همه آنچه بایددرباره تعامل با «بومیان اینترنت» بدانیم
 
سنگینی آسیب‌های تکنولوژی بر شانه‌های نسل Z‌
 
«شهروند» آخرین‌ پژوهش‌ها درباره نسل Z را بررسی می‌کند
 

 [حانیه جهانیان] در سال 2023، گالوپ به همراه موسسه والتون تحقیقات تازه‌ای پیرامون نسل زد ترتیب داد. کودکان و جوانانی که بین سال‌های 1997 تا 2012 متولد شدند. نتایج این پژوهش بر اساس نظرسنجی Gallup است که از 26 آوریل تا 9 می 2024 با نمونه‌ای از 4,157 نفر از جوانان 12 تا 27 ساله که در تمامی 50 ایالت و ناحیه کلمبیا زندگی می‌کنند، انجام شده است. نتایج این پژوهش همچنین نشان می‌دهد که نسل زد با مشکلات روانی و جسمی سروکله می‌زنند. آن‌ها به آینده‌شان خوش‌بین هستند اما برای رسیدن به آن احساس آمادگی کافی ندارند. کارهای مدرسه و حتی شغل به این گروه از نوجوانان و جوانان حس شوق نمی‌دهد در بخش دیگری از این نظرسنجی تاکید شده که 79 درصد از نسل Z موافقند که آینده‌ای عالی پیش روی آن‌هاست، اما تنها حدود نیمی (51درصد) از آن‌ها احساس می‌کنند که برای آن آینده آماده‌اند. در «شهروند» پای صحبت‌های دکتر محمد مهدی سیدناصری، استاد دانشگاه و فارغ‌التحصیل حقوق بین‌المللی کودک و نوجوان از امارات نشستیم و از او درباره ابعاد دیگر این پژوهش پرسیدیم. سیدناصری معتقد است: «زنگ خطر نسل Z به صدا درآمده است و در این میان اصلاح شیوه‌های آموزشی و جلب اعتماد این گروه سنی از سوی مسئولان بسیار ضروری است.» در ادامه بخش‌هایی از نتایج تازه‌ترین پژوهش‌های دانشگاه آکسفورد، موسسه تحقیقاتی «گالوپ» و گفت‌وگو با  سیدناصری را می‌خوانید.

 نسل z ؛ بومیان اینترنت
دکتر محمد مهدی سید ناصری، مدرس دانشگاه و فارغ‌التحصیل مقطع دکتری رشته حقوق بین‌الملل کودکان  درباره تمایز نسل z به شهروند می‌گوید: «بنا بر پژوهش‌ها متولدین 1996 تا 2012 _ (1375 تا 1390 شمسی) نسل  zنامیده می‌شوند. اتفاقی که آن‌ها را با نسل‌های پیشین متمایز می‌کند، در این است که از بدو تولد تا کنون فناوری و به ویژه دسترسی این نسل به اینترنت، جزو مهم‌ترین قسمت روزمره آن‌هاست. ‌از همین رو کارشناسان از این نسل با عنوان «بومیان اینترنت» یاد می‌کنند. این گروه سنی، نسلی است که علاقه دارد در کار گروهی داوطلبانه فعالیت موثر داشته باشد و چاره مشکلاتش را در گفت‌وگو می‌داند. دانشگاه آکسفورد نیز در این زمینه معتقد است این نسل مظلومانه در عصر تکنولوژی تعامل دارد. در حالی که نسل آلفا (متولدین پس از 2012 تا کنون) در کارآفرینی و گفتمان حتی نسبت به نسل قبل از خودش هم قدرتمندتر عمل می‌کند.

نکته منفی نسل z
سید ناصری درباره یکی از نکات منفی این نسل ادامه می‌دهد: «در این نسل منشا سرخوردگی آن‌ها، عدم مسئولیت‌پذیری و منظم‌بودن است. به همین منظو.ر سازمان‌ها و نهادهای کارآفرینی و تولیدی در تلاش هستند تا در پویایی و اصلاح این نکته منفی با برنامه‌ریزی پیش بروند. برای مثال «گوگل» و «اپل» دو شرکت تجاری و تولیدی بزرگ دنیا برای رفع این بی‌تعهدی و عدم‌مسئولیت‌پذیری در تلاش هستند. چرا که بر این باورند اگر نسل z آسیبی ببیند آینده جامعه و جمعیت جوان نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد.»

وقتی از اهمیت هوش هیجانی غافل شدیم...
این مدرس دانشگاه درباره مقصران سرخوردگی نسل Z به «شهروند» می‌گوید: «برخی از جوانان و نوجوانان به این خاطر که در برخی دروس و کلاس‌های آموزشی علاقه‌مندی از خود نشان نمی‌دهند در ادامه منفعلانه و صرفا به دلیل اجبارها و قوانین آموزشی اقدام به ادامه تحصیل می‌کنند. در صورتی که اگر توانایی‌ها، نقاط ضعف و قوت و همچنین آنچه از خود بر جای گذاشتند مورد توجه کارشناسان همان حوزه‌ها قرار بگیرد با کشف استعداد و تخصص‌های این نسل، می‌توانیم جمعیت باانگیزه‌تر و شادتری داشته باشیم. باید در نظر داشت تا زمانی که مسئولان امر به IQ  افراد بیش از EQ   (هوش هیجانی) آن‌ها توجه دارند، وضعیت تغییر مثبت چندانی نخواهد داشت.

زنگ خطر نسل  z به صدا درآمده است!
این مدرس دانشگاه در ادامه نیز بر این باور است که : «عدم آموزش صحیح،‌در حوزه‌ مهارت‌های زندگی نظیر مدیریت مالی، باعث گنجشک‌روزی کردن، سردرگمی و افزایش آمار استعمال دخانیات در همین گروه سنی می‌شود. زنگ خطر نسل  z به صدا درآمده است اگر نتوانیم با برنامه‌‌ریزی و رراهکارهای کارشناسانه رضایت این گروه را جلب کنیم،‌ ادامه مسیر برای باانگیزه نگه داشتن آن‌ها و میل به پیشرفت و توسعه در آن‌ها را از دست خواهیم داد.

انتگرال بلدم حل کنم؛ اما نمی‌تونم وام بگیرم....
سید ناصری تاکید دارد: «کشورهای پیشرفته درحال سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی دقیق و کلان بر روی این نسل آینده‌ساز هستند. دلیل این میزان از توجه، بلایی است که گریبان این گروه سنی مهم را گرفته؛ آن‌ها در دنیایی رشد کردند که از همان ابتدا فضای مجازی با بمباران خبری و گسترش تکنولوژی حتی منفعل نیز شده‌اند اما باید این رویه به سرعت اصلاح شود. این نسل به اعتیاد و پیگیری بی‌وقفه فضای مجازی اعتیاد پیدا کرده است. نمونه بارز آن زمانی‌ست که با کوچکترین فرصت استراحت موبایل به دست با حالتی نگران درحال چک کردن آخرین اخبار دنیا هستند. همین اتفاق باعث شده است تا آموزش‌های گوناگونی از دروس متنوع را بخاطر داشته باشد اما از انجام ساده‌ترین امور در زندگی احساس ناتوانی و سردرگمی کند. نسلی که مسائل دشوار ریاضی و فیزیک را حل می‌کند اما ساده‌ترین امور روزمره برایش چالش‌برانگیز می‌شود.
 
سقوط آمریکا از رتبه ۱۵ به ۲۳ در شادی
اخیرا سایت گالوپ گزارشی منتشر کرده که در آن از آمار تصمیمات نسل Z مطالبی گفته است که خواندن و آگاهی از آن برای نسل های مختلف خالی از لطف نیست. وقتی صحبت از نسل Z می شود اولین نگاهها به نوجوانان معطوف می شود. اما بد نیست برای خودمان خاطر نشان کنیم که بخش مهمی از این نسل دوران نوجوانی را پشت سر گذاشته و در شروع سن جوانی هستند.مرور محدوده سنی نسل(Z) و نسل وای (Y) و نسل آلفا را می گذاریم برای خودتان و جستجوی ساده ای که در موتورهای جستجو مهیاست اما اینجا حرف‌های مهم‌تری برای گفتن داریم.«جان کلیفتون» و «زک هرینوفسکی» در گزارش خود در گالوپ آورده اند که: «برای اولین بار در تاریخ ۱۲ ساله گزارش جهانی شادی، ایالات متحده در فهرست ۲۰ کشور برتر جهان قرار نگرفت و حتی در میان بیش از ۱۳۰ کشور بین سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ از رتبه ۱۵ به ۲۳ سقوط کرد.

نارضایتی زیر 30 ساله‌های آمریکا!
 این کاهش شادی مردم ایالات متحده تا حد زیادی به دلیل نارضایتی شهروندان زیر ۳۰ سال است. تحقیقات جدید از مطالعه بنیاد خانواده گالوپ که با متخصص شادی، «آرتور سی بروکس» انجام شده است، نشان می دهد که بینش بیشتری در مورد میزان شادی جوانان لازم است و بازنگری در این امر نیازمند توجه به یافتن راه هایی برای افزایش شادی آنها است. این نظرسنجی که در ۲۷ تا ۳۰ نوامبر ۲۰۲۳ از طریق گالوپ انجام شد، پاسخ‌هایی را از تعداد ۲۲۷۱ نوجوان ۱۲ تا ۲۶ ساله جمع‌آوری کرد. طبق این گزارش حدود سه چهارم نسل Z - کودکان و بزرگسالان جوانی که متولد سال‌های ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۲ میلادی معادل سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۱ هجری شمسی می باشد گفته اند که «بسیار خوشحال» هستند. ۲۵ درصداز این افراد «تا حدودی خوشحال هستند» یعنی حدود یک چهارم ژنرالهای نسل Z به طور مداوم احساس نمی کنند که زندگی آنها مهم است. بررسی ها در این گزارش نشان می دهد که حدود نیمی از آنها اغلب مضطرب هستند و تقریباً از هر پنج نفر یک نفر احساس افسردگی می کند.

آنچه نسلz  را خوشحال می‌کند...
این گزارش نشان می دهد که عوامل متعددی بر شادی ژنرال های نسل Z اثر می گذارد که پس از در نظر گرفتن مؤلفه هایی مانند سلامت مالی و روانی افراد می توان به صورت جدی آنها را در برنامه های کلان به یاد داشت. این عوامل همگی به احساس رضایت در مدرسه یا محل کار مربوط می شوند. به طور خاص  بیش از نیمی از نسل  Z ، به عنوان یک فرد شاد شاخته می‌شوند چرا که معتقدند فعالیت‌های محل کار و مدرسه برای آن‌ها مفید است.

مدرسه و محل‌کار، جایی برای القای احساس مفید بودن!
اینکه این نسل خود را شاد می بینند یا خیر، ارتباط نزدیکی با این تفکر دارد که آنها احساس می کنند زندگی‌شان دارای اهمیت و جهت است یا خیر. در این رابطه، نیمی از افراد پاسخ دهنده می گویند که همیشه احساس می کنند زندگی آنها مهم است و ۲۸ درصد دیگر نیز می گویند که اغلب چنین احساسی دارند. با این حال، تعداد کمتری می گویند که زندگی آنها جهت دارد. از هر ۱۰ ژنرال 6 نفر می گویند که همیشه چنین احساسی دارند. می‌توان نتیجه گرفت که برای این نسل کاری که در محل کار یا مدرسه انجام می‌دهد جالب و معنادار است و به مقدار قابل‌توجهی بر اینکه احساس کنند زندگی‌شان اهمیت و جهت‌ دارد، تأثیر می‌گذارد.

انتخاب هدف برای آینده ای مطمئن و موفق
داده‌ها نشان می‌دهند که داشتن فعالیت‌های روزانه برای نسل جوان و نوجوان جالب، انگیزاننده و مهم است و می‌تواند مسیری مطمئن برای خوشبختی آنها ارائه دهد. علاوه بر این، این نظرسنجی نشان داد که خواب کافی و در نظر داشتن زمانهایی که حاصل آن آرامش کافی باشد در طول هفته، تضمین کننده ای قوی برای شادی کلی نسل Z هستند. شاهد این مثال هم اینکه بین ۴۲درصد تا ۴۹درصد از نسل Z می گویند که در فعالیت های روزانه خود احساس هدفمندی نمی کنند، به اندازه کافی نمی خوابند و آرامش کافی ندارند.

آموخته‌ها با ارزش‌اند!
پرداختن به مشکل شادی می‌تواند با کمک به نسل Z در هنگام انتخاب برنامه‌های دانشگاهی یا شغل آینده، بهترین تطابق را برای علایق خود فراهم کنند و اطمینان حاصل شود که کودکان نسل Z  ارزش چیزهایی که در کلاس درس می‌آموزند را می‌بینند. حصول اطمینان از اینکه نسل بعدی که در مسیر جوانی هستند برای پیشرفت خود و موفقیت ثابت قدم هستند، می‌تواند پایه‌ای قوی برای آینده کشور ایجاد کند.

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/252518/سنگینی-آسیب‌های-تکنولوژی- -بر-شانه‌های-نسل-Z‌ -