شهروند| هر روز تعدادشان بیشتر میشود، بیمارانی که با علایم یکسان و شبیه به هم به درمانگاهها و بیمارستانها مراجعه میکنند؛ حالت تهوع، سرفه، تب و لرز، اسهال و بدندرد. از دو هفته پیش یعنی از همان زمان که موج آنفلوانزا کشور را فرا گرفت، هر کجا میرویم بیماران سرماخوردهای میبینیم که روز به روز حالشان وخیمتر میشود، به طوریکه به گفته برخی پزشکان نوع بیماریشان در یک شبانهروز تغییر کرده و از متوسطه به شدید تبدیل میشود. موج آنفلوانزا امسال شدیدتر از سالهای گذشته به جان مردم افتاده. بیماری که تا دو هفته فرد را از روال عادی زندگی، دور میکند. وزارت بهداشت در یک هفته گذشته، دو بار نسبت به شیوع این بیماری هشدار داد. یک بار سیام دیماه بود که معاون مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، از شیوع موج نخست آنفلوانزا «ب» در کشور خبر داد. محمود نبوی، گفت که درسال معمولا 3 موج آنفلوانزا در کشور دیده میشود، یکی آنفلوانزا A، دیگری H3N2 است و سومی هم B است. به گفته این مسئول در وزارت بهداشت، از آنجا که کشور ما در نیمکره شمالی قرار دارد، حدود اواخر آذرماه و اوایل دیماه که همزمان با سرد شدن هوا، موج اول آغاز و موج دوم نیز از بهمن آغاز میشود.
حالا با گذشت چند روز، معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، بار دیگر هشدار میدهد، این بار به گروههای آسیبپذیر یعنی همان بیماران خاص و مبتلایان به دیابت پیشرفته، بیماران مبتلا به مشکلات ریوی و کسانی که شیمی درمانی میکنند. او میگوید که این بیماران واکسن آنفلوانزا بزنند. نبوی به ایرنا توضیح میدهد: «تمام انواع واکسنهای آنفلوانزا در داروخانه ها موجود است که البته دولت واکسیناسیون بیماران خاص، پزشکان و کارگران شهرداری را انجام میدهد اما دیگر بیماران و افرادی که ضعف ایمنی بدن دارند باید این واکسیناسیون را خودشان انجام دهند.» او این هشدار را هم میدهد کسانی که به تخممرغ حساسیت دارند، نباید واکسن آنفلوانزا بزنند. حتی احتمال میدهد که در ماههای آینده موج آنفلوانزای H1N1 (آنفلوانزای خوکی) نیز وارد شود، بنابراین افراد با سیستم ایمنی ضعیف از هماکنون باید واکسنهای لازم را تزریق کنند تا گرفتار موجهای بعدی آنفلوانزا نشوند.
به گفته معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، هماکنون موج آنفلوانزای H3N2 هم درحال اضافه شدن به موجهای A و B است، موجهایی که از 3ماه پیش در کشور وجود داشت. با این همه نبوی، به این نکته اشاره میکند که هنوز تعداد بیماران از حد مجاز بالاتر نرفته، بنابراین نمیتوان گفت که این بیماری اپیدمی یا همه گیر شده.
گفته میشود امسال شدت بیماری بیشتر ازسال گذشته است، موج سرماخوردگی که کشور را فراگرفته، بیماران را با علایم سختتری مواجه کرده، طول مدت درمان هم بیشتر شده. ایرج خسرونیا، رئیس انجمن پزشکان متخصص داخلی است. او به «شهروند» میگوید: «از بیمارانی که به خاطر آنفلوانزا مراجعه میکنند، میتوان فهمید که شدت بیماری امسال نسبت به سالهای قبل شدیدتر است.» او در توضیح بیشتر ادامه میدهد: «آنفلوانزا ریشه تمام این بیماریهاست که گاهی شکل و ژناش تغییر میکند، حتی در یک شبانه روز میتواند از یک نوع، به نوع دیگر تبدیل شود. هر چند که عوارض یکسانی میتواند داشته باشد.»
به گفته او، آنفلوانزایی که حالا در کشور شایع شده، نسبت به آنفلوانزاهای قبلی جدیدتر است. او احتمال میدهد که این نوع از آنفلوانزا، از کشور دیگری و از طریق مسافران وارد شده باشد. حالت تهوع، سرفه، تب و لرز، اسهال و تن درد، بخشی از علایمی است که این پزشک بهعنوان نشانههای بیماری، مورداشاره قرار میدهد. «آنفلوانزا درمان خاصی ندارد، همین استراحت کردن و استفاده زیاد از مایعات، چاره درد است. اگر هم همراه با تن درد باشد، میتوان از مُسکن استفاده کرد.» رعایت بهداشت اما نکته مهمی است که از سوی رئیس انجمن پزشکان متخصص داخلی مطرح میشود. به گفته او، تنها طی 10 روز، یکهزار نفر میتوانند به این بیماری مبتلا شوند. دلیل آن هم رعایت نکردن بهداشت است. «متأسفانه بهداشت در کشور ما رعایت نمیشود، کسی که مبتلا میشود، سر کلاس حاضر میشود، به محل کار میرود و دیگران را هم مبتلا میکند، بنابراین در مدت زمان کوتاهی، تعداد زیادی از افراد، مبتلا میشوند.»
فصل سرما تمام نشده، به همین خاطر وزارت بهداشت هنوز آمار دقیقی از تعداد بیماران آنفلوانزا ندارد. اما بررسیهای این وزارتخانه نشان میدهد از ابتدای امسال تاکنون 5/2درصد کسانی که برای سرماخوردگی مراجعه کرده بودند، آنفلوانزا داشتند که این آمار درسال گذشته 2/3درصد بود. البته به گفته معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، ممکن است این آمار به 5درصد هم برسد. نبوی به مردم توصیه میکند که: «برای جلوگیری از ابتلا به آنفلوانزا با افراد دچار سرماخوردگی، روبوسی نکرده و فاصله یک متر با آنان را حفظ کنند. ویروس آنفلوانزا با سرفه تا یک ساعت روی سطوح اجسام باقی میماند بنابراین افراد در روز باید چند بار دستان خود را شسته و در صورت مراقبت از بیمار باید از ماسک استفاده کنند تا موارد ابتلا به آنفلوانزا کاهش یابد.» به گفته او، تب، سرفه، سردرد، گلودرد، آبریزش بینی، آب ریزش چشم، اسهال و در برخی موارد عفونت ریوی شدید ازجمله علایم آنفلوآنزای فصلی به شمار میروند.