وزیر امور خارجه عدم پایبندی اروپا به تعهداتش پس از خروج ترامپ از برجام را «بازی با زمان» توصیف کرد و درباره قرار گرفتن نام برخی از افراد در لیست تحریمها گفت: «اقدامات طرفهای مقابل را بدون پاسخ نمیگذاریم. آنها نمیتوانند از یکطرف درخواست مذاکره کنند و از سوی دیگر با تکرار و ادامه سیاستهای نادرست، فشار بر ایران را افزایش دهند.»حسین امیرعبداللهیان پس از پایان اجلاس مجاهدان در غربت و در جمع خبرنگاران در مورد بیانیه اروپاییها درباره تداوم تحریمهای تسلیحاتی ایران، افزود: «مسیر همکاریهای ایران با آژانس به خوبی پیش میرود و ما با دبیرکل این نهاد ارتباط نزدیکی داریم و مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماههای گذشته پیشرفتهای خوبی در حوزه همکاریهای دو طرف داشتهاند.»
وزیر امور خارجه بیان کرد: «متأسفانه سه کشور اروپایی در پی این هستند که با اعمال فشارهای کاذب، فرار به جلو کنند. قرار بود زمانی که ترامپ از برجام خارج شد اروپاییها بر تعهد خود باقی بمانند، اما آنها با زمان بازی کردند و آن را عاملی قرار دادند تا یک گام هم بهسوی تعهدات خود برندارند.»
امیرعبداللهیان با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران متعهدترین و پایبندترین طرف به تعهدات خود بود، تصریح کرد: «بر مبنای متن برجام، هر مقدار که طرفهای مقابل کارشکنی کنند و از تعهدات خود فاصله بگیرند، ایران هم در چارچوب برجام اقدامات خود را انجام خواهد داد.»وی افزود: «در اینباره قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام مصوب مجلس شورای اسلامی تکلیف این مسئله را مشخص کرده و دولت در این چارچوب گامهای مناسب و متناسب را برمیدارد.»
وزیر امور خارجه با اشاره به قرار گرفتن نام برخی از افراد در لیست تحریمها گفت: «برخی از افرادی که در این فهرست حضور دارند، چند سال پیش فوت کردهاند. قرار گرفتن نام آنها شبیه یک جوک و شوخی است. خودشان هم از این بازی مسخره خسته شدهاند و به چنین بازیهایی روی آوردهاند، اما ما اقدامات طرفهای مقابل را بدون پاسخ نمیگذاریم. آنها نمیتوانند با یک دست درخواست مذاکره به ایران ارائه بدهند و از طرف دیگر با تکرار و ادامه سیاستهای نادرست، فشارها را بر ایران افزایش دهند.»
امیرعبداللهیان با تأکید بر اینکه تحریمهای تکراری و بیاثر هیچ تأثیری روی اراده و اهتمام جمهوری اسلامی ندارد، ادامه داد: «این تحریمها نشان میدهد که آمریکا دست از زیادهخواهی خود برنمیدارد. توصیه میکنیم در مسیر درست حرکت کنند. ما در مسیر دیپلماسی حرکت میکنیم تا زمانی که طرف مقابل با عزمی جدی در مسیر دیپلماسی در رسیدن به اهداف و منافع مشترک گام بردارد.»وی در پاسخ به سوالی درباره اجلاس مجاهدان در غربت که بهمنظور تجلیل از حجتالاسلاموالمسلمین سیدعیسی طباطبایی، نماینده امام و رهبری در لبنان برپا شد، از برگزارکنندگان این همایش قدردانی کرد و گفت: «منطقه ما و جهان به بازتعریف متناوب مجاهدتها و مقاومت نیاز دارد تا صدای مقاومت به گوش جهانیان برسد.»
وزیر امور خارجه افزود: «یک سنت بسیار نیکو در اجلاسهای هشتگانه مجاهدان در غربت که تاکنون برگزار شده وجود دارد و آن اینکه هر سال یکی از مقامات و چهرههای منطقه و جهان مورد قدردانی و تکریم قرار میگیرد. امسال هم یکی از شخصیتهای دامغانی که سالها پیش به لبنان هجرت کرده و در حوزه مقاومت در لبنان منشأ خدمات بوده، مورد تجلیل قرار گرفت که بهخاطر این ابتکار ارزنده از همه دستاندرکاران تشکر میکنم.»
واکنش وزارت امور خارجه به تصمیم جدید اروپا برای حفظ تحریم موشکی
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران طی بیانیهای اعلام کرد: «تهران تصمیم اتحادیه اروپا و ۳ کشور اروپایی برای انجام ندادن تعهدات خود در موعد سال هشتم برجامی را اقدامی غیرقانونی و مغایر با تعهدات آنها ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و عملی تنشزا و توأم با سوءنیت دانست.»
در متن اطلاعیه وزارت امور خارجه ایران در مورد این تصمیم اتحادیه اروپا و و تروئیکای اروپایی آمده است: «جمهوری اسلامی ایران در واکنش به خروج غیرقانونی آمریکا و بازوضع تحریمهای ظالمانه، مطابق حقوق خود ذیل مواد ۲۶ و ۳۶ برجام، گامهای جبرانی را اتخاذ کرد و این گامها کاملا مطابق رویههای مندرج در برجام است.
تصمیم به عدم انجام تعهدات از سوی اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی در واکنش به اقدامات هستهای ایران، کاملا خالی از منطق حقوقی است، زیرا ایران یک سال تمام به طرفهای اروپایی برای جبران اقدام غیرقانونی آمریکا در خروج از برجام فرصت داد و پس از آن نیز گامهای جبرانی خود را بهمنظور ارائه فرصت جبران به طرفهای اروپایی و حفظ پنجره دیپلماسی، بهصورت تدریجی آغاز کرد. قابل پذیرش نیست که اتحادیه و سه کشور اروپایی این اقدام غیرقانونی خود را بهعنوان واکنش به اقداماتی از ایران مستند کنند که کاملا قانونی و در واکنش به خروج آمریکا و بیعملی اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی بوده است. اقدامات ایران از منظر حقوقی کاملا قانونی بوده و خود اروپاییها نیز به آن اذعان داشته و دارند.اقدام طرفهای اروپایی قطعا بر تلاشها برای مدیریت تنش و ایجاد فضای مناسب برای همکاریهای بیشتر بین طرفهای برجام، آثار منفی خواهد داشت.
معیارهای جمهوری اسلامی ایران همواره عمل و نه سخن کشورها بوده است. این اقدام طرفهای اروپایی با ادعای آنان مبنی بر تلاش برای ایجاد فضای لازم بهمنظور احیای برجام ناسازگار است.تردیدی وجود ندارد که جمهوری اسلامی ایران به این اقدام غیرقانونی، تحریکآمیز و نقض آشکار تکالیف اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان و انگلیس وفق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بهصورت مقتضی و در چارچوب حقوق خود ذیل برجام پاسخ خواهد داد.ما به طرفهای اروپایی نسبت به انجام و اتخاذ اقدامات تنشزا که قطعا مدیریت روابط فیمابین را پیچیده و بر روند همکاریها ازجمله در مذاکرات رفع تحریمها اثر منفی خواهد گذاشت، هشدار میدهیم.»
تیر ماه امسال سیدمهدی حسینی متین، کاردار سفارت کشورمان در لندن، طی گفتوگویی با یک نشریه انگلیسی، درباره تداوم بدعهدی طرفهای اروپایی در قبال برجام و حفظ تحریمهای موشکی هشدار داد و آن را اشتباه بزرگی خواند.
وی با تأکید بر اینکه ساختار برجام باید حفظ شود، مخالفت با رفع تحریمها و عدم اجرای مفاد قطعنامه را به ضرر طرفهای اروپایی توصیف و تصریح کرد که آنها باید در این رابطه پاسخگو باشند.مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود هشت سال پیش برای تأیید برجام صادر شد، محدودیتهای اعمالشده این سازمان درخصوص فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک ایران اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهند شد.