از سرگیری مذاکرات هسته‌ای در ماه نوامبر
 
ملزومات و شروط برگزاری یک مذاکرات موفق از نگاه معاون وزیر امور خارجه
 

شهروند| «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با شبکه «روسیا الیوم» به مسائل مختلفی از جمله توافق هسته‌ای پرداخت. نکات مهم مصاحبه او را در ادامه می‌خوانیم:  تمایل دارم تاکید کنم که هدف از مذاکرات لغو تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه است؛ تحریم‌هایی که رژیم آمریکا در ورای آن قرار دارد. مسأله دوم گفت‌و‌گویی است که از دو هفته اخیر با آقای مورا آغاز کرده‌ام. آقای مورا هماهنگ‌کننده مشترک توافق هسته‌ای است و مسئولیت هماهنگی میان گروه ۱+۴ را برای مذاکره با ایران برعهده دارد. برای اینکه بتوانیم زمینه و شرایط مناسب برای مذاکرات آتی را فراهم کنیم، با هدف لغو این تحریم‌های غیرقانونی و بی‌رحمانه، من با او در تهران و بروکسل دیدار کردم. ما در این دیدارها شرایط، ملزومات و شروط برگزاری یک مذاکرات موفق را مورد بحث و بررسی قرار دادیم و این می‌تواند به توافقاتی منجر شود که نتایجی عملی در پی داشته باشد.

مرحله آینده مذاکرات در ماه نوامبر
طبق قراری که با آقای مورا گذاشتیم قرار شد مرحله آینده مذاکرات در ماه نوامبر آغاز شود؛ اما مسأله مهم‌تر این است که طرف‌های دیگر چه چیزی ارایه خواهند کرد. طرف مقابل چه چیزی برای لغو تحریم‌ها ارایه خواهد کرد، بنابراین باید اراده‌ای قوی برای پذیرش تصمیم لغو تحریم‌ها وجود داشته باشد، پس چنانچه تصمیم لغو این تحریم‌ها مورد پذیرش نهایی قرار گرفت، ما عملا در مذاکرات آتی پیشرفت خواهیم داشت. مسأله اصلی در اینجا زمان مذاکرات نیست، بلکه چیزی است که طرف مقابل برای لغو تحریم‌ها ارایه می‌کند. توانمندی دفاعی هر کشور به همان کشور مربوط می‌شود و هر کشوری مطابق با منافع ملی خود و در چارچوب توانمندی‌هایی که دارد، رفتار می‌کند تا از امنیت خود دفاع و قدرت بازدارندگی مناسب ایجاد کند. این کشور می‌تواند و باید تجهیزات لازم برای این امر را به دست آورد. جمهوری اسلامی ایران در راستای این سیاست خود را از نظر دفاعی تجهیز می‌کند تا امنیت ملی خود و همچنین منافع ملی‌اش را حفظ کند. هیچ کشور دیگری این حق را ندارد که از توانمندی‌ها و چیزهایی که کشوری دیگر برای دفاع از منافع ملی خود دارد، صحبت کند.

سوءاستفاده برخی کشورها از توانمندی‌های فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
ما عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، با این سازمان همکاری داریم و برای این همکاری چارچوب‌هایی وجود دارد به‌ویژه در قالب توافق پادمان، ما به تعهدات خود پایبند هستیم. ما همکاری سازنده‌ای داریم و این همکاری از قبل بوده و همچنان ادامه دارد. ما یکی از اعضای فعال آژانس هستیم و همواره رفتار مسئولانه‌ای در قبال تعهدات داشته‌ایم و همچنان به همکاری‌ مسئولانه خود با آژانس ادامه خواهیم داد. ما مطمئن هستیم که آژانس زیر بار فشار برخی از کشورهایی که با اهدافی سیاسی به دنبال سوءاستفاده از دسترسی‌های فنی آن هستند، نخواهد رفت. امیدواریم که آژانس زیربار این فشارها نرود و وظیفه اصلی خود را که انجام ماموریت فنی و نظارت باشد، انجام دهد. برخی از کشورها در تلاش هستند تا آژانس را تحت فشار قرار دهند و این کشورها منافعی دارند که با منافع ملی ایران در تعارض است. این کشورها در تلاشند تا از توانمندی‌های فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سوءاستفاده کنند و آژانس نباید به آنها اجازه تحقق این اهداف را بدهد به‌ویژه در چارچوب وظایف اصلی این سازمان از جمله معاهده منع تسلیحات هسته‌ای و توافق پادمان که ما به آنها پایبند بوده‌ایم و همچنان به آن عمل خواهیم کرد.

همکاری با کشورهای همسایه از اولویت‌های دولت جدید ایران
مذاکراتی که ما داریم، هدفش لغو تحریم‌های بی‌رحمانه و غیرقانونی آمریکاست. این یک مسأله و مسأله دیگر درخصوص همکاری با آژانس بین‌الملی انرژی اتمی است. تمایل دارم تاکید کنم که ما مطابق با توافق پادمان این همکاری‌ها را پیش می‌بریم. دولت آیت‌الله رئیسی از ابتدای کار اعلام کرد که توسعه روابط با همسایگان و کشورهای منطقه در اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار خواهد گرفت. بر همین اساس همکاری با کشورهای همسایه از اولویت‌های دولت جدید ایران است. عربستان سعودی جزو همسایگان ما است و این سیاست شامل آنها نیز می‌شود. درخصوص دیگر مشکلات در روابط نیز در دستور کار دولت قرار دارد. ایران بنا دارد تمام این مشکلات را حل‌وفصل کند. ما چهار مرحله مذاکرات میان نماینده ایران و نماینده دولت سعودی در بغداد داشتیم. انتظار ما این است که در مراحل آتی مذاکرات بتوانیم به نتایجی ملموس دست پیدا کنیم.

از مردم و حکومت‌های منطقه حمایت می‌کنیم
اگر دو جبهه خیر و شر را در نظر بگیریم، ایران همواره در کنار جبهه خیر ایستاده است، به عنوان مثال اگر به فلسطین اشغالی بنگریم، ما همواره از ملت مظلوم فلسطین و از آوارگان فلسطینی حمایت و با تجاوزها علیه سوریه مخالفت کرده‌ایم. ما در جنگ علیه تروریسم در کنار مردم سوریه ایستاده‌ایم و در عراق نیز همین‌طور ما در کنار مردم این کشور ایستادیم. ما با تروریست‌ها مقابله می‌کنیم. در سوریه و عراق ما با تروریست‌ها مبارزه می‌کنیم. آیا این مداخله در امور منطقه است؟! این یعنی اینکه تروریست‌ها و اشغالگران باید حکومت کنند؟! آن تنها نگرانی و تنش ایجاد می‌کنند. ما از مردم و حکومت‌های منطقه حمایت می‌کنیم؛ مداخله نمی‌کنیم، بلکه در ایجاد امنیت، آسایش و ثبات برای مردم منطقه نقش مثبت ایفا می‌کنیم، به همین خاطر هزینه دادیم. سپهبد سلیمانی بزرگ‌ترین نماد تلا‌ش‌های ایران که با تروریسم آمریکایی مقابله کرد، در این راه به شهادت رسید. ما همواره تاکیدمان این است که امنیت و حاکمیت کشورهای منطقه باید حفظ شود. کشورهای منطقه باید به حاکمیت و امنیت دیگر کشورها احترام بگذارند. هیچ بهانه‌ای برای نقض حاکمیت و امنیت کشورهای منطقه وجود ندارد.

مذاکراتی که ما داریم، هدفش لغو تحریم‌های بی‌رحمانه و غیرقانونی آمریکاست. درخصوص آژانس بین‌الملی انرژی اتمی ما مطابق با توافق پادمان این همکاری‌ها را پیش می‌بریم.
طبق قراری که با آقای مورا گذاشتیم قرار شد مرحله آینده مذاکرات در ماه نوامبر آغاز شود؛ اما مسأله مهم‌تر این است که طرف‌های دیگر چه چیزی ارایه خواهند کرد.

توانمندی دفاعی هر کشور به همان کشور مربوط می‌شود و هر کشوری مطابق با منافع ملی خود و در چارچوب توانمندی‌هایی که دارد، رفتار می‌کند تا از امنیت خود دفاع کند.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/204923/از-سرگیری-مذاکرات-هسته‌ای-در-ماه-نوامبر-