سوختگی نوعی آسیب به گوشت یا پوست است که بر اثر گرما، برق، مواد شیمیایی، اصطکاک یا پرتو بهوجود میآید. بسياري از زنان ايراني هنگام كار در خانه، بسياري از كودكان هنگام بازي و بسياري از مردان در خارج از خانه در اثر حوادث محيط كار دچار سوختگي ميشوند. سوختگیهایی که تنها بر سطح پوست اثر میگذارند را سوختگیهای سطحی یا سوختگیهای درجه اول مینامند. سوختگی با ضخامت نسبی یا سوختگی درجه دوم هنگامی اتفاق میافتد که لایههای زیرین پوست آسیب میبینند. در سوختگی با ضخامت کامل یا سوختگی درجه سوم به همه لایههای پوست آسیب میرسد. در سوختگی نوع چهارم بافتهای عمیقتر مانند عضلات یا استخوان آسیب میبینند. اينجاست كه عوارض جدي سوختگي بر محيط خانواده تاثير ميگذارد. گاه اين عارضه مرگ و فقدان يك عزيز است. گاه طلاق و جدايي و گاه عوارض رواني و...
اگرچه سوختگیهای وسیع میتوانند باعث مرگ شوند اما درمانهای جدید که از سال ۱۹۶۰ ابداع شدهاند بهطور قابل توجهی مرگ ناشی از سوختگی را بهویژه در کودکان و نوجوانان کاهش دادهاند. حدود ۱۱میلیون نفر در جهان نیازمند درمان داروییاند و هر ساله ۳۰۰۰۰۰ نفر در اثر سوختگی میمیرند. در آمریکا نزدیک به 40درصد از افرادی که در مراکز سوختگی پذیرش میشوند بر اثر صدمات ناشی از سوختگی میمیرند. پیامد درازمدت سوختگی در مرحله اول به وسعت سوختگی و سن فرد بستگی دارد.
محمدجواد فاطمی، رئیس مرکز تحقیقات سوختگی رابطه سوختگی با دهها معضل روانی، اضطراب، طلاق، اختلالات خواب و در مجموع مشکلات اجتماعی و زناشویی این بیماران را جدي دانسته و ميگويد: سوختگی یکی از اتفاقات و حوادث شایع در ایران است که عوارض خیلی زیادی ایجاد میکند و علاوهبر این سوختگی و عوارض ناشی از آن تعداد زیادی از هموطنان را در طول زندگی درگیر میکند و کیفیت زندگیشان را کاهش میدهد.
همچنین معلولیتهای ناشی از سوختگی هزینههای زیادی را به بیماران تحمیل میکند. به همین دلیل مرکز تحقیقات سوختگی در راستای اهدافی چون ارتقای جایگاه پیشگیری و درمان و بازتوانی سوختگی در ایران سالیانه یک همایش در اسفندماه برگزار میکند که این کنگره با همکاری همه مراکز سوختگی سراسر کشور و پژوهشکدهها و موسساتی که در این زمینه کارهای بسیاری انجام دادند برگزار میشود، درواقع این همایش گردهمایی جهت تبادل دانش و تجربه همکاران و محلی برای ارایه اطلاعات جدید و تجربهها و آشنایی با روشهای جدید پیشگیری، درمان و بازتوانی سوختگی است.
بیماری که دچار سوختگی میشود معمولا ایزوله میشود و از اجتماع و زندگی زناشویی فاصله میگیرد و ممکن است در خانوادهها مشکلاتی به وجود آید بهویژه در خیلی اوقات منجر به جدایی و طلاق میشود و علاوهبر این، فرد به علت سوختگی، ظاهری نازیبای پیدا میکند و از حضور در مجامع عمومی و اجتماع پرهیز میکند و به همین دلیل کیفیت زندگی این افراد تحتتأثیر قرار میگیرد.
یکی از کارهای مهمی که باید برای چنین بیمارانی انجام داد این است که کاری کنیم مشکلات روانیشان کاهش پیدا کند چون اینها مستعد ابتلا به اضطراب، افسردگی و اختلالات خواب و موارد مشابه هستند و علاوهبر این کاری کنیم تا تطابق اجتماعی پیدا کنند و بتوانند در جامعه حاضر شوند و تواناییهای خود را در اجتماع بروز دهند.