وزیراقتصاد: به زودی تحریم‌ها حذف و رشد اقتصادی به 8‌درصد می‌رسد
 
اعلام قیمت روزانه ارز توسط کانون صرافان؛ از هفته بعد
 
سال 94 ایرانی‌ها‌ صاحب کارت اعتباری با امکان پرداخت یک ماهه می‌شوند
 

شهروند|  بازار پول ایران در چند‌سال گذشته نوسان به خود بسیار دیده از سوءاستفاده‌های مالی چند‌هزار‌میلیارد تومانی تا موج دستورالعمل‌های رنگ به رنگ که در بیشتر موارد هم بازار و قیمت‌ها را سردرگم می‌کرد و هم مردم را. در یک ‌سال و اندی هم که گذشت متولیان جدید اقتصاد هم وعده بسیار داده‌اند هم در پی تحول‌های جدید هستند. بعضی از این تغییرات البته با واکنش بازار و فعالانش مواجه شده ازجمله تصمیم بانک مرکزی برای افزایش آورده صرافان و کارمزد کارتخوان‌هایی که مدت‌هاست جای خود را به جای پرداخت نقدی گرفته‌اند این مقاومت‌ها دست کم در این دو مورد بانک مرکزی را به‌عنوان متولی رسمی بازارپول به عقب رانده اما از گفته‌های جدید آنها می‌توان این طور استنباط کرد که عقب‌نشینی انجام شده موقتی بوده و این تغییرات اجتناب‌ناپذیر است. دیروز در همایش بانکداری الکترونیک هم می‌شد به وضوح عزم تیم اقتصادی دولت برای ایجاد تحولات تازه را دید. خبرهایی که اعلام شد نشان از همین امر داشت. وزیر اقتصاد پیش‌بینی کرد که تحریم‌ها به‌زودی لغو خواهند شد و این یعنی فرصت‌های جدیدی که به وجود می‌آید و نظام پولی و بانکی باید مترصد استفاده از آنها باشد.  ولی‌الله سیف رئیس‌کل بانک مرکزی هم چند خبر مهم را اعلام کرد مهم‌ترین آنها هم آغاز اعلام نرخ ارز توسط صراف‌ها از هفته آینده و توزیع کارت اعتباری از انتهای ‌سال 94 بود. به این ترتیب آن طور که متولیان اقتصادی می‌گویند تحولات جدید که‌سال آینده بازار را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد در راه است و بعضی از آنها هم قبل از نو شدن‌سال اجرایی خواهند شد.
در همایش بانکداری الکترونیک که دیروز با پنل‌های تخصصی برگزاری شد علی طیب‌نیا، ولی‌الله سیف و معاونان و مدیران بانک مرکزی ظاهرا با دست پر آمده بودند و در متن و حاشیه مراسم تازه‌ترین اخبار را اعلام کردند هرچند این اظهارات گاهی همدیگر را نقض هم می‌کرد ازجمله این‌که با وجود گفته‌های‌ رئیس‌کل بانک مرکزی درخصوص اعلام نرخ ارز توسط صراف‌ها آن هم از هفته بعد معاون ارزی این بانک تصریح کرد که کانون صرافان آمادگی چنین مسئولیتی را فعلا ندارد اما به‌زودی چنین اتفاقی رخ خواهد داد. با این اوصاف از اظهارات دو مسئول در خوشبینانه‌ترین حالت می‌توان استنباط کرد که این توانایی که فعلا وجود ندارد ظرف یک هفته احتمالا به دست خواهد آمد.
گزیده سخنان وزیر اقتصاد، رئیس‌کل بانک مرکزی و دبیرکل این بانک را در ادامه می‌خوانید.
طیب‌نیا: حذف تحریم‌ها کلید می‌خورد
   در آینده نزدیک شاهد حذف تحریم‌ها خواهیم بود.
    برای تحقق بانکداری اسلامی باید آزادسازی نظام بانکی از قیود تحمیلی را انجام دهیم.
   کشور در شرایط خطیری قرار گرفته که ناشی از وجود ساختارهای اقتصادی غلط و سیاست‌های اقتصادی نادرست دهه گذشته و تحریم‌های تحمیلی است.
   در حالی که هنوز با سرکوب مالی مواجه هستیم و تسهیلات تکلیفی مختلف بر نظام بانکی حاکم است و آزادسازی بانکی به‌طور کامل انجام نشده، بانکداری الکترونیک را نیمه‌کاره شروع کردیم.
   در آینده نزدیک شاهد حذف تحریم‌ها خواهیم بود و تصور می‌کنم رشدهای اقتصادی بالاتر از 6.5‌درصد و افزون بر 8‌درصد را با اتکا به تمام منابع کشور خواهیم داشت.
   نسبت اسکناس و مسکوک دست مردم به کل نقدینگی روند نزولی قابل ملاحظه‌ای را طی کرده و از 3/8درصد 91 به 5/4درصد شهریور 93 رسیده است. این روند نشان‌دهنده اعتماد مردم به نظام بانکی و استفاده بیشتر از بانکداری الکترونیک است.
   ما برنامه خودمان را برای حمایت از بازار سرمایه همیشه داشته‌ایم و درحال حاضر نیز با توجه به شناسایی ریشه مشکلات نظر جدی داریم که حمایت از بازار سرمایه را انجام دهیم.
   پیش‌بینی می‌کنم با توجه به تصمیمات اتخاذشده و همراهی خوبی که نمایندگان مجلس در این زمینه خواهند داشت مشکلات بازار سرمایه موقتی خواهد بود.
   شرکتی که قرار بود به حصول معوقات بانکی کمک کند تأسیس شده اما مهم این است که بتواند این مطالبات را وصول کند و دامنه فعالیت خود را گسترش دهد.
   باور من این است که سرکوب مالی به شکل معناداری در نظام بانک ما کاهش یافته اما فرایند کامل نشده است.
ولی‌الله سیف:
توزیع کارت اعتباری تا پایان۹۴
   توزیع کارت اعتباری تا پایان ‌سال ۹۴ انجام خواهد گرفت در این کارت برای هر مشتری بانکی میزان مشخصی اعتبار در نظر گرفته می‌شود و او می‌تواند از اعتبار خود استفاده کند البته مشتریان باید در فاصله زمانی یک ماه اعتبار این کارت را تسویه کنند اگر زمان طولانی‌تر باشد، طبیعتاً نسبت به محاسبه سود بر مبنای عقود اسلامی اقدام می‌شود.
   مقررات جدید ارزی برای صرافی‌ها بازتاب و تأثیر مثبتی در بازار داشته اما به‌طور 100‌درصد پیاده سازی نشده است. مقدمات کار انجام‌شده و نرخ‌ها از هفته آینده توسط این کانون اعلام می‌شود البته پیاده‌سازی کامل دستورالعمل ناظر بر مقررات ارزی صرافی‌ها نیازمند دو تا سه هفته زمان است.
   در حال حاضر مسأله صدور مجوز برای موسسه میزان مطرح است که در صورت ارایه اسناد و مدارک لازم به بانک مرکزی و مطابقت آ‌ن با ضوابط بانک مرکزی این مجوز صادر خواهد شد درخصوص ادغام این موسسه با موسسات یا بانک‌های دیگر هم طرحی وجود ندارد.
   درآمدهای ناشی از ارائه خدمات بانکی در کشور نسبت به سایر نقاط جهان بسیار پایین است. این بخش نیازمند سرمایه‌گذاری جدی و سنگینی است تا بانک ها به روز شده و بتوانند با استفاده از فناوری های نوین و خدمات جدید هزینه کمتری را تقبل کنند.
   باید بار تامین هزینه بانک ها به تدریج از درآمد ناشی از واسطه گری به سمت درآمدهای حاصل از ارائه خدمات بانکی فناورانه حرکت کند. گزارش وام مسکن 80 میلیونی هنوز به شورای پول و اعتبار ارائه نشده است و ممکن است در آینده نزدیک این اقدام انجام شود.
   پیشنهاد افزایش وام خودرو به زودی در اولین یا دومین جلسه شورای پول و اعتبار و بسته به اولویت‌های موجود بررسی می‌شود.بعد از موافقت اعضای شورا درباره میزان افزایش آن تصمیم‌گیری خواهد شد.
محمود احمدی:  12‌میلیارد تراکنش‌ بانکی
   تراکنش‌های بانکی تا پایان ‌سال‌جاری حدود 12‌میلیارد خواهد بود.
   در نقشه راه 10 ساله بانک مرکزی تا‌ سال 1402 نگرش به فناوری نوین مورد اهمیت قرار گرفته چرا که امروزه بخش بانکداری محدود به شعبه چندان مورد توجه نیست و بانک‌ها دیگر به اندازه سابق نقش واسطه‌گری ندارند، بلکه براساس شناخت مشتریان خود را ردیابی می‌کنند.
  در حوزه فناوری و در پرداخت همراه 93‌درصد پوشش در نظام بانکی وجود دارد.

حاشیه‌های یک همایش

دیروز در حاشیه همایش بانکداری الکترونیک قریب به اتفاق مدیران بانک مرکزی حضور داشتند و به پرسش‌های اصحاب رسانه پاسخ دادند.
امیدواری به رفع تحریم بانک مرکزی | اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی تأکید کرد: برای کاهش بیشتر نرخ تورم سیاست‌های انضباط پولی و مالی باید به صورت بلندمدت در دستور کار باشد تا بر تورم اثر گذاشته و از آن عبور کند. او افزود:  درخصوص رفع تحریم بانک مرکزی اطلاعی ندارم اما در هفته‌های اخیر رفع تحریم کشتیرانی و بانک تجارت قطعی شد که این علامت مثبتی است تا تحلیل‌های وضع شده برای سیستم بانکی و بانک مرکزی برداشته شود.
عده‌ای بدون تخصص وارد بانکداری شدند|حمید تهرانفر معاون نظارتی بانک مرکزی گفت:  عده‌ای بدون تخصص وارد بانکداری شده و سپرده مردم را جمع کرده‌اند و امروز ورشکسته شده و مشکلاتی ایجاد کرده‌اند.وی ادامه داد: در واقع این مراکز کار بانکداری بلد نبوده‌اند و تحت نظارت قرار نداشته‌‌اند.
اعتبار چک‌ سال بعد احیا می‌شود | ناصر حکیمی مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی گفت: تغییر اصلی در روند چک‌های برگشتی‌سال آینده با راه‌اندازی سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک (صیاد) رخ خواهد داد و اعتماد به دست چک احیا خواهد شد.او افزود:  دستورالعمل جدیدی در حوزه نظارت بانک مرکزی بر کارت‌های اعتباری صادر شده و اگر کارت‌های ارایه شده از سوی بانک‌ها مرابحه باشند درچارچوب قوانین است در غیراین صورت قانونی نیستند.
کانون صرافان آمادگی تعیین نرخ ارز را ندارد | غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی با بیان این‌که هنوز آمادگی کافی برای تعیین میانگین نرخ ارز از سوی کانون صرافان وجود ندارد، اعلام کرد که به‌زودی این اقدام انجام خواهد شد. وی افزود: جمع‌آوری دلال‌های ارز از بازار وظیفه بانک مرکزی است و تنها موظف به وضع قوانین است.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/21420/اعلام-قیمت-روزانه-ارز-توسط-کانون-صرافان؛-از-هفته-بعد