راضیه زرگری - نیویورک تایمز در گزارشی درباره استراتژیهای چین در دریای چین جنوبی نوشت: «چین برای تسلط بر دریای چین جنوبی تلاش میکند و بهطور فزایندهای مایل به بیرون راندن فیلیپین، متحد پیمان آمریکا است. بهطوری که در طول ماهها، آخرین هدف بازی قدرت چین، یک کشتی گارد ساحلی فیلیپین به نام Teresa Magbanua بود که کشتی گارد ساحلی چین در اواخر ماه گذشته با آن مقابله کرد. این واقعه یکی از چهار رویارویی کشتیهای دو کشور در دو هفته اخیر بود. این برخوردها نهتنها تکرار شده ، بلکه در موقعیتهای مکانی جدید نیز رخ داده است.
به گزارش این روزنامه آمریکایی، فیلیپین میخواهد «سابینا شوال» یک جزیره مرجانی آزاد در دریای چین جنوبی را در منطقه اقتصادی انحصاری خود کنترل کند. سابینا شوال، که در 86مایلی غرب استان پالاوان فیلیپین و بیش از 600مایلی از چین قرار دارد، در نزدیکی منطقهای غنی از ذخایر نفتی و در مسیرهایی است که مانیل آن را برای تجارت و امنیت حیاتی میداند.جی باتونگ باکال، کارشناس امنیت دریایی در دانشگاه فیلیپین گفت: «تحرکات چین میتواند تجارت دریایی ما با بقیه آسیا و بیشتر کشورهای جهان را از طریق سابینا شول خفه کند.»
بهرهبردن چین از تاکتیکهای منطقه خاکستری
چین که به اذعان نیویورک تایمز مدعی مالکیت تقریباً تمام دریای چین جنوبی است، میگوید تاکتیکهای این کشور برای دفاع از حاکمیتش ضروری است. پکن حکم دادگاه بینالمللی در سال 2016مبنی بر اینکه ادعای گسترده چین در مورد آبها، مبنای قانونی ندارد را رد کرده است. از سوی دیگر چین، فیلیپین را متهم کرد که سعی دارد با قرار دادن کشتیهای گارد ساحلی بهطور دائمی سابینا شول را اشغال کند. با این همه، چین به تهدید با سلاح متوسل نشده است. در عوض، از آنچه نظریهپردازان نظامی «تاکتیکهای منطقه خاکستری» مینامند، استفاده کرده است. به بیان دیگر، از حرکات تهاجمی و برانگیختن جنگ همه جانبه اجتناب کرده و از استراتژیهایی مثل محاصره، انفجار توپهای آب پاش و گشتزنی با قایق در منطقه برای مهار کشتیهای گارد ساحلی فیلیپینی بهره میبرد.
تنش در حال افزایش است
به نوشته این روزنامه آمریکایی، هو بو، مدیر ابتکار کاوش استراتژیک دریای چین جنوبی که یک گروه تحقیقاتی مستقر در پکن است، گفت: «اگر فیلیپین اصرار بر اشغال نقطههای کم عمق بیشتری داشته باشد، چین چارهای جز استفاده از تمام اقدامات موجود نخواهد داشت و در این مسیر هیچ محدودیتی وجود ندارد.» نیویورک تایمز در ادامه نوشت:«فردیناند آر مارکوس جونیور، رئیسجمهور فیلیپین، رویکرد متخاصمتری در برابر چین نسبت به سلف خود اتخاذ کرده واتحاد این کشور با آمریکا را تقویت کرده است. از سوی دیگر چین، ایالات متحده را «بزرگترین مزاحم ایجاد ناآرامی در دریای چین جنوبی» خوانده است.» هو، کارشناس پکن، گفت که چین مجبور به استفاده از تاکتیکهای سنگینتر شده است، زیرا دیپلماسی با دولت مارکوس شکست خورده است.