[شهروند] انصراف بایدن از ادامه رقابتهای انتخاباتی آمریکا بمب خبری یکشنبه شب بود. جو بایدن سالخورده و حواسپرت که تا چند روز قبل تأکید داشت به رقابت با ترامپ ادامه میدهد و توان شکستدادن او را دارد به ناگاه با انتشار بیانیهای کنارهگیری خود را اعلام کرد. بایدن در این بیانیه از پیشرفتهای بزرگ در دوران ریاستجمهوری خود سخن گفت و بر این نکته تأکید داشت که قصد ادامه رقابت را داشته اما بهترین تصمیم را در انصراف دیده است. او با تشکر از کامالا هریس و اشاره به نقش مؤثر او در دولت به نوعی از نامزدی معاونش حمایت کرد. انصراف بایدن سبب استقبال بسیاری از دمکراتها شد هرچند سران حزب دمکرات همچون باراک اوباما، چاک شومر و نانسی پلوسی از قطعی بودن جایگزینی هریس به جای بایدن سخنی به میان نیاوردهاند تا گمانهها درباره دودستگی در حزب دمکرات تقویت شود. با توجه به اینکه انتخاب جایگزین بایدن باید در نشست سالانه حزب دمکرات صورت گیرد و پیشتر از چهرههایی چون میشل اوباما و گوین نیوسام برای جایگزینی بایدن سخن به میان آمده بود، امکان انتخاب آنان به جای هریس هرچند بسیار ضعیف است اما همچنان منتفی نیست. در ادامه و در گفتوگو با دکتر رحمان قهرمانپور پژوهشگر روابط بینالملل و استاد دانشگاه و دکتر ثمانه اکوان مترجم و کارشناس مسائل آمریکا به بررسی ابعاد انصراف بایدن، تأثیر آن بر ادامه رقابتها، گزینههای جایگزینی بایدن و اختلافات درونی حزب دمکرات پرداختهایم:
استقبال دمکراتها از انصراف بایدن و حمایت گسترده از هریس
کامالا هریس ساعتی بعد از انصراف بایدن اعلام کرد که نامزد انتخابات میشود و در راستای متحد کردن دمکراتها قدم بر میدارد. او از آمادگی برای شکست دادن ترامپ و تلاش جدی در این راستا گفت. از سوی مقابل، ترامپ در واکنش به نامزدی هریس گفته است که او را به راحتی شکست می دهد. در پی انصراف بایدن از ادامه رقابتها موجی در استقبال از این اقدام و حمایت از نامزدی کامالا هریس به جای او به راه افتاد. در میان مشهورترین حامیان نامزدی هریس، نام بیل و هیلاری کلینتون رئیسجمهور و وزیر اسبق امور خارجه آمریکا به چشم میخورد. افزون بر این دو، مارک وارنر سناتور ویرجینیا، کریس مورفی سناتور شناخته شده کانتیکات، پتی موری سناتور واشنگتن و جرد پولیس فرماندار کلرادو به حمایت از هریس پرداختهاند. حمایت گوین نیوسام فرماندار کالیفرنیا از کامالا هریس که خود از گزینههای بالقوه جانشینی بایدن بود نیز از موارد جالب بود. در لیست حمایتها از نامزدی هریس نام روسای حزب دمکرات، در همه 50ایالت آمریکا هم به چشم میخورد.افزون بر این حمایتها، و مطابق اعلام سایت اکت بلو نزدیک به حزب دمکرات، در پی استعفای بایدن، میزان کمکهای مالی برای کمپین تبلیغاتی این حزب ظرف چند ساعت به حدود 47میلیون دلار رسید. کمکهایی که اخیرا و با توجه به مناظره ضعیف بایدن با ترامپ و اصرار او به ادامه رقابت، کاهش یافته بود.(1)
گزینههای دیگر دمکراتها و دودستگی در این حزب
در میان موج حمایتها اما، عدمحمایت سران حزب دمکرات همچون باراک اوباما، نانسی پلوسی و چاک شومر از نامزدی هریس گمانهها در زمینه وجود دودستگی میان دمکراتها در این رابطه را افزایش داده است. برخی تحلیلگران از تمایل این چهرهها به نامزدی میشل اوباما همسر رئیسجمهور سابق آمریکا و یا گزینههای دیگری چون: گوین نیوسام فرماندار کالیفرنیا و گرچن ویتمِر فرماندار میشیگان سخن گفتهاند. چهرههایی که به نسبت هریس در شرایط کنونی، موقعیت بهتری ندارند. علاوه بر هریس، اوباما، نیوسام و ویتمر، از جاش شاپیرو فرماندار پنسیلوانیا و پیت بوتجیج وزیر حملونقل آمریکا نیز از دیگر گزینههای جایگزینی بایدن نام برده میشود که همگی همان مشکلی که ذکر شد را دارند؛ موقعیت و اعتبار پایین! در نهایت کنوانسیون سراسری حزب دمکرات در 19تا 22آگوست و رأیگیری در میان 3936دلیگیت(مجموع آرای سهمیه ایالت ها) تعیینکننده نامزد نهایی خواهد بود که هر فرد نیاز به 1969رأی در این مجمع دارد.
نظرسنجیها چه میگویند؟
مطابق نظرسنجی یوگاو 60درصد دمکراتها حامی نامزدی هریس هستند و 40درصد آنها فرد دیگری را ترجیح میدهند(2). درنظرسنجی یوگاو، ان بیسی، فاکس نیوز و ان.پی.آر که پیش از انصراف بایدن انجام گرفته بود وی در مقابل ترامپ شانسی مشابه یا بالاتر از بایدن داشت. درنظرسنجی ان.پی.آر وی حتی با 50درصد در مقابل 49درصد از ترامپ پیشی گرفته بود.(3)
پینوشتها:
1- isna.ir/xdRxFm 2- isna.ir/xdRxHp 3- irna.ir/xjR7VB
ثمانه اکوان، پژوهشگر و کارشناس مسائل بین الملل: جامعه سنتی آمریکا در مسائل سیاسی بهشدت ضد زن است
کنارهگیری جو بایدن از کاندیداتوری ریاستجمهوری آمریکا در دور دوم، هر چند اتفاقی نادر نیست و نظیرش را 56 سال پیش لیندون بی جانسون از حزب دموکرات رقم زد، اما بهشدت فضای سیاسی آمریکا را تحت تاثیر قرار داده است. ثمانه اکوان، کارشناس مسائل آمریکا، در گفتوگو با «شهروند» درباره این اتفاق و تاثیرش بر رقابتهای ریاستجمهوری آمریکا گفته است.
مشکل فقط ناتوانی جسمی بایدن نیست
ثمانه اکوان، پژوهشگر و کارشناس مسائل آمریکا، با بیان اینکه از زمان برگزاری نخستین مناظره انتخاباتی بین جو بایدن و دونالد ترامپ، کاملا مشخص بود که بایدن توان ادامه رقابتهای انتخاباتی را ندارد و نمیتواند در مقابل ترامپ بایستد، گفت: «نظرسنجیهایی که بعد از مناظره منتشر شد، کاملا حکایت از پیروزی ترامپ داشت. این وضعیت، حزب دموکرات را بهشدت هراسان کرد و آنها به دنبال راهکار بودند. در عین حال، مشکل حزب دموکرات فقط بیماری و ناتوانی جسمی بایدن نبود، بلکه عملکرد او هم بهشدت از سوی مردم زیر سوال است؛ چه درمورد اوکراین و کمکهای مالی فراوان به این کشور -که بسیاری در آمریکا با آن مخالفند- و چه مساله فلسطین و غزه که باعث شده آمریکا همدست جنایتکاران و ناقضان حقوقبشر شناخته شود. در مورد مسائل داخلی آمریکا هم بایدن به دلیل اینکه توانایی اجرایی نداشت، آنطور که باید به آنها نمیپرداخت. بنابراین بزرگان حزب دموکرات به این نتیجه رسیدند که بایدن حتی اگر رئیسجمهور هم بشود، توان ادامه این مسیر را ندارد لذا به دنبال گزینه دیگری بودند. از چند ماه پیش هم دموکراتها بسیار تلاش کردند تا میشل اوباما، همسر باراک اوباما، را متقاعد کنند که وارد عرصه رقابتهای انتخاباتی شود. اما میشل اوباما از سالیان پیش اعلام کرده که علاقهای به سیاست ندارد و این موضع تاکنون پابرجاست.»
برند متزلزل کامالا هریس؛ زنی از نژادی غیر سفید
اکوان با اشاره به اینکه دموکراتها با مشکل نامزد انتخاباتی مواجهاند؛ کسی که بتواند ترامپ را شکست دهد، افزود: «زمانی که ترامپ در مناظره انتخاباتی دست بالا را داشت، به نامزدی رسمی حزب جمهوریخواه رسید و از طرفی ترور نافرجام باعث افزایش محبوبیتش شد، دموکراتها به این نتیجه رسیدند که پیروزی واقعا دور از دسترس است. حالا اولویت آنها این بود که حتی اگر قرار است شکست بخورند با نتیجهای آبرومندانه این اتفاق بیفتد. یکی از راهکارهای آنها حمایت از کامالا هریس است. اما عملکرد او به عنوان معاون رئیسجمهوری چندان درخشان نبوده است. اولین ماموریت هریس رسیدگی به مساله مهاجران بود که با شکست کامل مواجه شد و ترامپ هم در تبلیغات انتخاباتی روی آن بسیار مانور میدهد. مدیریت هریس در روابط اداری کاخ سفید هم بهشدت ضعیف بوده و کارکنان را به استعفا یا شکایت واداشته است. اما بر اساس شاخصههای لیبرالی، یک زن از نژادی غیرسفید ممکن است در بین دموکراتها رأی خوبی داشته باشد، چون بسیاری از دموکراتها تا پیش از این به دلیل وضعیت بایدن میخواستند به ترامپ رأی دهند و اصولا حزب دموکرات در تلاش است که رأی دموکراتها را به سبد نامزد خود برگرداند! نامزدهای دیگری که دموکراتها میتوانستند به جای هریس معرفی کنند چندان شناختهشده نبودند و نمیتوانستند روی آنها برندسازی کنند. بعد از کنارهگیری بایدن از کاندیداتوری، نظرسنجیها نشان داد هریس 36 درصد و ترامپ 64 درصد اقبال ریاستجمهوری دارند. بنابراین ممکن است یکی از ترفندهای دموکراتها برای بالا بردن شانس هریس انتخاب معاونی شناختهشده برای او باشد. ضمنا از دلایل حمایت برخی دموکراتها از هریس میتوان به این مورد اشاره کرد که انتقال پولهای کمپین انتخاباتی بایدن-هریس به کسی دیگر از لحاظ قانونی مشکل است. از نظر افکار عمومی هم این انتقال آسان نیست؛ چرا که افراد به کمپین بایدن کمک کردهاند نه گزینهای دیگری. دلیل دیگر هم کمبود وقت است، چرا که چیزی تا انتخابات نوامبر نمانده و به راحتی نمیتوان به گزینههای دیگر فکر کرد.»
دموکراتها شانس زیادی برای برندهشدن ندارند
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه بزرگانی از حزب دموکرات مثل نانسی پلوسی، باراک اوباما و چاک شومر، رهبر اکثریت سنا، از هریس حمایت نکردند، ادامه داد: «اختلافنظر بر سر کامالا هریس به این دلیل است که برخی از اعضای حزب دموکرات معتقدند او رأی نمیآورد و گزینههایی غیر از هریس شانس رأیآوری بالایی دارند؛ مثل گوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا، که بهشدت محبوب است. در مقابل برند ترامپ، دموکراتها باید گزینهای معرفی میکردند که هم شناختهشده باشد و هم محبوب. اما طیفهای درون حزب دموکرات متفاوتند و سعی میکنند از گزینهای حمایت کنند که به دولت بایدن نزدیکتر باشد. به نظر میرسد دموکراتها شانس زیادی برای برندهشدن در انتخابات پیش رو ندارند، مگر اینکه اتفاق خیلی خاصی بیفتد، یا از افرادی استفاده کنند که بتوانند تبلیغات مد نظرشان را پیش ببرند که با تشتت آرایی که در این حزب وجود دارد، به نظر نمیرسد موفق شوند.»
جامعه سنتی و مذهبی آمریکا بهشدت ضد زن است
اکوان درباره این جمله ترامپ که گفته شکستدادن هریس راحتتر از بایدن است، گفت: «جامعه سنتی و مذهبی آمریکا در مسائل سیاسی به شدت ضد زن است، همانطور که از نامزدی هیلاری کلینتون در سال 2016 حمایت نکردند و فقط طیف لیبرال به او رأی دادند. وقتی زنی در مقابل ترامپ، به عنوان نماد مردانگی آمریکا قرار بگیرد، همین باعث شکست اش میشود، چه هیلاری کلینتون باشد چه هریس. طیف سنتی آمریکایی معمولا دوست ندارند زن بر آنها تسلط پیدا کند. مساله دوم هم عملکرد هریس است. در دولت بایدن بسیار تلاش شد نقشی ویژه به او بدهند و چندبار ماموریتهای خاص به او محول شد، اما شکست خورد.»
رحمان قهرمان پور، کارشناس مسائل آمریکا:پیروزی هریس بستگی به این دارد که تا چه حد میتواند چهره مقتدری از خود نشان دهد
رحمان قهرمان پور، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با شهروند، درباره تأثیرات انصراف بایدن از رقابتهای انتخاباتی بر ادامه روند این ماراتن مهم در آمریکا و اینکه آیا کاملا هریس میتواند، تنها چند ماه مانده به انتخابات جریانسازی لازم برای جلب آرا را ایجاد کند، در مقایسه هریس با هیلاری کلینتون گفت: هر نامزدی ویژگیهای خاص خودش را دارد ؛ درست است که در آمریکا بخش زیادی از رأیدهندگان حزبی رأی میدهند و انتخابشان نامزد حزب مورد نظرشان است، اما در عین حال خصوصیات فردی نامزد هم مهم است و میتواند به افزایش و کاهش رأی او کمک کند.»
چالشهای هریس و کلینتون قابل مقایسه با هم نیست
قهرمان پور با این مقدمه ادامه داد: «مقایسه کلینتون با کاملا هریس بهنظر درست نمیآید؛ زیرا هیلاری کلینتون موقعیت خاص خودش را داشت و در سال 2016بیشتر متهم شد به اینکه از رانت شوهرش و رانت خانوادگی در انتخابات استفاده کرده است و شاید اصلیترین دلیل شکستش این بود. ولی درباره کاملا هریس چنین بحثهای مطرح نیست و اتفاقا هریس از رنگین پوستها و اقلیتهای نژادی است و همانطور که میدانیم در آمریکا رگههایی از نژادپرستی و رأی ندادن به زنان وجود دارد و همین مسئله ممکن است جدیترین چالش او باشد.»
پیشتاز بودن ترامپ از هریس موقتی است
این کارشناس مسائل آمریکا تأکید کرد: «از طرفی کامالا هریس در مقابل ترامپ نیز نقاط ضعف و قوتی دارد. ترامپ قطار کمپیناش راه افتاده ولی کمپین هریس هنوز راه نیفتاده است؛ طبیعی است که هماکنون ترامپ از هریس جلو باشد. اما این پیشرو بودن همیشه حفظ نخواهد شد. ممکن است خانم هریس بتواند با جلب حمایت سران حزب دمکرات مثل اوباما، برنی سندرز و دیگران خوش بدرخشد و رقیب جدی ترامپ تبدیل شود. بنابراین باید منتظر روزهای آینده باشیم و ببینیم حزب دمکرات تا چه حد از او حمایت میکند. اینکه در کنوانسیون ملی حزب دمکرات، او چگونه نامزد نهایی حزب شود و بعد از آن هم او در مناظرهها چه تصویری از خود برای مردم آمریکا خواهد ساخت، بسیار مهم است.» قهرمان پور با اشاره به اینکه هماکنون یکسری بحثهای احساسی مطرح است که ترامپ حتما برنده میشود، تصریح کرد: «واقعیت اینگونه نیست و باید منتظر باشیم قطار کمپین هریس راه بیوفتد. با این همه همچنان رقابت بهنظر نزدیک است و نمیتوان گفت پیروزی ترامپ قطعی است.»
نگاه تحلیلگران بر آرای مردد و غیرحزبی است
وی با اشاره به اظهارنظر ترامپ که پیش از کنارهگیری بایدن اعلام کرد شکست دادن هریس از بایدن آسانتر است، گفت: «روی این صحبتها هم از نظر سیاسی نباید حسابی باز کرد. زیرا صرفا بازیها و دعواهای انتخاباتی است و حرف جدیای نیست. هر کسی غیر از هریس هم مقابل ترامپ قرار میگرفت، حتی خود شخص اوباما هم اگر الان به جای بایدن اعلام میشد، ترامپ همین حرف را میزد. الان شرایط بهگونهای است که طرفداران ترامپ میگویند او برنده است و طرفداران هریس هم میگویند نماینده حزبشان برنده انتخابات است؛ ولی ما در جایگاه تحلیل، باید نگاه دقیق به آرای مردد و غیرحزبی داشته باشیم زیرا این آرای مردد هستند که سرنوشت انتخابات را تعیین میکنند.»
چهرههای جدید دمکرات باید پول داشته باشند تا وارد رقابتها شوند
این کارشناس مسائل آمریکا درباره اینکه هنوز چهرههای شاخص دمکرات مانند اوباما و سندرز از هریس دفاع نکردهاند، و آیا این میتواند احتمال حضور دیگر چهرهها مانند میشل اوباما و گوین نیوسام را بهعنوان نامزد نهایی دمکراتها مطرح کند، گفت: «گزینههای جدیدتر مسیر بهمراتب دشوارتری دارند؛ بهطوری که نیوسام و ویتمر پیش از این اعلام کرده بودند که اگر هریس بیاید، از او حمایت میکنند. با این همه، در شرایط فعلی نکته مهمتر، بحثهای مالی است. پولی که کمپین بایدن تا امروز جمع کرده متعلق به بایدن و هریس است چون در آمریکا، تیم ریاستجمهوری در رقابت شرکت میکند؛ یعنی رئیسجمهور و معاون اول. بنابراین انتقال پول بایدن به هریس در شرایط فعلی ساده است ولی نامزدهای دیگر اگر بخواهند وارد رقابت شوند، باید پول جمع کنند. مسئله اصلی جناح مترقی حزب دمکرات است که از کامالا هریس حمایت کرده است؛ فقط کسی که تا الان تلویحا مخالفت کرده، نانسی پلوسی بوده و حتی اوباما هم مخالفتی ابراز نکرده است. سکوت اوباما هم بهنظر من به این دلیل است که منتظر اجماع در بدنه حزب دمکرات است. بهطور کلی تا الان مخالفت جدی با نامزدی هریس وجود نداشته که نشان میدهد از قبل هماهنگیهایی صورت گرفته و اوباما هم در راستای همین هماهنگی تا الان اعلام حمایت نکرده است.»
اهمیت نتیجه انتخابات درون حزبی دمکراتها در سرنوشت انتخابات
قهرمان پور معتقد است: «باید توجه داشته باشیم که اگر انتخابات درون حزبی دمکراتها در آگوست به تشنج کشیده شود، طبیعتا جمهوریخواهان از این فرصت استفاده میکنند و نامزد نهایی دمکراتها را تضعیف میکنند و این یعنی شانس نامزد کمتر میشود. بهنظر میرسد دمکراتها تلاش میکنند که با حداکثر اتفاقنظر خانم هریس را نامزد خودشان معرفی کنند.»
آیا مردم آمریکا امسال یک زن سیاه پوست را رئیسجمهور میکنند؟
کاملا هریس درصورتی که نامزد نهایی دمکراتها در انتخابات شود، نخستین زن سیاه پوست است که با نژاد آسیایی آمریکایی در کشوری که نژاد پرستی در جامعه سنتیشان وجود دارد، نامزد ریاستجمهوری میشود؛ با توجه به این نکته، قهرمان پور درباره اینکه آیا او شانسی برای موفقیت دارد، گفت: «همانطور که اوباما هم توانست بهعنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شود، این موفقیت برای هریس هم دور از ذهن نیست. اوباما قدرت سخنوری و ارتباطاتش بهمراتب از هریس بیشتر بود. هریس در چهار سالی که در کاخ سفید بوده خیلی خوش ندرخشیده و انتظارات را برآورده نکرد. با این همه در 2008 آمریکاییها به یک مرد سیاهپوست رأی دادند و امسال هم ممکن است به یک زن سیاهپوست رأی دهند. همهچیز بستگی به کمپین هریس دارد؛ چراکه ترامپ به اندازه کافی آسیبپذیر است. او فساد مالی، مالیاتی و فساد اخلاقی در پروندهاش دارد. مسئله این است که اولا کمپین دمکراتها تا چه حد میتواند از نقاط ضعف ترامپ استفاده کند و ثانیا خود هریس تا چه حد میتواند چهره مقتدری از خود نشان دهد و رأیدهندگان مردد را قانع کند که توانایی اداره کشور را دارد. از سوی دیگر جمهوریخواهان هم بیکار نمینشینند. پس جواب سؤال به کمپین انتخاباتی خانم هریس و مناظره هایش با ترامپ بستگی دارد.»