شانزدهم مرداد سیدعباس عراقچی و مجید تختروانچی، معاونان وزارتخارجه کشورمان به ژنو رفتند تا مذاکرهای دوجانبه با وندی شرمن و ویلیام برنز، نمایندگان ارشد آمریکا در مذاکرات مربوط به پرونده هستهای کشورمان انجام دهند. گرچه از محتوای این مذاکرات چیزی به رسانهها راه پیدا نکرد اما دوطرف این دور از مذاکرات را «خوبوسازنده» توصیف کردند. روز گذشته مجید تختروانچی در مصاحبهای مفصل با خبرگزاری ایرنا به تشریح آخرین مواضع کشورمان در مذاکرات پرداخت. در این گفتوگو تختروانچی در مورد تمدید 4ماهه مذاکرات توضیح داد: «در توافق ژنو آمده گام اول برای 6ماه است و در این 6ماه اگر طرفین به توافق رسیدند که مسائل حل شده تلقی میشود و اگر به توافق نرسیدند ظرف یکسال بعد از توافق (بعد از سوم آذرماه سال گذشته)مذاکرات میتواند ادامه یابد.
در حقیقت ما در توافق ژنو پیشبینی تمدید را داریم یعنی از قبل میدانستیم اگر در این چند دوری که در وین مذاکرات داشتیم به تفاهم نرسیم، یک انتخاب این است که مذاکرات تمدید شود. وقتی در دو، سه روز آخر همه (ما و طرفهای مقابلمان) احساس کردیم در این 6ماهه که تا 20جولای بود به تفاهم نمیرسیم، تفاهماتی شد تا برای مدت تقریبا 4ماه مذاکرات ادامه یابد.» وی درباره آینده مذاکرات نیز با اشاره به اینکه «قابل پیشبینی نیست به چه سمتی میرویم» افزود: «ما حسننیت داریم و تلاشمان را میکنیم به تفاهم برسیم، البته نه تفاهم با هر هزینهای.»
خطوط قرمز ما رعایت نشود، طبیعتا به تفاهم نمیرسیم وی در بخش دیگری از این گفتوگو به خطوط قرمز کشورمان در بحث مذاکرات پرداخت و گفت: «اگر حقوق ما رعایت نشود ما طبیعتا به تفاهم نمیرسیم. نتیجه مذاکرات بستگی به طرف مقابلمان دارد. یعنی اگر بخواهند روشهایی را در پیش بگیرند که حاکی از زیادهخواهی باشد و نظر خودشان را تحمیل کنند به تفاهم نمیرسیم.» تختروانچی در مورد نقش آمریکا در مذاکرات گفت: «در بعضی از موارد آمریکاییها هستند که به نحوی نقششان پررنگتر میشود و دلیل عمدهاش هم این است تحریمهایی که آمریکاییها علیه ایران وضع کردهاند، بقیه کشورها ندارند. وقتی بحث تحریم میشود طبیعی است که اگر فقط سراغ اتحادیه اروپا برویم، کفایت نمیکند. نیاز داریم با آمریکاییها مذاکره کنیم تا ببینیم در ارتباط با تحریم چه نکاتی و مطالبی مطرح میشود.» وی در مورد لغو یا تعلیق تحریمها نیز گفت: «ما بحث تعلیق تحریم یا اینکه تحریمها بخواهد چند بخش و بعدا لغو شود را نمیتوانیم قبول کنیم.» روانچی با اشاره به اینکه این همان چیزی است که در خود متن توافق ژنو نیز آمده است، توضیح داد: «توافق ژنو میگوید تحریمهای شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا هم تحریمهای کنگره و هم تحریمهایی که با دستورات اجرایی رئیسجمهوری این کشور است باید لغو شود.» وی افزود: «طبیعتا اگر از ما انتظار کار غیرقابل بازگشت میرود باید طرف مقابل کار غیرقابل بازگشت انجام دهد.» وی همچنین ضمن اشاره به این موضوع که اگر به تفاهم هم نرسیم انتهای دنیا نیست، افزود: «ما نمیخواهیم به آنجا برسیم ولی اگر این اتفاق بیفتد بالاخره ما روی پای خود هستیم و الان هم دولت در عرض یکسال گذشته در حین اینکه تحریمها بوده، حرکتهای اقتصادی خوبی انجام داده است.»معاون وزیرخارجه کشورمان در مورد پذیرش پروتکل الحاقی از سوی ایران نیز توضیح داد و گفت: «اگر کار به جایی برسد که بخواهد بحث پروتکل الحاقی مطرح شود، طبیعتا درباره پروتکل الحاقی ما از طرف مجلس نمیتوانیم قولی بدهیم و مجلس شورای اسلامی باید این را نهایتا به تصویب برساند.» همچنین تختروانچی توانایی 190هزار سو در غنیسازی اورانیوم را نقطه هدف برنامه غنیسازی کشورمان دانست و گفت: «میخواهیم به صورت پلکانی به سمت آن هدف حرکت کنیم. اگر ما برنامهمان هدف نداشته باشد باید مورد سوال قرار بگیریم. وقتی میگوییم برنامهمان روشن است و ما الان در این نقطه هستیم و این را ادامه میدهیم و پلکانی پیش میرویم تا به آن مقداری که برای سوخت بوشهر نیاز است، جای نگرانی وجود ندارد.» وی با توضیح دادن اینکه در برنامه کشورمان شفافیت، بازرسیها و همکاریهای بینالمللی و تمام عناصری که نیاز است تا معلوم شود فعالیت هستهای کشورمان فعالیتی نیست که به سمت کار خلاف برود، گفت: «تمام اینها را که کنار هم بگذاریم حکایت میکند که یک برنامه کاملا شفاف داریم که برنامهای صنعتی است و برنامهای نیست که فقط بخواهیم یک جای کوچکی داشته باشیم و بگوییم دلمان به این خوش است که این تعداد سانتریفیوژ میچرخد و این میزان تولید میکند.» معاون اروپا و آمریکا وزارتخارجه کشورمان در مورد آخرین تحولات روابط تهران و لندن نیز با اشاره به اینکه رفتوآمد کاردارهای ترددی برقرار است، گفت: «بهزودی سفارتخانه ما در لندن که الان صرفا در حال انجام کار کنسولی و ارایه این خدمات است در زمینههای مختلف فعال میشود. سفارت انگلیس در تهران نیز کادرش را خواهد آورد و مقداری زمان میبرد تا هم ما و هم آنها به صدور روادید برسیم.»