پیام‌های انتخاب یحیی سنوار برای اسرائیل
 
آژیر خطر در سرزمین‌های اشغالی
 

 

[شهروند] انتخاب یحیی سنوار رئیس حماس در غزه به جای شهید اسماعیل هنیه برای رهبری حماس در روزهای اخیر بازتاب گسترده‌ای داشته است. بسیاری از رسانه‌های غربی با یادآوری سوابق سنوار در مبارزه با رژیم جعلی اسرائیل، استقامت مثال زدنی وی در قریب دو دهه اسارت، هوش بالا و توانایی فرماندهی در سخت‌ترین شرایط، به تأثیرات انتخاب وی بر آینده مقاومت و وحشت صهیونیست‌ها از هماهنگی هرچه بیشتر بخش‌های سیاسی و نظامی حماس در پی این انتخاب پرداختند. شهید هنیه با وجود سابقه مجاهدت و اسارت خاصه در ابتدای جوانی اما عمدتا به‌عنوان فردی سیاسی و دیپلمات شناخته می‌شد. تعمیق روابط حماس با جمهوری‌اسلامی و برخی کشورهای عربی و تلاش وی برای حراست از دستاوردهای نظامی مقاومت پس از جنگ‌های دو دهه اخیر با اسرائیل ازجمله اقدامات مؤثر شهید هنیه در رده‌های میانی و رهبری بود. با انتخاب یحیی سنوار اما می‌توان گفت نقش اقدامات عملیاتی در هدایت تصمیمات سیاسی حماس پررنگ‌تر و حماس در نسبت با اسرائیل بدون ملاحظه‌تر عمل خواهد کرد. در مورد انتخاب سنوار در روزهای اخیر مباحث مختلفی در رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی عنوان شده است که در ادامه به ذکر چند نمونه آن می‌پردازیم:

معمار حملات مرگبار هفت اکتبر
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز درباره انتخاب سنوار به رهبری حماس نوشته است: «حماس یحیی سنوار، یکی از معماران حملات مرگبار 7اکتبر به اسرائیل را برای رهبری شاخه سیاسی این گروه شبه‌نظامی انتخاب کرده است و قدرت خود را درحالی‌که به مبارزه با اسرائیل در نوار غزه ادامه می‌دهد، تثبیت می‌کند. سینوار، رهبر حماس در غزه از سال 2017، مدت‌هاست که به‌عنوان طراح استراتژی نظامی حماس شناخته می‌شود.»(1)

رهبر قدرتمند و معمار تصمیمات مقاومت
نیویورک تایمز درباره سنوار افزوده است: «برای سال‌ها، رهبران شاخه سیاسی حماس معمولاً در خارج از غزه یا در کرانه باختری اشغالی مستقر شده‌اند و یک ساختار قدرت تقسیم شده ایجاد کرده‌اند. از سال 2007تا آغاز جنگ در سال گذشته، حماس بر غزه حکومت می‌کرد و قدرت نظامی آن در آنجا متمرکز بود. به‌نظر می‌رسد انتخاب آقای سنوار برای جانشینی هنیه این شکاف را از بین می‌برد». نیویورک تایمز در مطلب دیگری از قول صلاح العواوده از اعضای حماس و هم بند سنوار در زندان‌های اسرائیل درباره وی آورده است: «هیچ تصمیمی نمی‌تواند بدون مشورت با سنوار گرفته شود. سنوار یک رهبر معمولی نیست. او یک فرد قدرتمند و معمار وقایع است.»(2)

رهبری حماس رو به تقویت است
بی‌بی‌سی در مطلبی درباره انتخاب سنوار از قول رسانه‌های اسرائیلی آورده است: «رسانه‌های اسرائیلی انتخاب یحیی سنوار به ریاست دفتر سیاسی حماس را حرکتی می‌دانند که موقعیت او را در مقام قدرتمندترین فرد در حماس تثبیت می‌کند. رسانه‌های اسرائیلی این انتخاب را نشانه‌ای نیز از تبعیت کامل دفتر سیاسی حماس از اقتدار سنوار می‌دانند، که باعث می‌شود پایگاه قدرت این جنبش به‌طور کامل به غزه منتقل شود. به‌گفته رسانه‌های اسرائیلی، انتصاب سنوار نشان می‌دهد که رهبری حماس در غزه، با وجود تلاش‌های اسرائیل برای تضعیف آن، رو به تقویت است و سنوار مسئول تعیین جزئیات توافق برای آزادی گروگان‌ها خواهد بود.»

پیام‌های انتخاب سنوار برای رهبری حماس
بی‌بی‌سی در ادامه افزوده است: «روزنامه اسرائیلی هاآرتص اظهار داشت که انتصاب او به این سمت «موقعیت او را به‌عنوان قدرتمندترین فرد گروه، حتی پیش از کشته شدن هنیه، تأیید می‌کند. وب‌سایت خبری اسرائیلی وای‌نت نیز تأکید کرد که انتخاب سنوار نشان‌دهنده تبعیت کامل دفتر سیاسی از او است. وای‌نت اضافه کرد که «قبلاً جدایی یا تمرکززدایی از قدرت‌ها وجود داشت و نقش‌ها میان مقامات ارشد [حماس] در خارج و درون غزه تقسیم شده بود. حالا، کل جنبش تحت تسلط سنوار در غزه قرار دارد، حتی در جنبه‌های نظری. روزنامه معاریو نوشت که انتصاب او دو پیام را به همراه دارد: اول، اینکه سنوار با وجود تلاش‌های اسرائیل برای ترور او، زنده و سالم است و دوم، اینکه رهبری حماس در غزه در مقایسه با رهبری حماس در خارج، رو به تقویت است. یسرائیل کاتس، وزیر امور خارجه اسرائیل، در شبکه ایکس گفت که انتخاب سنوار به رهبری حماس «باید پیامی واضح به جهان ارسال کند که موضوع فلسطین اکنون کاملا تحت کنترل ایران و حماس است.» بی‌بی‌سی در انتها افزوده است: «سنوار با رویکردی سختگیرانه‌تر نسبت به پیشینیان‌اش شناخته می‌شود و مشخص نیست که این موضوع چه تأثیری بر تلاش‌ها برای دستیابی به آتش‌بس خواهد داشت.»(3) همچنین بلومبرگ به نقل از مخیمر ابو سعده، استاد علوم سیاسی فلسطینی، پیام انتخاب سنوار را اینگونه اعلام کرده است: «انتخاب سنوار پیامی برای به چالش کشیدن اسرائیل است؛ پیامی که می‌گوید هنیه را که شخصیتی تا حدی میانه‌رو بود کشتید و اکنون تندتر از او، حماس را رهبری می‌کنند.»(4)

آژیر خطر در سرزمین‌های اشغالی
شاید جالب‌ترین تعبیری که عمق ترس صهیونیست‌ها از انتخاب سنوار را نشان می‌دهد را سایت صهیونیستی والا به‌کار برد، آن جا که نوشت: «پس اعلام خبر انتصاب یحیی السنوار، آژیرهای خطر در عسقلان و سدیروت به صدا درآمد.»(5)

پی‌نوشت‌ها:
1و 2- nytimes.com/2024/08/06/world/middleeast/yahya-sinwar-hamas
3-www.bbc.com/persian/articles/c2edkypkkjdo
4-radiofarda.com/a/messege-behind-s-sinwar-election-as-new-political-leader-of-hamas/33070793
5-https://kayhan.ir/001EJ6


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/250491/آژیر-خطر-در-سرزمین‌های-اشغالی