گفت وگوی « شهروند» با عضو داوطلب جمعیت هلال‌احمر که در جشنواره بین‌المللی درخشید
 
گامی نو برای کارآفرینی و ایجاد محیطی سالم
 

 

 [سیما فراهانی] هفت سال پیش با جمعیت هلال‌احمر آشنا شد و بعد از آن مسیر زندگی‌اش تغییر کرد. داوطلب 25 ساله‌ای که در جمعیت، با مسایل اقلیمی کشورمان آشنا شد، به نیاز افراد مناطق محروم رسیدگی کرد و از نزدیک زندگی آنها را لمس کرد. بعد از آن بود که تصمیم گرفت پا را فراتر بگذارد و حضور موثرتری در این جمعیت ملی داشته باشد. حضوری که می‌تواند کمک بزرگی برای یک جامعه باشد. ستایش حلیمی، عضو داوطلب جمعیت هلال‌احمر قزوین است که از چند سال پیش بر روی چندین پروژه‌ تاثیرگذار کار کرد و حالا این طرح‌ها و پروژه‌ها در سطح ملی و بین‌المللی برگزیده شده‌اند. طرح‌هایی که در حوزه‌های تغییرات اقلیمی و اشتغال‌زایی و کار آفرینی به مرحله اجرا رسیده است. ستایش حلیمی جزو چهار جوان برگزیده جمعیت هلال‌احمر است که دو طرح اشتغال‌زایی و جمع‌آوری پسماندهای الکترونیکی او به ترتیب در رویداد ملی امیر و مسابقات آکادمی سولفورینو صلیب سرخ و هلال‌احمر برگزیده شد.

 هر خانواده یک امدادگر
ستایش حلیمی که در جمعیت هلال‌احمر با موضوع تغییرات اقلیمی و اثراتش در جامعه آشنا شد، تصمیم گرفت در این حوزه فعال‌تر باشد. او روی طرحی کار کرد که در نهایت از سوی جمعیت به جشنواره سولفورینوی صلیب سرخ ارسال شد. پروژه او، بین ۲۱ هزار شرکت‌کننده از سراسر دنیا به عنوان ۴ طرح از ۱۰۰ پروژه برتر انتخاب شد. این جوان داوطلب در گفت وگو با خبرنگار «شهروند» نحوه آشنایی‌اش با هلال‌احمر را اینطور روایت می‌کند: «هفت سال پیش با جمعیت آشنا شدم. از آن زمان به بعد دوره‌های آموزشی را در این جمعیت گذارندم و دیگر نتوانستم از آن جدا شوم. فوق لیسانس روانشناسی دارم و از آنجایی که شعار هلال‌احمر «هر خانواده یک امدادگر» بود، تصمیم گرفتم، بیشتر در این زمینه فعال باشم. از دوره کمک‌های اولیه شروع کردم و بعد از آن هم در بخش‌های مختلف جمعیت فعالیت کردم. برای مناطق محروم بسته‌های معیشتی و لوازم‌التحریر تهیه می‌کردیم. در کارهای خیر و جمع‌آوری کمک مشارکت داشتم. شخصا به مناطق محروم می‌رفتم و بسته‌های معیشتی را پخش می‌کردم. عضو تیم سحر هم هستم. به صورت داوطلبانه به مناطق محروم می‌روم و به کودکان آموزش می‌دهم و بازی می‌کنیم. مهارت‌های مختلف مثل توانایی نه گفتن و کنترل خشم در مواقع بحران را به آنها یاد می‌دهیم. مخصوصا پس از حوادث مختلف، در صحنه حضور پیدا می‌کنم و خدمات روان‌درمانی و مشاوره‌های مختلف می‌دهم. این کار به من آرامش می‌دهد. هرچقدر در زندگی خودم سرم شلوغ باشد، ولی امکان ندارد که از این فعالیت‌ها در جمعیت دست بکشم.»

جمع‌آوری پسماندهای الکترونیکی و بازگرداندن به چرخه تولید
عضو داوطلب جمعیت هلال‌احمر در خصوص آشنایی و فعالیت در حوزه تغییرات اقلیمی نیز به خبرنگار «شهروند» می‌گوید: «دو سال است که وارد این حوزه شده‌ام. اوایل آشنایی زیادی با این حوزه نداشتم. همزمان با گرمای بی‌سابقه هوا دغدغه من هم شروع شد. آن زمان در گروه‌های مختلف، راجع به این موضوع صحبت کردیم. بعد از ان متوجه یک سری از مسایل شدیم که کمتر به آنها توجه شده است. یکی از این موضوعات، پسماندهای الکترونیک بود که کمتر مورد توجه افراد و خانواده‌ها است. وقتی جمعیت هلال‌احمر به صورت رسمی به این حوزه ورود پیدا کرد، من هم تصمیم گرفتم در این حوزه فعالیت داشته باشم. علم و دانش ابتدایی را در جمعیت آموختم. هلال‌احمر مدت‌ها بود که در این زمینه فعالیت رسمی و تا این حد گسترده نداشت. وقتی وارد این حوزه شدیم، علاقه من دوچندان شد و تصمیم گرفتم بیشتر در این حوزه فعالیت داشته باشم. از همان یک سال پیش نیز طرحی در رابطه با بازیافت و سازماندهی پسماندهای الکترونیکی را آغاز کردم. حدود یک سال قبل فقط ایده اولیه را در دست داشتیم. بعد از آن این ایده را گسترش دادیم و به مرحله اجرای آزمایشی رساندیم. در مرحله آزمایشی ما بالغ بر 100 کیلوگرم از پسماندهای الکترونیکی را جمع‌آوری کردیم. بخش زیادی از آنها را به چرخه تولید بازگرداندیم و بقیه آنهایی که قابل استفاده نبودند را طوری امحا و بازیافت کردیم که کمترین آسیب را به محیط زیست بزنند. ما در سطح شهر خودمان از طریق ایده‌های خلاقانه در اینستاگرام و تهیه پوستر، در محله‌هایی که می‌دانستیم پسماندهای الکترونیکی زیادی دارند، مثل موبایل فروشی‌ها و یا تعمیراتی‌ها، فراخوان دادیم و با پخش پوستر و اعلام در فضای مجازی از مردم خواستیم که پسماندهای الکترونیکی خود را برای ما بیاورند. درنهایت هم این حجم از پسماندهای الکترونیکی جمع‌آوری و بیشتر آن به چرخه تولید بازگردانده شد. این طرح فعلا در محله اجرا است. البته برگزیده شدن آن در این جشنواره، انگیزه زیادی برای من ایجاد کرد تا با پشتکار بیشتری جلو بروم و طرح را ادامه دهم. همچنین شرکت در این جشنواره که به همت جمعیت هلال‌احمر بود، باعث شد که با افراد مختلفی آشنا شوم که ایده‌های بهترو خلاقانه‌تری برای جمع‌آوری این پسماندها داشتند. برای همین در این حوزه پویاتر و گسترده‌تر‌ فعالیت خواهم کرد. جمعیت هلال‌احمر در چند سال اخیر در این حوزه فعالیت‌های زیادی انجام می‌دهد و اعضای جوانان را با محیط زیست و تغیرات اقلیمی بیشتر از گذشته آشنا کرده است. برای همین بچه‌هایی که به این موضوع  علاقه‌مند هستند بیشتر  مورد توجه قرار می گیرند.»

اشتغالی‌زایی در منطقه محروم
ستایش حلیمی در بخش دیگری، طرحی در خصوص اشتغال‌زایی در یک منطقه محروم را ارائه کرد. طرحی که حالا در رویداد امیر، به همراه طرح خلاقانه در حوزه تغییرات اقلیمی‌اش برگزیده شد. او در خصوص این طرح نیز می‌گوید: «طرح‌های من در بخش رویداد سلامت محور اجتماع و محرومیت‌زدایی مناطق محروم رویداد امیر برگزیده شدند. در سال‌های فعالیتم در جمعیت هلال‌احمر، مرتب به مناطق محروم می‌رفتیم و از نزدیک با زندگی آنها آشنایی داشتم. برای همین طرح کارآفرینی خود را ارائه کردم. با توجه به اینکه هر ساله در مناسبت‌های مختلف، از طرف جمعیت به مناطق محروم رفته و خدمات مختلفی را برای کمک به نیازمندان انجام می‌دهیم، تصمیم گرفتیم، به صورت جامع‌تری، خدمات خود را در این مناطق ارائه کنیم. بنابراین،طرح کارافرینی به جای کمک به مناسبت‌های مختلف، ارائه شد. یعنی به جای اینکه هربار برویم و به مردم آنجا کمک کنیم و سعی در برآوردن نیازشان داشته باشیم، در آن منطقه کارافرینی ایجاد کنیم تا هر بار چشمشان به کمک‌های هلال‌احمر نباشد. طبق این طرح، قرار شد که یک مجتمع فرهنگی در آنجا راه‌اندازی کنیم. بخشی در شهرستان آبیک قزوین وجود دارد که به خاطر  وجود سد، هربار مردم زیادی برای تفریح به آنجا رفته و در معرض خطر جانی قرار می‌گیرند. راه‌اندازی یک مجتمع فرهنگی و تفریحی در آن منطقه می‌تواند، هم جای امنی برای تفریح ایجاد کند و هم  اشتغالزایی کند. به این معنا که نیروهای شاغل در آن مجمتع از دل مردم آن منطقه باشند. البته فعلا در حال انجام کارهای قانونی راه‌اندازی این مجتمع هستیم و هنوز شروع ساخت این مجتمع تفریحی کلید نخورده است.»

 ارائه طرح‌های نوآورانه در آکادمی سولفورینو
مسابقات آکادمی سولفورینو صلیب سرخ و هلال‌احمر فرصتی استثنایی برای جوانان ۱۸ تا ۳۰ ساله برای نشان دادن مهارت‌ها، دانش، تعهد و ارائه طرح‌های نوآورانه است. مرحله مقدماتی این مسابقات با شرکت ۲۱ هزار نفر (تیمی یا انفرادی) از سراسر دنیا به مدت ۶ ماه برگزار شد. پس از دو مرحله داوری طرح‌ها و ایده‌های پیشنهادی توسط داوران بین‌المللی، در نهایت ۱۰۰ طرح نوآورانه برای فاز نهایی انتخاب شد. پروژه پیشنهادی اعضای جمعیت هلال‌احمر ایران، با هدف بهره‌وری از هوش مصنوعی در راستای اهداف محیط زیستی و حفظ و نگهداری محیط زیست و مقابله با تغییرات اقلیمی است. تغییرات اقلیمی با توجه به تأثیرات مخرب و بسیار زیاد در سطح دنیا و کاهش منابع آب، آگاه‌سازی، مقابله و افزایش تاب‌آوری در سطح دنیا جز مهم‌ترین اولویت‌ها است. در پروژه‌های پیشنهادی، با به کارگیری فناوری نوین در این سامانه تغییرات اقلیمی‌به سادگی و با دقت نظر بسیار بالا قابل پیش‌بینی است.

رویدادی به یاد یک شهید
جایزه امیر در سومین سال برگزاری جریان‌ساز تجلیل از جوانان داوطلب فعال و گروه‌های پویا در حوزه آسیب‌های اجتماعی در سطح کشور است. این رویداد به دنبال الگوسازی، فرهنگ سازی، ترویج و همچنین گسترش مرزهای خدمت‌رسانی از طریق معرفی نمونه‌های موفق است. این جشنواره در دو سطح جوانان فعال داوطلب و تشکل‌های مردمی طراحی و به نام شهید امیر محمد اژدری مزین شده است. کلمه امیر برگرفته از، الف: اجتماعی، م: مشارکت، ی: یاریگری و ر: رشد است. امسال در این رویداد، دو طرح عضو داوطلب جمعیت هلال‌احمر، به عنوان طرح‌های برگزیده انتخاب شد.

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/257385/گامی-نو-برای-کارآفرینی- و-ایجاد-محیطی-سالم