هوای اهواز دیروز گردوغبار نداشت
 
آلودگی آبادان و گچساران؛ 15 برابر حد مجاز
 
شهرهای ایلام، سه روز در بی‌آبی، بی‌برقی و بی‌گازی توزیع ۴۰۰‌هزار ماسک در میان مردم ۱۲ شهر خوزستان بوشهر چهار برابر حد مجاز آلوده است
 

شهروند| هر دو روز یک بار، یک بحران. گردوغبار هنوز دست از سر آسمان شهرهای غربی ایران برنداشته؛ دیروز هوا در اهواز بهتر بود و دیگر شهر‌ها نه. آبادان و ایلام و بوشهر و تعداد دیگر از شهرهای غربی ایران دیروز و پریروز همچنان آلوده بودند اما آن‌طور که مسئولان وزارت بهداشت می‌گویند، آسمان این شهر، دیروز بعد از مدت‌ها صاف و هوا بهتر بوده است. خبر را دیروز اسماعیل ایدنی، قائم مقام وزیر بهداشت و رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز داده؛ به گفته او اما هر دو روز یک‌بار هوای اهواز آلوده می‌شود: «روز جمعه هوای اهواز صاف و بدون گردوغبار بود. تقریباً هر ۲روز یک‌بار آلودگی هوا مشاهده می‌شود. بیشتر بیماران این آلودگی سرپایی درمان و مرخص می‌شوند اما بیشترین نگرانی مردم اثرات سوء روانی این پدیده است.» آن‌طور که او به «فارس» گفته: «غالب ذرات گردوغبار سیلیس است ولی مشخص نیست تا چه حد توسط افراد جذب می‌شود و این‌که آیا می‌تواند عوارضی داشته باشد یا خیر.» ایدنی ادامه داده است: «گردوغبارهای این روزهای اهواز در هنگام باد و طوفان فضا را دربرمی‌گیرد و پس از ۵ ساعت از بروز باد و طوفان، گردوغبار فرو می‌نشیند که نشان می‌دهد ذرات سنگین است و رسوب می‌کند، در صورتی که سال‌های پیش گردوغبار‌ها تا سه روز در هوا باقی می‌ماند. صبح روزی که وزیر بهداشت به اهواز سفر کرد، هوا به شدت گردوغبار داشت و محدوده دید ۵۰ متر بود، ولی هنگامی که شب‌هنگام وزیر به اهواز سفر کرد، هوا به‌حدی صاف بود که ما نگران بودیم چگونه ثابت کنیم که هوای اهواز آلوده و مملو از گردوغبار است، اما در روز ۲۲ بهمن مجدداً گردوغبار فضا را گرفت.»
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز این روز‌ها مراجعه به اورژانس‌ها ۳ تا ۴ برابر افزایش یافته است ولی: «بیشتر موارد سرپایی حل می‌شود و تعداد بستری بسیار کم بوده است و در قیاس با بحران‌های تنفسی استان خوزستان در پاییز امسال و‌ سال گذشته، امسال بحران تنفسی نداشتیم. امسال خوشبختانه هیچ‌کس بر اثر ریزگرد‌ها فوت نکرده است.» او خوردن میوه و سبزیجات را برای کنترل اثرات سوء گردوغبار به مردم اهواز توصیه کرده است. پنجشنبه گذشته اما موج گردوخاک، شهرستان‌های دشت آزادگان، شوش، شادگان، آبادان، خرمشهر و دزفول را تحت‌تأثیر قرار داد و میزان دید افقی در این شهر‌ها به ۵۰ تا ۱۰۰متر رسید.
بوشهر، آبادان، گچساران و بوشهر؛
همچنان آلوده
دیگر شهرهای غربی ایران اما در چند روز گذشته حال و روز خوبی نداشته‌اند. آبادان در پنجشنبه گذشته ۱۵ برابر حد مجاز گردوغبار داشت و گچساران، دیروز۱۴ برابر حد مجاز.
سیداحمد موسوی‌آزاد، رئیس اداره کل محیط‌زیست آبادان گفته که میزان گردوغبار در شهرستان آبادان عصر پنجشنبه به بیش از 2‌هزار و ۳۸۳ میکروگرم بر متر مکعب یعنی معادل ۱۵ برابر حد مجاز رسیده است: « تردد خودرو‌ها در خیابان‌ها شهری و برون‌شهری به علت کاهش میدان دید
به سختی صورت می‌گیرد.» او گفته درمان بیماران تنفسی ناشی از گردوغبار بستری در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی تابعه دانشکده علوم پزشکی آبادان رایگان است و از شهروندان به‌ویژه سالمندان، کودکان، بیماران قلبی و ریوی خواسته حتی‌الامکان از منزل خارج نشده و در صورت لزوم از ماسک استفاده کنند. گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد اما دیروز همچنان هوای خوبی نداشته است. آن‌طور که عبدال دیانتی نسب، رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست گچساران گفته دیروز میزان آلودگی هوای گچساران به بیش از ۱۴ برابر حد مجاز رسید: «درحال حاضر میزان آلودگی هوای گچساران۲۲۶۰ میکروگرم بر متر مکعب است. میزان آلایندگی هوا در زمان عادی ۱۵۰ میکروگرم بر مترمکعب است.» موج آلودگی هوا از سه روز گذشته گچساران را فرا گرفته است.
از طرف دیگر و آن‌طور که از خبر‌ها برمی‌آید، بوشهر دیروز هم در محاصره ریزگرد‌ها و بعضی پرواز‌ها در این شهر لغو شده است. آن‌طور که حسین دلشب، مدیرکل محیط‌زیست بوشهر به «تسنیم» گفته، میزان آلودگی هوا در بوشهر ۴ برابر حدمجاز است: «میزان آلودگی هوا و وجود ریزگرد‌ها در هوای این استان به صورت لحظه‌ای ۱۵۰ میکروگرم بر مترمکعب است.»
از طرف دیگر محمدرضا انصاری، کار‌شناس اداره کل هوا‌شناسی استان بوشهر هم گفته که گردوغبار باعث شده دید از 2‌هزار و ۷۰۰ متر به کمتر از یک‌هزار و ۵۰۰ متر در استان بوشهر کاهش پیدا کند و این موضوع باعث شده بعضی پروازهای این استان لغو شود.
موج شدید ریزگرد‌ها و سه روز خاموشی
در شهرهای ایلام
 استان ایلام هم در چند روز گذشته از آلودگی دور نبوده، به‌طوری که با هجوم موج شدید ریزگرد‌ها به این استان شهرهای آبادانان، مورموری و سراب‌باغ در جنوب این استان بیش از ۷۲ ساعت در خاموشی مطلق به سر بردند و مردم بدون آب، گاز و برق در وضع بحرانی زندگی کردند. علی‌محمد احمدی، نماینده آبادانان در مجلس با اعلام این خبر به «آنا» گفته است: «به دلیل نبود زیرساخت‌های مناسب و نگاه متعادل و یک دست در مدیریت کشور، استان ایلام از قدیم مورد بی‌توجهی قرار گرفته است و به‌رغم این‌که از قدیم کانون گردوغبار بوده، توجهی به آن نشده است به‌طوری که در موج جدید نیز جنوب این استان مورد هجوم شدید ریزگرد‌ها واقع شد و در ۷۲ ساعت بدون برق و آب و گاز ماند.» او از دولت هم دراین‌باره انتقاد کرده است: «متاسفانه توجه دولت تنها بر روی خوزستان متمرکز بود و در ایلام ستاد بحران کشور و استان نه‌تنها غافلگیر شد، هیچ واکنش منطقی هم از خود نشان نداد و بر اثر بی‌دست و پایی آنها مردم سه روز گرسنگی کشیدند. ۷۲ ساعت برق قطع شد و تا زمانی که به دفتر رئیس جمهوری زنگ نزدم، اقدامی برای بازگشت وضع عادی به این شهر‌ها صورت نگرفت.» به گفته او در این مدت به دلیل نبود برق، شبکه گاز و آب و مخابرات هم قطع و اوضاع بسیار باور نکردنی شد. حتی نانوایی‌ها، مخابرات، پمپ‌بنزین‌ها، بانک‌ها، مراکز تصویربرداری و آزمایشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و به‌طور کل همه چیز تعطیل شد. از طرف دیگر مدیرکل ستاد مدیریت بحران استان ایلام هم گفته تنها ۱۰‌درصد آلودگی هوای لرستان مربوط به ایلام و خوزستان است. به گفته او اگر روند خشکسالی دریاچه ارومیه ادامه یابد می‌تواند تولید‌کننده آلودگی شود.
اما مدیر مرکز کنترل هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات خوزستان از توزیع ۴۰۰‌هزار ماسک میان مردم ۱۲ شهرستان این استان و امدادرسانی ۷۵ تیم عملیاتی به مردم متأثر از ریزگرد‌ها خبر داده است. مرتضی مرادی‌پور از مصدومیت ۱۶ نفر از اهالی روستای نفت سفید شوشتر به دلیل آلودگی هوا خبر داده و ناصر چرخ‌ساز، سرپرست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر هم گفته «در مجموع ۷۵ دستگاه خودرو ازجمله ۴٣ آمبولانس، یک دستگاه اتوبوس آمبولانس، ٢١ دستگاه خودرو کمک‌دار سبک و
 ١٠ خودرو سواری برای خدمـت‌رسانی به مردم متاثر از گردوغبار و ریزگرد‌ها به کار گرفته شده است.»
رئیس سازمان محیط‌زیست؛
هفته آینده در خوزستان
هفته پیش قرار بود معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط‌زیست برای بررسی وضع گردوغبار و آلودگی به خوزستان برود ولی گفته شد که این سفر به دلیل بدی هوا و امکان نداشتن سفر با هواپیما لغو شده است. بعد از آن حسن قاضی‌زاده‌هاشمی، وزیر بهداشت به‌عنوان فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری به این استان رفت. حالا اما ضیاء الدین شعاعی، مدیر ملی کارگروه مقابله با پدیده گردوغبار از سفر رئیس سازمان محیط‌زیست به اهواز در هفته آینده خبر داده و گفته است واقعه اخیر اهواز باید آنالیز شود: «با توجه به افزایش شدت وزش باد در قسمت جنوبی اهواز باید آنالیز دقیق صورت گیرد که طی آن اگر تصمیمی برای اختصاص اعتبار صورت گرفت، بدانیم کدام نقطه نیاز بیشتری به اعتبار دارد.» او در واکنش به انتقاد‌ها درباره نرفتن ابتکار به خوزستان گفته که این سفر از ابتدا قرار بود سه‌شنبه هفته آینده باشد. این درحالی است که مدیر روابط عمومی استاندار خوزستان، اعلام کرده است قرار بود ابتکار برای بررسی وضع گردوغبار به این استان سفر کند که شدت گردوغبار، این سفر را لغو کرد. پیش از این عبدالله تمیمی، نماینده شادگان هم گفته بود سفر نکردن ابتکار به خوزستان توجیه منطقی ندارد: «سفر وی به خوزستان می‌توانست نوعی ابراز همدردی با مردم خوزستان تلقی شود که در این موضوع، خانم ابتکار می‌توانست وضع سخت و عذاب‌آوری را که مردم خوزستان با آن مواجه شده بودند، از نزدیک مشاهده  کند و آن موقع می‌توانست به خوبی در این خصوص تصمیم‌گیری کند.»
از طرف دیگر محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم به اهواز رفته و از بیماران تنفسی بستری در بیمارستان امام‌خمینی(ره) اهواز عیادت کرده است. او گفته «اگر عوامل بروز این پدیده به کنترل در نیاید‌سال آینده نیز شاهد بروز دوباره این مشکل خواهیم بود. من برای برون‌رفت از این مشکل طی نامه‌ای به رئیس‌جمهوری محترم از ایشان خواستم که ۵‌درصد درآمدهای حاصل از نفت، گاز، آب و برقی را که از این استان حاصل می‌شود و مبلغی در حدود ۲‌میلیارد دلار در ‌سال می‌شود، به خود استان اختصاص بدهند زیرا با حرف و شعار هیچ مشکلی حل نمی‌شود.»
وزیر بهداشت: مشکل ریزگرد‌ها با احساسات و فرافکنی رفع نمی‌شود
حسن ‌هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، درباره ریزگردهای خوزستان هم گفته است: «برخی کارهای غیرعلمی و کار‌شناسی نشده طی سال‌های گذشته به موضوع گردوغبار‌ها دامن زده است و باور کنیم با سخنان احساسی و فرافکنی نمی‌توان این معضل را حل کرد.»
او در جدید‌ترین یادداشت خود که در وب‌سایت شخصی خود منتشر شده، نوشته است: «به‌عنوان نماینده رئیس‌جمهوری عازم اهواز شدم تا وضع این شهر و مشکل مردم استان در مواجهه با ریزگرد‌ها را بررسی کنم. مردمی که در طول سال‌های دفاع مقدس، تا پای جان برای دفاع از انقلاب و کشورشان، در برابر دشمن ایستادگی کرده‌اند. آنچه مشخص بود این‌که ریزگرد‌ها و غبار در این منطقه وضع بسیار بدی را پدید آورده‌اند و زندگی مردم را با مشکل مواجه ساخته‌اند. چنان که با چند دقیقه حضور در فضای باز، سر و روی انسان پر از خاک می‌شود. در همین شرایط باز هم مردم برای شرکت در راهپیمایی سالروز انقلاب اسلامی به خیابان‌ها آمده بودند. همه آنها که آمده بودند اما انتظار داشتند برای رفع این مشکل کاری انجام شود و شرایط بهبود یابد.»
مدیرکل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو هم از افزایش سهمیه داروهای استنشاقی در استان خوزستان خبر داده است.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/23366/ آلودگی-آبادان-و-گچساران؛-15-برابر-حد-مجاز