کارشناسان اقتصادی اذعان دارند که افزایش قیمت ارز موقتی و ناشی از افزایش هیجانات بازار است
 
تلاطم بازار ارز بعد از وعده صادق۲
 

 

 [ شهروند] همزمان با آغاز پاسخ نظامی ایران به اسرائیل، قیمت دلار و تتر با افزایش شبانه همراه شد اما کارشناسان اقتصادی این افزایش قیمت را همانند گذشته، موقتی و ناشی از افزایش هیجانات بازار می‌دانند و به مردم توصیه می‌کنند اسیر هیجانات بازار نشوند.
قیمت ارز که از ابتدای هفته با نوسان صعودی همراه بود و در طول هفته و با کاهش تنش‌ها از شدت نوسانات آن کاسته می‌شد با آغاز پاسخ نظامی ایران به اسرائیل بار دیگر با افزایش همراه شد و در معاملات پشت‌خط رکورد جدیدی را ثبت کرد.
هرچند هنوز بازاری‌ها به‌صورت رسمی فعالیت خود را آغاز نکرده‌اند اما می‌توان پیش‌بینی کرد که بعد از عملیات وعده صادق2، حضور میدانی بازارساز در بازار مانع تلاش سوداگران و سفته‌بازان این بخش خواهد شد.

حضور پرقدرت بازارساز در میدان
به گزارش تسنیم در ساعات نخست عملیات وعده صادق2، تتر با افزایش محسوس همراه شد ولی با گذشت یک روز، از شدت این نوسانات کاسته شده و تتر نیز با کاهش قیمت همراه بوده است. در بازار ارز نیز اقداماتی که توسط بازارساز انجام شده است منجر به کاهش قیمت ارز خواهد شد. خبرهای دریافتی حکایت از آن دارد که با حضور پرقدرت بازارساز در بازارهای مالی، بازار ارز دوباره همچون گذشته ریزشی می‌شود و در ساعات آینده نیز با اقدامات انجام‌شده بازارساز، روند نزولی قیمت‌ها در بازار مجدداً خریداران را شوکه می‌کند.
بارها گفته شده است که در روزهای پرنوسان بازار ارز باید از خرید و فروش اجتناب کرد چراکه برنده اصلی بازار در این ایام سوداگرانی هستند که از نوسانات به نفع خود استفاده می‌کنند و کارشان نوسان‌گیری در همین ایام است. طبیعتاً مردم عادی در چنین شرایطی درصورت ورود به بازار با خسران و زیان سنگینی همراه خواهند بود.
این ذات طبیعی بازار است که هنگام بروز تنش‌های سیاسی، با افزایش هیجان و نوسان همراه شود. در گذشته به دفعات شاهد این روزهای بازار ارز بودیم ولی نکته مهم اینجاست که عمر روزهای پرنوسان بازار ارز خیلی کوتاه است چراکه با کاهش تنش‌ها و البته اقتدار بازارساز در میدان ارزی بلافاصله سیرصعودی قیمت‌ها متوقف شده و مدار بازار ریزشی می‌شود.

بحران در 7ماه
در فروردین ماه امسال و بعد از عملیات وعده صادق، در همان ساعت نخست آغاز به‌کار بازار، بازاری‌ها پیش‌بینی کرده بودند که قیمت دلار خیلی راحت به 70هزار تومان برسد ولی نهایتا دلار به مرز 67هزار تومان رسید و بعد از چند ساعت با کاهش همراه شد. درنهایت دلار بعد از عملیات وعده صادق یک به کانال 58هزار تومان بازگشت. این فرایند در اتفاق‌های مشابه تکرار شده است؛ در زمان شهادت اسماعیل هنیه در تهران نیز این ماجرا اتفاق افتاد. قیمت دلار همزمان با شهادت اسماعیل هنیه در بازار تهران به 62هزار تومان رسید اما طی چند روز با عقب‌نشینی همراه شد و به کانال‌های 58‌ــ59هزار تومان برگشت.
بازار ارز از ابتدای سال تاکنون با 5بحران اساسی مواجه شده که شهادت سیدحسن نصرالله را می‌توان به‌عنوان ششمین موقعیت بحرانی برای این بازار برشمرد. عملیات وعده صادق 2نیز به‌عنوان هفتمین موقعیت بحرانی بازار ارز به‌حساب می‌آید.
بنابراین، تاکنون و با گذشت حدود 7ماه از سال 1403، 7تحول بزرگ در کشور داشتیم که عبارت است از: عملیات وعده صادق، شهادت رئیس‌جمهور، ترور اسماعیل هنیه، جنگ غزه، حملات اسرائیل به لبنان، شهادت سیدحسن نصرالله و عملیات وعده صادق 2.
با این حال اما قیمت دلار بین کانال 58تا 61-62هزار تومان در نوسان بوده است. نکته مهم اینجاست که کاهش تلاطم در بازار ارز و ایجاد ثبات نسبی در این بازار در حالی محقق شده که شاهد بی‌سابقه‌ترین اتفاقات و تنش‌های سیاسی امنیتی طی دهه‌های گذشته و تنها در طول یک سال قبل بوده‌ایم.  این ثبات و آرامش نسبی در حالی است که در ادوار گذشته بازار ارز ما تلاطم‌های شدیدی را تجربه کرده و بعضاً با یک اظهارنظر سیاسی بازار دچار التهاب و تلاطم پایدار می‌شد.
در روزهای نخست هفته جاری و با اعلام اخبار مربوط به ترور سران حزب‌الله به‌خصوص سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان، بازار ارز و طلا نیز واکنش نشان داد و با افزایش قیمت همراه شد. قیمت دلار در روز شنبه به میانه کانال 61هزار تومان رسید ولی یکشنبه با اقدامات انجام شده توسط بازار‌ساز و کاهش تنش‌ها قیمت دلار برای ساعاتی به کانال 59هزار تومان بازگشت و بعد از آن در روز دوشنبه در کانال 60هزار تومان در نوسان بود. قیمت دلار سه‌شنبه در بازار با افزایش همراه بود و پاسخ نظامی ایران به اسرائیل نیز موجب شد برای ساعتی چندصدتومانی افزایش در این بخش داشته باشیم البته در معاملات پشت خطی.

تقلای دلال‌های مجازی برای افزایش دلار
یکی از دیگرنکاتی که مخصوصاً در چنین روزهایی باید به آن توجه کرد، اختلاف فاحش قیمت دلار در شبکه‌های اجتماعی با کف بازار است؛ روز قبل قیمت دلار در برخی از کانال‌های فعال در شبکه‌های اجتماعی 900تومان گرانتر از کف بازار بود.
اما همچنان هم این اتفاق در شبکه‌های مجازی در حال تکرار است؛ هم‌اکنون در بازار افشار نرخ نقدی دلار 61هزار و 300تومان است ولی کانال‌های تلگرامی قیمت دلار را 1200تومان گرانتر از کف بازار درج کرده‌اند. دلار در کف بازار 61هزار و 300تومان است ولی در کانال تلگرامی 62هزار و 500تومان!
مروری به موقعیت‌های بحرانی در بازار ارز طی 6ماهه نخست امسال نشان می‌دهد؛ در تمام این موقعیتها یک نکته بیش از هر چیزی مورد توجه قرار گرفته و آن هم تلاش شبکه‌های اجتماعی برای درج نرخ‌های متفاوت و پشت سر هم است؛ نکته مهم اینجاست که مشاهدات میدانی از بازار ارز نشان می‌دهد که واقعیت بازار با آنچه در شبکه‌های اجتماعی درخصوص نوسانات قیمت ارز اعلام می‌شود تفاوت محسوس دارد.
مهم‌ترین نکته در تمام این موقعیت‌ها این بوده که در بازار معامله واقعی انجام نمی‌شود و معامله گران و فروشندگان دست نگه می‌دارند و خرید و فروشی در قیمت بالا انجام نمی‌دهند.

کارشناسان اقتصادی: افزایش قیمت ارز موقت و زودگذر است
نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی اذعان دارند که همزمان با حمله رژیم صهیونیستی به لبنان و شهادت سیدحسن نصرالله بازار ارز وضعیت باثباتی را تجربه کرد و این در حالی است که ما در سال‌های پیش،
تلاطم‌ها و جهش‌های قیمتی شدیدی را پس از اتفاقات سیاسی و نظامی تجربه می‌کردیم.
عباس پاپی‌زاده، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به شهادت سیدحسن نصرالله و پاسخ نظامی ایران به اسرائیل می‌گوید:
« بازار ارز با مدیریت مناسب بانک مرکزی در یک سال گذشته توانسته به ثبات قابل توجهی دست یابد و اتفاقات سیاسی_امنیتی اخیر التهاب شدیدی را ایجاد نخواهد کرد. بنابراین بازارساز نشان داده با تقویت زیرساخت‌ها، با اقتدار از میدان نبرد نظامی پشتیبانی می‌کند. البته در عصر روز گذشته قیمت ارز چندصد تومانی هیجانی بالا رفت که بدون شک با اقدامات بازارساز مثل دفعات قبلی به اعداد قبل برمی‌گردد. تجربیات نشان داده، بازارساز، راه را پیدا کرده و تمام نوسانات مقطعی و زودگذر است.»
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین نیز در واکنش به ترور سیدحسن نصرالله و پاسخ نظامی ایران به اسرائیل در عملیات وعده صادق 2تأکید دارد که بازار ارز مانند دفعات قبل تحت کنترل است. او می‌گوید: افزایش اندک قیمت دلار، مقطعی و گذراست. بی‌تردید علت این نوسان، کاملا غیراقتصادی است و مطمئنا آثار بحرانی که در منطقه ایجاد شده در بازارهای بین‌المللی و بورس‌های بزرگ کشورهای مختلف مشخص خواهد شد؛ در نتیجه فعلا نمی‌توان پیش‌بینی قطعی و مشخصی را مطرح کرد. هر چند که اتفاقات امنیتی و سیاسی قبلی مانند شهادت رئیس‌جمهور، بسیار خاص و مهم بود، اما دیدیم که بازار ارز دچار نوسان طولانی مدت نشد و ثبات نسبی در بازار همچنان وجود داشت.
آرمان خالقی عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران نیز گفته: با تدابیری که اتخاذ شده از عمق اثرگذاری اتفاقات سیاسی بر بازارهای مالی کاسته شد،
به‌طوری که هم‌اکنون خبری از رشد نرخ ارز یا سقوط سنگین شاخص کل بورس نیست. فعالان اقتصادی و کارشناسان اقتصادی به درستی وضعیت فعلی بازارها را با سال‌های قبل مقایسه کرده و می‌گویند: پیش از این به محض کوچک‌ترین تنش سیاسی، بازار تا چند هفته با افزایش و تلاطم همراه بود
ولی عمر تلاطم‌های ارزی در یکی دوسال گذشته به کمتر از چند روز کاهش یافته است.
این بار هم پیش‌بینی می‌شود که بازار ارز به‌رغم تلاش سوداگران و دشمنان، مانند قبل طی چند روز به ثبات برسد و از شدت نوسانات آن کاسته شود چراکه در واقعیت اقتصادی و تراز تجاری کشور نه‌تنها اتفاق منفی نیفتاده، بلکه با رشد تراز تجاری و کاهش تورم و... هم مواجه بوده‌ایم.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/253687/تلاطم--بازار-ارز-بعد-از-وعده-صادق۲