دوست دارد هجومی بازی کند. در زمان کی‌روش هم انتقاداتی به دفاعی بازی کردن تیم ملی وجود داشت. کاری که ما باید کنیم، این است که فاصله‌ای که میان 2 تفکر وجود دارد را پوشش دهیم و راهش این است که کادرفنی بتواند وظایف اثربخش خود را به بازیکنان منتقل کند. در کنار وظایف تیمی، وظایف فردی هم از اهمیت زیادی برخوردار است و در زمان کی‌روش هم روی این مساله خیلی مانور داده می‌شد. با وجود اتفاقاتی که پیش آمده، کسب 3 امتیاز بازی‌ها برای ما خیلی مهم است. اگر تکلیف ما برای جام‌جهانی روشن شود، قلعه‌نویی باید دنبال این باشد که جوان‌ترها را در ترکیب جای دهد. ما جوانان خوب و باتجربه‌‌ای داریم که لژیونر هستند و در تیم‌ باشگاهی‌شان در ترکیب ثابت حضور دارند و می‌توانند اتفاقات خوبی را رقم بزنند. ما بازیکنانی داریم که به خاطر سن‌شان دیگر نمی‌توانند در جام جهانی آینده حضور داشته باشند و در فرصت باقی‌مانده، باید برای جام جهانی برنامه‌ریزی و با تیم های بزرگ بازی‌های دوستانه برگزار کنیم تا با شروع مسابقات، بتوانیم به اهداف مد نظر خود دست پیدا کنیم.
چقدر به وجود دستیار موثر در کادرفنی تیم ملی معتقدید؟ آیا امیر قلعه‌نویی برای اینکه نتیجه‌ بهتری بگیرد، نباید به اضافه کردن دستیار خوب در تیم ملی فکر کند؟
در این خصوص باید سران کادرفنی تیم ملی تصمیم بگیرند. انتقادات ما باید سازنده باشد اما متاسفانه در فضاهای مجازی، صحبت‌های مغرضانه‌ای مطرح می‌شود. من الان در صحبت‌هایم هم از تیم ملی تعریف کردم و هم انتقاد کردم. خود امیر قلعه‌نویی هم قصد دارد که به لحاظ فنی تعامل کند. ما به عنوان پیشکسوت، وظیفه داریم تیم ملی خود را حمایت کنیم تا پرچم تیم ملی در میادین برافراشته شود. من خودم با امیر قلعه‌نویی در خصوص مسائل مختلف فنی صحبت می‌کنم. اگر فضا، فضای آرامی باشد، کادرفنی به حرف‌های مطرح شده گوش خواهد کرد. اگر نفر جدیدی بتواند کمک کند، امیر قلعه‌نویی قطعا او را به کادر فنی اضافه خواهد کرد.

فکر می‌کنید صعود به مرحله حذفی جام جهانی، چقدر برای مدیران فوتبال ایران دغدغه باشد؟ در گذشته صعود به جام جهانی برای ما یک دستاورد به حساب می‌آید اما در حال حاضر چقدر چارچوب‌ها و برنامه‌ریزی‌ها باید تغییر کند؟
وقتی 48 تیم در جام جهانی حضور دارد و هشت و نیم تیم در آسیا حضور خواهد داشت، قطعا ایرانی که در صدر تیم‌های آسیاست باید به جام جهانی صعود کند. الان نتایج ما نشان می‌دهد که می‌توانیم به راحتی به مرحله بعد صعود کنیم. طبق صحبت‌هایی که من با رئیس فدراسیون فوتبال داشتم، چشم‌اندازها و برنامه‌ها، برای صعود به دور حذفی جام جهانی است اما نباید برنامه‌ها فقط زبانی باشد و باید عملیاتی شود. در وهله اول، ما باید اردوهای خوبی برگزار کنیم و دیدارهای تدارکاتی خوبی داشته باشیم. همانطور که می‌دانید، برگزاری یک دیدار رسمی به اندازه چندین تمرین، موثر و خوب است. الان بودجه‌ و سرمایه‌های خوبی در فوتبال ما وجود دارد و می‌شود با تیم‌های بزرگ بازی دوستانه برگزار کرد. منتظر قطعی شدن صعود تیم ملی به جام جهانی هستیم و امیدوارم در آینده اتفاقات خوبی رقم بخورد.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/257387/اهداف-بزرگ‌تری-در-جام-جهانی-داریم!